Hans livs klipp

Att idrottens värld sakna gränser och hur egentligen alla områden berörs bevisas i notisblocket. Här finns allt från miljonvinster, spelbranschen, nya arbeten, åtal, hallbygge, sponsorbygge och skattesmäll.
En skaplig ränta
Unibet-chefen gör sitt livs affär. Unibets VD Pontus Lesse köpte aktier i maj för 54 kronor styck via optioner han haft under fem år. Nu säljer han 107.812 svenska depåbevis i Unibet och gör en nätt vinst på 68,5 miljoner kronor.
VD:n gör därmed ett klipp som är få förunnade. Pontus Lesse behåller också en del aktier. Efter transaktionen uppgår hans innehav av depåbevis i bolaget till 64.688, enligt ett pressmeddelande från Unibet.
 
Förbundsbasens nya jobb
Kjell Nilsson, Svenska Ishockeyförbundets förre ordförande, blir ny ordförande i allsvenska hockeyklubben Rögle BK. 62-årige Nilsson ska väljas på årsmötet den 1 juni som ny ordförande efter avgående Lars Jersmyr.
- Vi har pratat med Kjell en längre tid, vi har träffat honom under helgen och han har tackat ja till ordförandeskapet, säger valberedningens Magnus Swärdh till Helsingborgs Dagblad.
Kjell Nilsson, som själv faktiskt har spelat för den skånska klubben, ersatte Rickard Fagerlund som ordförande för ishockeyförbundet

2002, men fick i fjol lämna posten och då kom Christer Englund.


"Hoa-Hoa" åtalad
Tv-kändisen och "På Spåret"-stjärnan Lennart "Hoa-Hoa" Dahlgren är åtalad i Stockholms tingsrätt för grovt skattebrott, försvårande av skattekontroll, grovt brott, samt bokföringsbrott, grovt brott.
Dahlgren var 2001 ägare till en restaurang i centrala Stockholm. Vid en skatterevision slog myndigheten ned på en rad oegentligheter. Kammaråklagare Ove Lundgren vid Ekobrottsmyndigheten pekar på oredovisade intäkter.
- Det innebär att det också finns en oredovisad vinst. Det finns skäl att tro att Dahlgren har betalat ut svarta löner, sade Ove Lundgren.
”Hoa-Hoa” Dahlgren äger numera inte restaurangen och bestrider brott. Vid fällande dom riskerar han fängelse i minimum sex månader.


En omvänd finansman
Investeraren Mats Gabrielsson har köpt förre Autolivchefen Gunnar Barks 25-procentiga andel i Top-Tee. Bolaget driver fyra golfbanor i Sverige och satsar nu på utlandet, skriver Dagens Industri.
Gabrielsson har genomfört förvärvet tillsammans med svågern Johan Ryström. Han är före detta golfproffs och det gäller även bolagets huvudägare, Joakim Sabel.
Top-Tee driver fyra banor i Sverige och vill nu expandera på Mallorca och Estland.
Mats Gabrielsson har bytt åsikt om golf: 
- Jag trodde det var en snobbsport. Jag anställde inte folk som spelade golf. Men så gifte jag in mig i en golffamilj. Det var i och för sig tio år sedan, men det tog fem år att omvända mig”, säger Mats Gabrielsson till DI.
Trav är annars den 55-årige finansmannen stora intresse. Där som inom golf avser han att kommersialisera verksamheten. 
- Det är för mycket föreningstänkande i Golfsverige, och i travsporten med för den delen, säger Mats Gabrielsson.


Kungsbacka får en ”Gurkburk”
Det är byggföretaget NCC som har fått uppdraget att bygga den nya idrottshallen Gurkburken i Kungsbacka.
Gurkburken är ett resultat av utvecklingssamarbetet mellan Svenska Handbollsförbundet och NCC, där parterna har försökt enas om att en metod att bygga kostnadseffektiva handbollshallar i Sverige. Åtta miljoner kostar hallen i Kungsbacka och då får skolorna och idrotten  en hall för bollträning och skolidrott, för ett pris som är ungefär halva summan av en konventionell hall.
Storleken på hallen blir cirka 1120 kvadratmeter och omklädningsrum samt förråd blir 330 kvadratmeter.
- Att låta en smart spellösning ge namn åt en lika smart och välplanerad handbollshall kändes naturligt. Tack vare vår egen erfarenhet från handbollsvärlden, och vår samverkan med Svenska Handbollförbundet i utvecklingen av konceptet, har vi lyckats ta fram en mycket prisvärd hall, säger affärschef Dan Aronsson.
 
Team med mentor Dählie.
Team Visa är Visas olympiska sponsrings-/mentorsprogram för unga idrottare med potential att ta sig till OS i Turin i vinter. Förutom pengar får idrottarna tillgång till en mentor som kan ge råd och stöd under förberedelserna inför OS.
Mentor för det nordiska laget, bestående av tolv OS-hopp från Sverige, Norge, Finland och Island, är flerfaldige OS-guldmedaljören Björn Dählie.
De svenska representanterna i Team Visa är konståkerskan Lina Johansson, kälkhockeyspelaren Aron Andersson och snowboardåkaren Magnus Sterner.
Visa är en av huvudsponsorerna till OS och Team Visa lanserades för första gången till OS i Aten 2004. Då sponsrades Christian Olsson, Emma Igelström och Anna Lindberg.


