Han hoppar av som vd i Leksand

Håkan Åman hoppar av som vd för Leksands IF. Han har ofta utpekats som den som står bakom Leksands förvandling till ett affärsdrivande företag med större resurser än någon annan landsbygdsförening i Sverige.

På fredagen föredrog han emellertid att meddela att han har gjort sitt.

- Var plats har sin tid och jag känner inte att jag har ”motorn” längre för att operativt leda och driva Leksands IF Ishockey, koncernen och organisationen vidare härifrån, motiverar han sitt beslut.

Vad är skälet till beslutet?

Därmed startar spekulationerna om skälet till hans plötsliga beslut som för övrigt kommer enbart fem dagar före seriepremiären.

Årsmötet för bara 14 dagar sedan föregicks av mycket turbulens. Endast tre ledamöter behöll sina platser i styrelsen och tidigare har bl a storsponsorn Per-Olof Ejendal ansett att Åman borde lämna sin plats.

Håkan Åman har varit vd för Leksands IF sedan våren 2006 och ett av de sista stora projekten som han har stått bakom är vinterns stora spektakulära händelse när Leksand- Mora spelar ute på en specialbyggd arena med plats för 20 000 åskådare.

Två lediga poster i klubben

Håkan Åman skriver själv i pressmeddelandet:

- Leksands IF har under de här åren målmedvetet satsat och arbetat med en tydlig inriktning på vår juniorverksamhet. Den satsningen börjar nu ge frukt. Det arbetet, kombinerat med en bestämd strävan att åter nå Elitserien, har varit stimulerande och det totala uppdraget i vd-rollen har varit både omfattande och uppslukande.

- Samtidigt har det varit en stor utmaning att varje år lyckas skapa de ekonomiska förutsättningarna till dessa satsningar.

Nu finns det två lediga poster i klubben – en som vd och en som sportchef.

Supporterklubben, det är platsen för de allra trognaste. Därför är besvikelsen stor i Malmö Redhawks sedan misstankarna visade sig riktiga. För några veckor sedan började några personer i styrelsen misstänka att pengar försvunnit. I veckan kom bekräftelsen - kontot var tömt.

"Kommunerna har slutat planera för idrott och fritid"

Många var överens vid ett seminarium i Almedalen på onsdagen, där Riksidrottsförbundet och Tankesmedjan Movium presenterade  en ny exempelsamling som belyser utmaningarna att planera för social hållbarhet och plats för idrott..

Landslaget förblir en dröm för de flesta. Få kommer ens halvvägs. Men många blir vinnare i alla fall.  De vänjer sin kropp vid rörelse – de motionerar och anstränger sig regelbundet som vuxna. De utrustar sig själva med mer styrka att stå emot ökad ålder och sjukdom. Mycket tack vare att de i unga år fick den vanan. I unga år skaffade de sig en livsstil – via idrott och skolan.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Det finns nio företag med svensk bakgrund i årets Formel 1 serie, trots att det inte finns en enda svensk förare. Det visar Spomotion Analytics färska F1-analys. Antalet svenska företag har fördubblats jämfört med i fjol. 

Första kvartalet ifjol redovisade Svenska Spel en vinst på 975 miljoner kronor för det andra kvartalet. Siffrorna för andra kvartalet 2019 visar att vinsten sjunkit till 534 miljoner. Rörelsevinsten sjönk från 301 miljoner till 197 miljoner.

Populära programmet Vinterterstudion kanske inte behöver upphöra efter hösten 2021 då Nent Group har rättigheterna. SportExpressen har avslöjat att ett samarbete kan uppstå mellan Nent Group med bland annat  kanalerna TV3, TV6, TV8 och TV10  - och SVT.

IFK Göteborg tog hjälp av agenten Denis Celebic vid 17-åringen Benjamin Nygrens övergång till Genk, en affär på runt 40 miljoner. Denis Celebic fick tre miljoner kronor för besväret. Han har fungerat som förmedlare mellan klubbarna. Det är förbjudet att använda agenter när spelaren är under 18 år.