Så förfördes handbolls-Europa

Kolla skissen över en ombyggd Tele2 Arena i Stockholm. Sådana här förföriska beskrivningar kunde Europeiska Handbollsförbundet inte motstå och därför blev Sverige en av tre värdar för EM 2020.
Tele2 Arena ska byggas om och bestå av två handbollsplaner fram till finalen då det blir en arena med plats för 24 000 personer.

 

Beslutet kom vid kongressen på Irland under lördagen och innebar att herrarnas europeiska mästerskap ska arrangeras gemensamt av Sverige, Norge och Österrike 10-26 januari 2020.

Första nya EM

- Efter ett otroligt intensivt jobb av alla inblandade har vi nu fått det första europamästerskapet någonsin med 24 deltagande lag, och med Sverige i huvudrollen, säger Stefan Lövgren, ansvarig för kampanjarbetet med EM 2020.

Turneringen arrangeras i sex städer och i sex olika arenor i de tre länderna. Finalspelet (semifinaler, placeringsmatcher, bronsmatch och final) spelas i Tele2 Arena i Stockholm, som för ändamålet anpassas för 24 000 åskådare.

- Det är oerhört viktigt att få arrangera mästerskap på hemmaplan, med allt vad det innebär. Att svensk handboll får två mästerskap de närmaste åren, vi har ju också damernas EM 2016, innebär en långsiktig planering med bra målbilder, fortsätter Stefan.

"Vår goda renommé"

- Det här visar svensk handbolls styrka och goda renommé att arrangera stora mästerskap, säger Hans Vestberg, ordförande i Svenska Handbollsförbundet.

Det inledande gruppspelet i EM 2020 sker i sex fyralagsgrupper varav två avgörs i Sverige (Malmö Arena och Scandinavium i Göteborg), två i Norge (båda i Spektrum i Trondheim) samt två i Österrike (Vienna Stadthalle och Graz Messehalle).

Sverige spelar självfallet i Tele2 Arena i Sverige, och det ska också Danmark göra under förutsättning att de är/blir kvalificerade.

Sverige har huvudansvaret

De två främsta lagen i varje grupp avancerar till huvudrundorna som avgörs i Wien, Österrike och Malmö eller Göteborg.

Sverige har huvudansvaret för hela EM och representeras i huvudorganisationen av Stefan Lövgren, vd och general manager, och Frank Ström, marknads- och arrangemangsansvarig i Svenska Handbollslandslaget AB.

Det blir åttonde gången som Sverige står som arrangör för ett handbollsmästerskap på seniorsidan. Tidigare turneringar är VM (herrar) 1954, 1967, 1993 och 2011, EM (herrar) 2002 samt EM (damer) 2006 och dessutom kommande EM (damer) i december 2016.

Vid EHF-kongressen i Dublin beslutades också att herrarnas EM år 2018 arrangeras av Kroatien. Damernas EM 2018 arrangeras av Frankrike och damernas EM 2020 av Danmark och Norge.

I Oskarshamn går var tionde invånare på ishockey.  Skrällen mot AIK i den hockeyallsvenska finalen, 3-2 i segrar, har höjt hockeytempen ytterligare. Klubbchefen, Martin Åkerberg, rapporterar om en hockeyfeber som slår alla rekord, då har ändå IK Oskarshamn 23 raka säsonger i den näst högsta serien bakom sig.

Åby/Tjureda har gjort en blixtresa till elitserien. På tre säsonger har den småländska klubben gått igenom två serier. I september/oktober ska en egen bandyhall stå klar. Den byggs på Åby IP.

Samarbetet mellan SOK och har genom åren gett svenska olympier och paralympier totalt cirka 250 miljoner kronor och därmed starkt bidragit till att förverkliga svenska medaljdrömmar under 40 år.  

Nu är det dags för det svenska travets tydligaste vårtecken igen, nämligen Olympiatravet,  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Simdrottningen Sarah Sjöström har nyligen tecknat ett kontrakt med kinesiska mobiltelefon – och klockföretaget Huawei. Välkände agenten Daniel Wessfeldt är Sarah ekonomiska rådgivare. Nu avslöjar Wessfeldt att stavhopparen Armand ”Mondo” Duplantis, 19, kan bli en ny klient hos honom.

Han ställde sig framför alla representanter från spelbolagen och deklarerade tydligt:

- Dämpa er. "Annars kommer regeringen att att ta fram nya regler som begränsar marknadsföring", 

Civilminister Ardalan Shekarabi (S) gjorde sig till talesman för åtskilliga svenskar

Varför gör ni på detta viset? Var det inte Emil i Lönneberga som undrade? Många undrar över kvällens TV-krock: TV 4 sänder EM-kvalet Sverige-Rumänien klockan 18. Samma tid börjar SM-finalen i bandy i TV 2. Gick det inte att undvika?

IFK Göteborgs supportrar börjar se en framtid igen. Under ett halvår har det enbart handlat om förluster, antingen pengar, ledare, anseende eller spelare. Nu vänder strömmen av nyheter. Det uppstår plustecken också. Klubben håller på att att bygga en ny ekonomi och på spelar- och ledarsidan tillkommer nya namn. På måndagen tillkännagav IFK att klubben har gjort klart med ett nytt och långsiktigt samarbete med Ekkono Soccer Services, med huvudkontor i Barcelona.