”Så ska framtidens hallar formas”

Specialförbunden för Basketboll-, Gymnastik-, Handboll-, Innebandy- och Volleybollförbundet gör nu en gemensam attack mot etablissemanget när det gäller byggandet av anläggningar. ”Bristen på idrottshallar är stort i Sverige och det behövs hallar som är tillgängliga för flera aktiviteter och utövare, menar de fem förbunden.

Det är de största företrädarna för inomhusidrott som har enats. De har också inlett ett samarbete med White arkitekter för att ta fram ett koncept för framtidens idrottshall.

”Framtidens idrottshall ska bidra till ökad rörelseglädje och präglas av multifunktionalitet och yteffektivitet.

Den optimala mötesplatsen

Hållbarhetsperspektivet är bärande för hela konceptet. Socialt genom att lyfta idrottshallen som en mötesplats som uppmuntrar till att fler blir aktiva och kan utveckla sin rörelseförståelse”, lyder ett uttalande i en gemensam skrivelse där vikten av ekonomiskt och ekologiskt tänkande.

– Det här samarbetet ger oss chansen att skapa mer attraktiva idrottshallar som såväl skolan som idrottsrörelsen kan få nytta av, helt i linje med det ökade intresse kring rörelse och folkhälsa vi ser i samhället. Vi bidrar med egen forskning och lösningar som skapar mervärde för såväl utövare som samhälle, påtalar Niklas Singstedt, ansvarig arkitekt på White. 

Konceptet för framtidens idrottshall ska kunna användas av kommunala och privata aktörer som mall och inspiration i byggandet av moderna idrottshallar.

”Att vi nu tagit ett gemensamt grepp i frågan kring hur vi ser på en bättre utformad framtida idrottshall är något som kommer att gynna utvecklingen av idrott genereelt, inklusive förutsättningarna för idrotten i skolan. 

Vi vill bidra till att optimera nyttjandet av ytorna för en flexiblare användning”. 

Utnyttja hallarna bättre

Förespråkarna menar också:

– Vi vet vad vi redan idag vill göra i befintliga hallar för att öka aktivitetsgraden. 

-Vi vill krympa ytor, ha fler mål i olika storlekar och så vidare. men kan vi då göra detta smart från start tillsammans med våra idrottskamrater så gynnar det svensk idrotts progress. 

Thomas Ejderhov

Fakta

Projektet ägs gemensamt av Basketboll-, Gymnastik-, Handboll-, Innebandy- och Volleybollförbundet och delfinansieras av Riksidrottsförbundet med stöd från White arkitekters forsknings- och utvecklingsavdelning White Research Lab. Projektet startar i oktober 2019 och beräknas vara klart i april 2020 och planeras att visas upp i samband med Träffpunkt idrott i Göteborg 17–19 mars.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.