Nadine och Stina siktar högt

I helgen startade ÅF Offshore Race, tidigare Gotland Runt. Tre båtar med enbart kvinnlig besättning är unikt när det gäller båtar med bara två personer ombord. Nadine Kugel och Stina Jansson och de andra två kvinnobåtarna tävlar i shorthanded-klassen.
Stina Jansson, till vänster, och Nadine Kugel är redo för start. Foto: Niclas Ejderhov.

Shorthanded är klassen med de mindre båtarna. Nadine är ingen sneseglare. Hon har seglat tävlingen nio gånger. För Stina är det debut.

De är historiska. Nadine och Stina var de första kvinnorna som anmälde sig i klassen shorthanded där 27 båtar tävlar.

Starten går vid Stockholms ström vid Stadsgårdskajen, i höjd med Fotografiska Museet. Nadine och Stina startar klockan 11. Deras båt är en H-35. Sen är det fullt fart med sikte på Gotland, sträckan är 650 kilometer lång och målet i Sandhamn.

– När man ser på displayen att man snart är framme vid Gotland då kisar man i sex timmar efter målet, säger Nadina.

 Stina Jansson är visserligen debutant men är långt ifrån oerfaren med båtar. Hon är 53 år, är från Majorna i Göteborg och har sysslat med segling i hela sitt vuxna liv.

När Stina kliver ur båten är hon VD på en förskola på Bäckholmen.

En lååång resa

Nadine, 41 år, är it-konsult inom e-handel. Första gången hon deltog i tävlingen kom hennes båt på femte plats. Det var det längsta Gotland Runt hon varit med om, resan tog 87 timmar.

– De andra båtarna fick slut på mat och vatten så de fick räkna knäckemackorna, säger hon.

Det är första gången de seglar tillsammans. Och första gången Nadine seglar shorthanded.

Nadine och Stina siktar högt, de vill bli bästa kvinnobåt.

Hur ska ni gå tillväga?

– Två steg före, kolla sjökortet. Vi är sega och uthålliga. Vi har tränat hela hösten och vintern för den här tävlingen, säger de.

Stina har varit sjuk i två veckor, hon har tappat rösten – men inte lusten att segla.

– Det spelar ingen roll. Nu kör vi, säger hon.

Ni kan följa deras seglats på Facebooksidan Team Doghouse Marine.

 

Göran Söderlund
Nicklas Ejderhov

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Vimmerby, cirka 15 000 invånare, är inte längre bara Astrid Lindgrens värld,  kändisar som Pippi Långstrump och Madicken har nu konkurrens av tätortens hockeylag som sensationellt klivit in i Hockeyallsvenskan, HA, efter seger i Hockeyettans kvalserie.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.