Så förfördes handbolls-Europa

Kolla skissen över en ombyggd Tele2 Arena i Stockholm. Sådana här förföriska beskrivningar kunde Europeiska Handbollsförbundet inte motstå och därför blev Sverige en av tre värdar för EM 2020.
Tele2 Arena ska byggas om och bestå av två handbollsplaner fram till finalen då det blir en arena med plats för 24 000 personer.

 

Beslutet kom vid kongressen på Irland under lördagen och innebar att herrarnas europeiska mästerskap ska arrangeras gemensamt av Sverige, Norge och Österrike 10-26 januari 2020.

Första nya EM

- Efter ett otroligt intensivt jobb av alla inblandade har vi nu fått det första europamästerskapet någonsin med 24 deltagande lag, och med Sverige i huvudrollen, säger Stefan Lövgren, ansvarig för kampanjarbetet med EM 2020.

Turneringen arrangeras i sex städer och i sex olika arenor i de tre länderna. Finalspelet (semifinaler, placeringsmatcher, bronsmatch och final) spelas i Tele2 Arena i Stockholm, som för ändamålet anpassas för 24 000 åskådare.

- Det är oerhört viktigt att få arrangera mästerskap på hemmaplan, med allt vad det innebär. Att svensk handboll får två mästerskap de närmaste åren, vi har ju också damernas EM 2016, innebär en långsiktig planering med bra målbilder, fortsätter Stefan.

"Vår goda renommé"

- Det här visar svensk handbolls styrka och goda renommé att arrangera stora mästerskap, säger Hans Vestberg, ordförande i Svenska Handbollsförbundet.

Det inledande gruppspelet i EM 2020 sker i sex fyralagsgrupper varav två avgörs i Sverige (Malmö Arena och Scandinavium i Göteborg), två i Norge (båda i Spektrum i Trondheim) samt två i Österrike (Vienna Stadthalle och Graz Messehalle).

Sverige spelar självfallet i Tele2 Arena i Sverige, och det ska också Danmark göra under förutsättning att de är/blir kvalificerade.

Sverige har huvudansvaret

De två främsta lagen i varje grupp avancerar till huvudrundorna som avgörs i Wien, Österrike och Malmö eller Göteborg.

Sverige har huvudansvaret för hela EM och representeras i huvudorganisationen av Stefan Lövgren, vd och general manager, och Frank Ström, marknads- och arrangemangsansvarig i Svenska Handbollslandslaget AB.

Det blir åttonde gången som Sverige står som arrangör för ett handbollsmästerskap på seniorsidan. Tidigare turneringar är VM (herrar) 1954, 1967, 1993 och 2011, EM (herrar) 2002 samt EM (damer) 2006 och dessutom kommande EM (damer) i december 2016.

Vid EHF-kongressen i Dublin beslutades också att herrarnas EM år 2018 arrangeras av Kroatien. Damernas EM 2018 arrangeras av Frankrike och damernas EM 2020 av Danmark och Norge.

Svenska Ishockeyförbundets licensnämnd underkänner SHL-laget Malmö Redhawks årsredovisning för säsongen 2018-2019 och tvingar ut laget i ett så kallat kontrollår säsongen 2019-2020.

Det innebär att Redhawks bokslut våren 2020 måste visa ett eget kapital på  minst 6 miljoner kronor, annars hotar omedelbar nedflyttning. Det har aldrig hänt tidigare att SHL-lag degraderats på grund av ekonomisk obalans.

"Kommunerna har slutat planera för idrott och fritid"

Många var överens vid ett seminarium i Almedalen på onsdagen, där Riksidrottsförbundet och Tankesmedjan Movium presenterade  en ny exempelsamling som belyser utmaningarna att planera för social hållbarhet och plats för idrott..

Första dagen av British Open blev en galen dag. Alla som var på Royal Portrush kan säga i hela sina liv: ”Jag var där”! Favorittippade hemmasonen Rory McIIroy behövde åtta slag på det första hålet, par 4, 383 meter. Och David Duval, som vann The Open 2001, hade slagit 13 slag när han plockade upp bollen ur koppen på det sjunde hålet, par 5, 538 meter.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Första kvartalet ifjol redovisade Svenska Spel en vinst på 975 miljoner kronor för det andra kvartalet. Siffrorna för andra kvartalet 2019 visar att vinsten sjunkit till 534 miljoner. Rörelsevinsten sjönk från 301 miljoner till 197 miljoner.

Det blir till att använda fjärrkontrollen framöver. Och byta från SVT till Nent Groups kanaler.

Nordic Entertainment Group (NENT Group) har nämligen köpt även rättigheterna till Internationella Skridskounionens (ISU) främsta mästerskap och största tävlingar från och med hösten 2019.

Sveriges bästa spelare i dam- VM, Kosovare Asllani är klar för CD Tacón, blir ”nya Real Madrids” första värvning. Storklubben köpte nyligen Tacon i avsikt att bygga ett internationellt storlag. Asllani är första pusselbiten.