Björn Örås berättar om sin cancer

Under Nordea Scandinavian Masters valde han att inte säga något. Några kände redan till sanningen, men alla höll tyst. Men nu går Björn Örås, Sveriges största idrottsfinansiär, ut med sanningen om sin cancersjukdom.

- Jag ska vinna den här matchen också. Det krävs mer än så här för att ta kål på en seg gammal gubbe som jag…säger han bestämt.

Stjärnornas beröm

Ingen annan privatperson i Sverige har ur egen fick tagit så många miljoner ur egen plånbok för att skapa en så magnifik idrottsanläggning.

Björn Örås letade länge efter ett lämpligt markområde och fann det slutligen i Bro-Bålsta. Här skulle han skapa Sveriges bästa golfbana, ja, en av de främsta i Europa.

Han lyckades och inte minst vittnade många av Europatourens erfarna golfspelare om banans ypperliga kvalité vid Masters i juli.

Björn Örås njöt. Efter åtskilliga arbetstimmar och nästan lika många miljoner hade han lyckats förverkliga en vision.

Dolde en hemlighet

Vad enbart han och endast ett fåtal andra personer visste var att Björn trots ett ständigt leende under tävlingsdagarna bar på en hemlighet.

Vid en undersökning i mars fick Björn Örås beskedet att han hade fått prostatacancer.

- Jag tror att den här sjukdomen som drabbar 8 000 män varje år behöver få ansikten. Den kan drabba alla män och jag vill egentligen uppmana alla att kolla upp sig. Det är man skyldig sig själv och sin familj att göra, säger Örås till golf.se och vill förklara varför han nu spräcker tystnaden.

Han gör det också i ett läge när strålbehandlingen är avslutad.

Har fortsatt jobba

Under det här halvåret har han förmått eller rättare sagt velat jobba som inget har hänt.

- Jag tror nyckeln är att ha mycket att göra och inte hinna fundera så mycket på saken. Jag menar, det är ju inte direkt upplyftande att gå hemma och fundera över döden. Jag valde att inte ta ut någon sorg i förskott.

Själv har han hållit humöret uppe och det tror han beror till största delen på allt arbete runt Bro Hof:

- Jag har varit ute på klubben mycket under den här perioden med tanke på Masters och hela tiden haft oerhört mycket att stå i. Sedan har det ju varit fantastiskt roligt att uppleva allt vad tävlingen har inneburit.

Besked om tre månader

Han har ändå blivit kallad fakir och stålman och medger att behandlingen har varit jobbig.

- Strålning varje dag plus att jag har varit inlagd för Brachystrålning ett antal dagar, men faktum är att bieffekterna har varit mindre än vad jag väntade mig, berättar han på golf.se.

Björn Örås får vänta ytterligare några månader innan läkarna kan uttala sig om resultatet.

- Om tre månader får jag en första indikation på hur det har gått. Men det är först efter ett år som jag vet om jag är frisk eller inte.

Rögle ska förbli en elitklubb i ishockey. Mot den bakgrunden satsas 250 miljoner krnor för att bygga ut Carena arena i Ängelholm för att få en anläggning som uppfyller kraven.

Den nuvarande hallen blir sju meter högre, utökas med 3 450 kvm och det innebär att publikkapaciteten ökar med drygt 1500 platser och totalt  6 550 platser. Detta via nya balkongläktare, loger, ståplatser och större restaurangytor. Och inte minst, en tredje träningshall med anslutning till arenan tillkommer.

Idrottsförbunden  har kölapp hos idrottsminister Amanda Lind den här veckan. I takt med samtalen stiger förväntningarna.Många ser hur idrotts-Sverige snart öppnar igen.

Då tar statsepidemiolog Anders Tegnell till orda och slår igen dörren med kraft och utan minsta vilja att diskutera ett öppnande.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

SDHL och SHL har tecknat ett nytt samarbetsavtal som ger den svenska damhockeyligan miljoner i flera år framöver.

– Det här skapar en trygghet för damligan att kunna utvecklas, säger Agne Bengtsson, SDHL:s ordförande.

Handbollsmålvakten Johan ”Hubbe” Sjöstrand räddar inte bara bollar. Han vet hur man kryssar i travkuponger. ”Hubbe” har varit utlandsproffs sedan 2009 men svensk travsport har han järnkoll på. På V75 på Bollnäs i helgen fick hans andelssystem in sju rätt. Utdelning: 5 007 965 kronor.

Varje andel kostade 385 kronor. 51 andelsköpare kunde kvittera ut 99 959 kronor. 5-miljonersvinsten var den största i landet.

SVT och TV4 gör gemensamma affärer igen.  Den 14 augusti är det säsongspremiär för friidrottens  Diamond League – och nu står det klart att tävlingarna ska sändas av båda bolagen, Inte bara i år utan det nya avtalet gäller de kommande fem säsongerna.