Det är nu Bolt ska bli förmögen

Usain Bolt springer under tio sekunder på 100 meter i sydkoreanska Daegu, VM-ort 2011, om två veckor och får ett gage på 3,6 miljoner kr. Det är bara början. Minst 70 miljoner kronor per år ska han tjäna. ”Så att jag får råd att köpa sportbilar”, som han själv säger.

70 miljoner kronor per år är ändå försiktigt räknat och bygger på att han orkar med ett tufft tävlingsprogram. 2010 är ett år utan globala mästerskap i friidrott och jamaicanen kan ägna sig åt ett triumftåg och få bankkontot att växa snabbt.

”Kan inte ta mer betalt”

Han är i dag världens bäst betalde friidrottsatlet. Efter OS-succén tar han ut ett gage på uppemot 250 000 dollar, alltså nära 1,8 miljoner kronor för en medverkan i en gala. Det frestar oerhört på budgeten hos en galaarrangör.

- Det har nog aldrig hänt att någon fått så mycket betalt för en enda tävling, säger svenske managern Daniel Wessfeldt till Aftonbladet.

-  Jag tror Bolt har nått ett slags maxgräns för vad man kan betala en stjärna. Ska man arrangera en gala måste ju pengarna räcka till andra också. Det går inte att lägga för mycket på en, då en gala ska ha tre timmars underhållning, sa Rajne Söderberg, general för DN Galan, i samband med den tävlingen.

Efter de fantastiska segrarna och världsrekorden på 100 och 200 meter i VM vill Ricky Simms, Bolts manager, krama ur så mycket pengar som det bara är möjligt.

35 miljoner totalt

VM-succén gav dryga 5 miljoner kronor i prispengar och världsrekordbonus från Internationella friidrottsförbundet (IAAF). Vid varje lopp innebar världsrekordet en bonus på 100 000 dollar, segern 60 000 och därtill kom sponsorbonusar runt 200 000 dollar. Det är därför som Ricky Sims kan säga:

- Målet är att Usain ska bli en 10 miljoner dollar-om-året atlet. Han är bara 22 år och de kommande fyra åren, särskilt OS i London, blir mycket viktiga.

Lönen för 2009 hamnar runt 35 miljoner kronor. Inte minst bidrar hans sponsorer. Vinsterna i OS i fjol gav honom ett mångmiljonbelopp i bonus från huvudsponsorn Puma.

Hans orange finalskor blev en PR-succé. Med texten "Who faster?" på den ena och "There can only be one" på den andra blev det tacksamma motiv för fotograferna. Yaam kallas de orangefärgade dojorna som består av högteknologiskt karbonmaterial.

- Det är viktigt för oss friidrottare att publiken trivs, att det blir en show och att sporten får sponsorer så vi kan njuta av livet, sa Bolt och tillade att ”Puma gör ett bra jobb” och visade att han inser vad sponsorerna önskar.

Skänkte pengar till Röda Korset

Gatorade och karibiska mobiljätten Digicel är hans två andra huvudsponsorer. När Bolt fyllde år fick han en silverfärgad BMW av Puma. Den bilen förstördes en regnig natt på Jamaica, stjärnan klev ur oskadd och hans uppfattning kvarstår:
- Jag älskar sportbilar och drömmer om att skaffa mig nya, skrattar Bolt och betonar:

- Jag är på väg att bli en legend, visst, men har en bit kvar. Jag tror att efter nästa OS och andra mästerskap i världen, om jag gör det mycket bra, då…

Han har blivit mångmiljonär, men är medveten om skillnaden mellan olika idrottsutövare:
- Jag är inte i närheten av killar som Tiger Woods eller Roger Federer, men jag är nöjd med det jag har.

Mot bakgrunden av de här dollarmiljonerna bör också nämnas Bolts besök i regionen Sichuan i Kina, där 69 000 människor omkom i jordbävningen den 12 maj, lämnade han en check på 350 000 kronor till Röda Korset.

 

Östersunds FK har lyckats samla in 20 miljoner kronor.

- Målet är uppnått, lyder glädjemeddelandet på klubbens hemsida

Det var tidigt i höstas som ÖFK satte upp målet att få in 20 miljoner kronor i externt kapitaltillskott för att klara ekonomin.

Handbolls-EM, startar i dag, fredag. Spelplats som så många gånger förr, i olika sporter, är Scandinavum i Göteborg.

”Sveriges mesta arena” sedan invigningen 1971 – här har inte mindre än 16 europeiska mästerskap genomförts i arenan. Nu är det åter dags när EM i handboll 2020 drar igång och då blir arenans 17:e EM. Tillsammans med 18 världsmästerskap gör det Scandinavium till en riktig mästerskapsarena.

Dagen kryper sakta närmare. Ni vet, första söndagen i mars är det alltid dags. 15 000 skidåkare  preparerade i Berga By, minst det tiodubbla antalet människor lika redo vid TV:n. Vasaloppets strapatser delas av åtskilliga, nio mil kräver en hel del. I år kanske mer än på många år. Det är minimalt med snö.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Ibland tar sig idrottssponsring uttryck i de mest märkliga och positiva formerna. Som  i Göteborg. I december genomförde Göteborgsvarvet, till förmån för WaterAid, en julkampanj för att samla in pengar till ett livsviktigt arbete - och resultatet blev strålande!

Sportbladet inleder en storsatsning på bandy som innebär sändning av Elitseriens samtliga matcher. Aftonbladet fortsätter arbetet med Bandypulspå samma sätt som tidigare, men utvecklar samtidigt sändningarna för att få en större målgrupp.

Juventus betalar Atalanta runt 365 miljoner kronor för Dejan Kulusevski, men hans moderklubb får varken utbildningsersättning eller solidaritetsersättning. 

Och det är helt i sin ordning. Så märkliga är fotbollens regler.