Det är nu Bolt ska bli förmögen

Usain Bolt springer under tio sekunder på 100 meter i sydkoreanska Daegu, VM-ort 2011, om två veckor och får ett gage på 3,6 miljoner kr. Det är bara början. Minst 70 miljoner kronor per år ska han tjäna. ”Så att jag får råd att köpa sportbilar”, som han själv säger.

70 miljoner kronor per år är ändå försiktigt räknat och bygger på att han orkar med ett tufft tävlingsprogram. 2010 är ett år utan globala mästerskap i friidrott och jamaicanen kan ägna sig åt ett triumftåg och få bankkontot att växa snabbt.

”Kan inte ta mer betalt”

Han är i dag världens bäst betalde friidrottsatlet. Efter OS-succén tar han ut ett gage på uppemot 250 000 dollar, alltså nära 1,8 miljoner kronor för en medverkan i en gala. Det frestar oerhört på budgeten hos en galaarrangör.

- Det har nog aldrig hänt att någon fått så mycket betalt för en enda tävling, säger svenske managern Daniel Wessfeldt till Aftonbladet.

-  Jag tror Bolt har nått ett slags maxgräns för vad man kan betala en stjärna. Ska man arrangera en gala måste ju pengarna räcka till andra också. Det går inte att lägga för mycket på en, då en gala ska ha tre timmars underhållning, sa Rajne Söderberg, general för DN Galan, i samband med den tävlingen.

Efter de fantastiska segrarna och världsrekorden på 100 och 200 meter i VM vill Ricky Simms, Bolts manager, krama ur så mycket pengar som det bara är möjligt.

35 miljoner totalt

VM-succén gav dryga 5 miljoner kronor i prispengar och världsrekordbonus från Internationella friidrottsförbundet (IAAF). Vid varje lopp innebar världsrekordet en bonus på 100 000 dollar, segern 60 000 och därtill kom sponsorbonusar runt 200 000 dollar. Det är därför som Ricky Sims kan säga:

- Målet är att Usain ska bli en 10 miljoner dollar-om-året atlet. Han är bara 22 år och de kommande fyra åren, särskilt OS i London, blir mycket viktiga.

Lönen för 2009 hamnar runt 35 miljoner kronor. Inte minst bidrar hans sponsorer. Vinsterna i OS i fjol gav honom ett mångmiljonbelopp i bonus från huvudsponsorn Puma.

Hans orange finalskor blev en PR-succé. Med texten "Who faster?" på den ena och "There can only be one" på den andra blev det tacksamma motiv för fotograferna. Yaam kallas de orangefärgade dojorna som består av högteknologiskt karbonmaterial.

- Det är viktigt för oss friidrottare att publiken trivs, att det blir en show och att sporten får sponsorer så vi kan njuta av livet, sa Bolt och tillade att ”Puma gör ett bra jobb” och visade att han inser vad sponsorerna önskar.

Skänkte pengar till Röda Korset

Gatorade och karibiska mobiljätten Digicel är hans två andra huvudsponsorer. När Bolt fyllde år fick han en silverfärgad BMW av Puma. Den bilen förstördes en regnig natt på Jamaica, stjärnan klev ur oskadd och hans uppfattning kvarstår:
- Jag älskar sportbilar och drömmer om att skaffa mig nya, skrattar Bolt och betonar:

- Jag är på väg att bli en legend, visst, men har en bit kvar. Jag tror att efter nästa OS och andra mästerskap i världen, om jag gör det mycket bra, då…

Han har blivit mångmiljonär, men är medveten om skillnaden mellan olika idrottsutövare:
- Jag är inte i närheten av killar som Tiger Woods eller Roger Federer, men jag är nöjd med det jag har.

Mot bakgrunden av de här dollarmiljonerna bör också nämnas Bolts besök i regionen Sichuan i Kina, där 69 000 människor omkom i jordbävningen den 12 maj, lämnade han en check på 350 000 kronor till Röda Korset.

 

Skuldtyngda Östersunds FK:s desperata handling att skriva upp värdet på spelartruppen till 64,9 miljoner kronor för att rädda elitlicensen får bakläxa av Svenska fotbollförbundets ekonomichef Kjell Sahlström.  ÖFK gick med drygt 50 miljoner i förlust 2019 och det egna kapitalet visade på minus 19,7 miljoner vid årets slut.

- Nej, man kan inte göra på det här sättet och det vet alla klubbar, säger Sahlström, som också är sekreterare i licensnämnden, till SVT Sport. 

Svenska bandyförbundets avtal med Uppsala kommun går ut i år. Bli inte ett dugg förvånade om nästa års final spelas i Västerås. Jag ställde frågan till Bandyförbundets ordförande Per Anders ”Nöne” Gustafsson. Hans svar: ”Rocklunda är vår största inomhusarena”. Det är svar nog. Cirka 7 000 åskådare ryms i arenan.

Nu finns svart på vitt. 22 personer i Fifas exekutivkommitté fick mutor för att rösta så att Ryssland och/eller Qatar tilldelades fotbolls-VM 2018 och 2022 menar amerikanska åklagare enligt The New York Times.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

I tider av stor ekonomisk oro har SHL-laget Malmö Redhawks skrivit ett tre-årigt samarbetsavtal, värt 5 miljoner, med RSA-gruppen, el och data. Företaget, med sin bas i syd-Sverige, är först på den nya nivån ”Stjärnpartner” och blir Redhawks största partner.

ATG delar ut vinster i efterhand efter att ha avslöjat en spelkupp.

Nu har ATG tagit beslut.. Spelaren på Malta som vann 15,5 miljoner får ingapengar utan de går i stället till 95 000 kunder.

Nent Group med Viasat förlorar rättigheterna till Champions League efter 29 år. En ny aktör tar över efter säsongen 2021?  Dagens Media skriver att Telia, som äger TV4, har köpt rättigheterna för 1 miljard kronor per år. Telia uppges ha köpt rättigheten till 2024.

Det uppges vara samma summa som Nent Group betalade för rättigheten i Sverige, Danmark och Norge för att få sända Champions League. 

För mindre än en månad sedan avbröts den hockeyallsvenskan finalen mellan Björklöven och Modo – ställningen var 1-1 i matcher och båda lagen tvingades ställa in resten av säsongen med anledning av corona-utbrottet.

I dag är Modo:s trupp slagen i spillror och ledarduon Björn Hellqvist, tränare och Fredrik Glader, sportchef, har den svåra uppgiften att bygga ett helt nytt lag inför säsongen 2020-2021.