Lär känna sponsorföretagen
Hammarbys supportrar noterar de sponsrande företagen och påverkas i sitt köpbeteendet. Det visar mätningen av sponsorföretag som Temo har utfört.
Hammarbys huvudsponsorer Axa och klädesmärket Kappa får ut bäst effekt.
89 procent av alla stockholmare känner till varumärket Axa. Bland Hammarbysupportrar känner 94 procent till varumärket. 43 procent av alla stockholmare har en positiv inställning till Axa, medan 53 procent av Hammarbysupportrarna är positiva, skriver DN som tagit del av undersökningen.
24 procent av alla stockholmare svarar att de köper Axas produkter, 32 procent är motsvarande siffror för Hammarbysupportrarna. Och så många som 39 procent av supportrarna säger att sannolikheten för att de ska handla Kappakläder ökar eftersom företaget sponsrar Hammarby.


En dyrbar skattesmäll
Fotbollsproffset Anders Svensson drabbas av dyr skatteräkning. Länsrätten i Västra Götaland gör gjort samma bedömning som skattemyndigheterna gjorde i första instans – Svensson ska upptaxeras med 2,5 miljoner kronor för 2001.
När Anders Svensson lämnade Elfsborg för Southampton i engelska Premier League fick han 2,48 miljoner kronor av sin svenska klubb. Enligt länsrätten ska Svensson skatta för den summan i Sverige eftersom han då hade kvar ett kontrakt på en lägenhet i Borås.
Svensson har hela tiden hävdat att han inte utnyttjade lägenheten, men att han hade behållit kontraktet av helt andra skäl.
Domen mot Svensson innebär också att Elfsborg drabbas. Hans gamla och snart också nya klubb när han återkommer i juni ska betala arbetsgivaravgift om ca 900 000 kr för honom.
Klubben har redan tagit beslutet att överklaga länsrättens dom och det samma lär Anders Svensson göra.


Stadium sponsrar MoDo
Stadium i fyraårigt sponsoravtal med Modo
Sportkedjan Stadium blir sponsor för ishockeyföreningen Modo.
Avtalet gäller för fyra år och innebär att Stadium blir officiell sportkedja till klubbens samtliga lag.
- Ett skäl till att vi gör detta är att vi under hösten ska etablera oss i Örnsköldsvik, där Modo kommer ifrån. Det andra är att eftersom Elitserien får en sådan enorm mediebevakning, ser vi detta avtal tillsammans med våra andra samarbeten i Elitserien, som väldigt viktigt, säger Thomas Jonasson, marknadschef på Stadium.
Samarbetet betyder att Stadium blir officiell sportleverantör och får exponering på alla lag. Sportkedjan får även rätten att sälja klubbens souvenirmaterial i samtliga Stadiumbutiker.
- Sponsringen av Modo innebär starka exponeringsvärden, starka associationsvärden och bra kommersiella värden. Det här är en pusselbit i vårt pussel att vara den vassaste leverantören mot idrottare och föreningar. Hur mycket avtalet är värt vill inte Thomas Jonasson berätta.

Svenska Ishockeyförbundets licensnämnd underkänner SHL-laget Malmö Redhawks årsredovisning för säsongen 2018-2019 och tvingar ut laget i ett så kallat kontrollår säsongen 2019-2020.

Det innebär att Redhawks bokslut våren 2020 måste visa ett eget kapital på  minst 6 miljoner kronor, annars hotar omedelbar nedflyttning. Det har aldrig hänt tidigare att SHL-lag degraderats på grund av ekonomisk obalans.

"Kommunerna har slutat planera för idrott och fritid"

Många var överens vid ett seminarium i Almedalen på onsdagen, där Riksidrottsförbundet och Tankesmedjan Movium presenterade  en ny exempelsamling som belyser utmaningarna att planera för social hållbarhet och plats för idrott..

Första dagen av British Open blev en galen dag. Alla som var på Royal Portrush kan säga i hela sina liv: ”Jag var där”! Favorittippade hemmasonen Rory McIIroy behövde åtta slag på det första hålet, par 4, 383 meter. Och David Duval, som vann The Open 2001, hade slagit 13 slag när han plockade upp bollen ur koppen på det sjunde hålet, par 5, 538 meter.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Första kvartalet ifjol redovisade Svenska Spel en vinst på 975 miljoner kronor för det andra kvartalet. Siffrorna för andra kvartalet 2019 visar att vinsten sjunkit till 534 miljoner. Rörelsevinsten sjönk från 301 miljoner till 197 miljoner.

Det blir till att använda fjärrkontrollen framöver. Och byta från SVT till Nent Groups kanaler.

Nordic Entertainment Group (NENT Group) har nämligen köpt även rättigheterna till Internationella Skridskounionens (ISU) främsta mästerskap och största tävlingar från och med hösten 2019.

Sveriges bästa spelare i dam- VM, Kosovare Asllani är klar för CD Tacón, blir ”nya Real Madrids” första värvning. Storklubben köpte nyligen Tacon i avsikt att bygga ett internationellt storlag. Asllani är första pusselbiten.