Lagrell: "Vi har stängt butiken"

Lars-Åke Lagrell vill inte uttala sig mer om förbundskaptenfrågan. - Vi har stängt butiken och den öppnar igen när vi presenterar en förbundskapten, deklarerar han i en intervju med Idrottens Affärer där han öppet berättar om turerna den senaste veckan.

Svenska Fotbollsförbundets ordförande Lars-Åke Lagrell har haft en mycket intensiv vecka. Frågan om vem som ska ersätta Lars Lagerbäck har tagit all tid och lite mera. Telefonen har gått varm innan, under och efter resan till Norge och mötet med Erik Hamrén som nu utpekas som ny förbundskapten.

Allt talar för att det svenska landslaget de närmaste åren ska ledas av en 52-åring som har gjort succé i såväl Danmark som Norge. Det som tycks återstå är en förhandling med Rosenborg för att köpa loss Erik Hamrén.

Ingen taktik mot media

Rapporteringen i media har varit glödhet, journalisterna har varit jämsides med Lagrell som har förvånat många med en sällsynt öppenhet.

Han är van vid uppvaktningen, känner till spelreglerna och anser själv att det inte har varit några märkliga turer.

- Nej, det tycker jag inte. Jag har inte heller haft någon särskild taktik mot media och inget spelat intresse för varken den ena eller den andra kandidaten, menar Lagrell som ideligen återkommer till att han inte vill ljuga när han får frågor.

Han konstaterar:

- Media har haft bra information. Sedan ger konkurrensen mellan olika medier resten.

Sternmarker aktiv

Valde du att fronta med Sven-Göran Eriksson samtidigt som samtal pågick med andra kandidater?

- Lars Sternmarker, Svennis ekonomiske rådgivare, meddelade pressen underhand allt om Svennis intresse för vårt landslag…

Han ringde mig redan i somras, men jag sa då nej eftersom vi hade en förbundskapten och Sternmarker var den som sedan fick oss att börja tala med Svennis. Var och en inser hur det hade slutat om vi inte hade varit beredda att samtala med Svennis. Informationen kom alltså aldrig från oss, men vi kunde inte heller ljuga.

Blev du avslöjad under samtalen med Svennis eller gynnades händelseutvecklingen av att samtalen blev kända?

- Jag blev aldrig avslöjad. När jag kontaktades av pressen så visste dom exakt vad som hade förevarit och då finns ingen anledning att ljuga.

Däremot kanske du förvånades när Lars Sternmarker berättade?

- Nja, jag förstår naturligtvis skälen.

Svennis sista chans

Valde du att utnyttja kvällstidningarnas jakt på nyheter ?

- Jag har ingenting emot att dom väljer att skriva om fotboll. Men jag har faktiskt inte behövt göra någonting. Jag har ända till dess att jag landade i Trondheim enbart sagt, förutom där det bara har varit att bekräfta kända fakta, att jag varken bekräftar eller dementerar uppgifter. Kandidaterna har, utan att vi har behövt göra något, presenterats som nyheter av och i pressen. Och jag har inget emot det.

Var Svennis riktigt intresserad, egentligen? Trodde du på honom?

- Han trodde att han skulle kunna få ägarna att acceptera att han kunde ta både Notts County och vårt landslag och att hans medhjälpare Hasse Backe och Tord Grip skulle kunna göra jobbet i Sverige.

Blev han tillfrågad som huvudkandidat till jobbet som förbundskapten?

- Nej, vi kom aldrig så långt. Jag talade med honom, jag lyssnade på honom och i ekonomiska frågor hänvisade han till Lars Sternmarker och inte med honom heller kom vi till någon förhandling eller ens fråga. Jodå, jag tror nog att han skulle vilja avsluta som förbundskapten. Och nu är den dörren mänskligt att döma stängd.

Då presenterar vi den nye

Kom ni sedan överens om upplösningen?

- Det var inte så mycket att komma överens om. Vi är vänner och han ringde och meddelade att "det går inte, ägarna är inte med på mitt förslag så jag drar mig ur". Något i den stilen.

Nu lägger sig tystnaden, precis som du vill när avgörandet nalkas?

- Ja, vi har stängt butiken och den öppnar igen när vi presenterar en förbundskapten. Men notera att jag aldrig har talat om vilka kandidater vi har. Jag har bara ställts inför faktum och då väljer jag att inte ljuga.

Hamrén eller någon annan?

- Vi får se.

Thomas Ejderhov

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

I SM-final för andra året i rad, och i final för nionde gången på 13 år. Skellefteå AIK är den nya stormakten i svensk ishockey. Det är också mitt tips i kommande duell med den ”gröna väggen” , den forna bandyklubben Rögle BK och i final för andra gången – den första, pandemisäsongen 2021,  slutade med tårar mot Växjö Lakers. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.