Så förfördes handbolls-Europa

Kolla skissen över en ombyggd Tele2 Arena i Stockholm. Sådana här förföriska beskrivningar kunde Europeiska Handbollsförbundet inte motstå och därför blev Sverige en av tre värdar för EM 2020.
Tele2 Arena ska byggas om och bestå av två handbollsplaner fram till finalen då det blir en arena med plats för 24 000 personer.

 

Beslutet kom vid kongressen på Irland under lördagen och innebar att herrarnas europeiska mästerskap ska arrangeras gemensamt av Sverige, Norge och Österrike 10-26 januari 2020.

Första nya EM

- Efter ett otroligt intensivt jobb av alla inblandade har vi nu fått det första europamästerskapet någonsin med 24 deltagande lag, och med Sverige i huvudrollen, säger Stefan Lövgren, ansvarig för kampanjarbetet med EM 2020.

Turneringen arrangeras i sex städer och i sex olika arenor i de tre länderna. Finalspelet (semifinaler, placeringsmatcher, bronsmatch och final) spelas i Tele2 Arena i Stockholm, som för ändamålet anpassas för 24 000 åskådare.

- Det är oerhört viktigt att få arrangera mästerskap på hemmaplan, med allt vad det innebär. Att svensk handboll får två mästerskap de närmaste åren, vi har ju också damernas EM 2016, innebär en långsiktig planering med bra målbilder, fortsätter Stefan.

"Vår goda renommé"

- Det här visar svensk handbolls styrka och goda renommé att arrangera stora mästerskap, säger Hans Vestberg, ordförande i Svenska Handbollsförbundet.

Det inledande gruppspelet i EM 2020 sker i sex fyralagsgrupper varav två avgörs i Sverige (Malmö Arena och Scandinavium i Göteborg), två i Norge (båda i Spektrum i Trondheim) samt två i Österrike (Vienna Stadthalle och Graz Messehalle).

Sverige spelar självfallet i Tele2 Arena i Sverige, och det ska också Danmark göra under förutsättning att de är/blir kvalificerade.

Sverige har huvudansvaret

De två främsta lagen i varje grupp avancerar till huvudrundorna som avgörs i Wien, Österrike och Malmö eller Göteborg.

Sverige har huvudansvaret för hela EM och representeras i huvudorganisationen av Stefan Lövgren, vd och general manager, och Frank Ström, marknads- och arrangemangsansvarig i Svenska Handbollslandslaget AB.

Det blir åttonde gången som Sverige står som arrangör för ett handbollsmästerskap på seniorsidan. Tidigare turneringar är VM (herrar) 1954, 1967, 1993 och 2011, EM (herrar) 2002 samt EM (damer) 2006 och dessutom kommande EM (damer) i december 2016.

Vid EHF-kongressen i Dublin beslutades också att herrarnas EM år 2018 arrangeras av Kroatien. Damernas EM 2018 arrangeras av Frankrike och damernas EM 2020 av Danmark och Norge.

Lycka för en allsvensk fotbollsklubb när det gäller ekonomi är att sälja spelare till en utländsk proffsklubb. Malmö FF som redan har pengar så de klarar sig tog hem mera kapital via internationella matcher i höstas, men inte nog med det. Nu framkommer att MFF tjänade runt 60 miljoner på just spelarförsäljningar. Klubbens kapital är nu uppe i 500 miljoner.

Den världsberömde författaren Mark Twain skrev: ”Ryktet om min död är starkt överdrivet”. Det är mycket diskussion i media om bandyn i dagarna. Häromdagen var det också fler än 100 inlägg på Facebook om den döende bandyn. 

Och det byggs nya konstfrusna bandybanor. Den 26 januari invigs Boda Isstadion i Borås med VM-matchen Finland-Kazakstan

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Det kan tyckas som ett något annorlunda förhållande, men parterna har funnit varandra. BRIS och Svenska MMA-förbundet, SMMAF, ska jobba tätt tillsammans. De inleder ett samarbete i syfte att fånga upp och nå ut till fler unga killar, informera om att Bris finns för dem och ge fler killar möjlighet att komma i kontakt med Bris.

De nya spelreglerna kräver mycket mer av de bolag som erbjuder spel och vadslagning på nätet. Med nya krav om licens även för kasinon och bettingbolag som finns på servrar i andra länder så förväntas den svenska spelmarknaden bli tryggare.

Staffan Lindeborg ser fram mot sitt nya liv friherre. Efter 50 år på Sveriges Radio och Sveriges Television är han nu Senior Advisor i barnens bolag Lindeborgs Communications AB. Och nu ska han skriva en bok som resande i sportens underbara värld. Han har en del att berätta efter bland annat ha kommenterat 18 olympiska spel.

IFK Göteborgs supportrar börjar se en framtid igen. Under ett halvår har det enbart handlat om förluster, antingen pengar, ledare, anseende eller spelare. Nu vänder strömmen av nyheter. Det uppstår plustecken också. Klubben håller på att att bygga en ny ekonomi och på spelar- och ledarsidan tillkommer nya namn. På måndagen tillkännagav IFK att klubben har gjort klart med ett nytt och långsiktigt samarbete med Ekkono Soccer Services, med huvudkontor i Barcelona.