Han hoppar av som vd i Leksand

Håkan Åman hoppar av som vd för Leksands IF. Han har ofta utpekats som den som står bakom Leksands förvandling till ett affärsdrivande företag med större resurser än någon annan landsbygdsförening i Sverige.

På fredagen föredrog han emellertid att meddela att han har gjort sitt.

- Var plats har sin tid och jag känner inte att jag har ”motorn” längre för att operativt leda och driva Leksands IF Ishockey, koncernen och organisationen vidare härifrån, motiverar han sitt beslut.

Vad är skälet till beslutet?

Därmed startar spekulationerna om skälet till hans plötsliga beslut som för övrigt kommer enbart fem dagar före seriepremiären.

Årsmötet för bara 14 dagar sedan föregicks av mycket turbulens. Endast tre ledamöter behöll sina platser i styrelsen och tidigare har bl a storsponsorn Per-Olof Ejendal ansett att Åman borde lämna sin plats.

Håkan Åman har varit vd för Leksands IF sedan våren 2006 och ett av de sista stora projekten som han har stått bakom är vinterns stora spektakulära händelse när Leksand- Mora spelar ute på en specialbyggd arena med plats för 20 000 åskådare.

Två lediga poster i klubben

Håkan Åman skriver själv i pressmeddelandet:

- Leksands IF har under de här åren målmedvetet satsat och arbetat med en tydlig inriktning på vår juniorverksamhet. Den satsningen börjar nu ge frukt. Det arbetet, kombinerat med en bestämd strävan att åter nå Elitserien, har varit stimulerande och det totala uppdraget i vd-rollen har varit både omfattande och uppslukande.

- Samtidigt har det varit en stor utmaning att varje år lyckas skapa de ekonomiska förutsättningarna till dessa satsningar.

Nu finns det två lediga poster i klubben – en som vd och en som sportchef.

En representant för den utländska sponsor som ska rädda ÖFK:s existens med en gåva om 15 miljoner kronor förnekar i lördagens Expressen all kännedom om en sådan transaktion. Senare på lördagen presenterades ett uttalande på klubbens hemsida under rubriken ”ÖFK ochPuls8 gör ett gemensamt uttalande".

66-årige Lasse Diding, välkänd i Varberg som mångmiljonär, kommunist , fastighetsägare och tidigare hotelldirektör får rubriker eftersom han vill köpa namnet på stans bästa fotbollsarena, gamla traditionella Folkbergsvallen  och  döpa om den till Leninstadion

Diding  har redan en Leninstaty som han vill ställa vid fotbollsarenan i Varberg – lagom till den allsvenska arenan.

Det var som en saga. Lilla Åby-Tjureda gjorde på tre år en blixtresa till elitserien i bandy. Byggde rekordsnabbt och rekordbilligt en hall för 43 miljoner kronor som stod klar till premiären. Allt var glädje, hurrarop och applåder. Men alla sagor slutar inte lyckligt. Laget kom toksist i elitserien.

Så frågan är vad som händer? Blir det en snabbresa nedåt nu?

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Han kunde inte ens drömma om vad som skulle hända. Men det är han själv som med idéer, målmedvetenhet och mycket arbete ligger bakom allt.

Andreas Ottermark är ett bevis på vad målmedvetenhet och entusiasm kan åstadkomma.

Han äger nu ett företag som 2020 beräknas omsätta 200 miljoner. Och som har en tillväxt om minst 50 miljoner per år. Jo, faktiskt, sådan framgång har ISP Sport & Marketing.

Han lever ensam i dag och på existensminimum med en skuld hos Kronofogden på 20 miljoner kronor. Hustru och barn har flyttat och han tvingades lämna hus och jobb, men har nu varit spelfri i 20 månader och ser, trots all bedrövelse, en fortsättning på livet.

På ett år omsatte han 200 miljoner hos spelbolagen, han som knappt hade köpt en trisslott tidigare… Nu berättar han allt i boken Lukas Betting. Inte minst hur lätt det är att bli spelmissbrukare.

EBU, Europeiska radio- och TV-unionen, har säkrat både en förlängning och ett nytt avtal med  Internationella skidskytteförbundet. Ett kontrakt som gäller fram till 2026, med en möjlighet för IBU och EBU att förlänga ytterligare fyra år. Det innebär att det blir fortsatt mycket skidskytte i SVT.

Juventus betalar Atalanta runt 365 miljoner kronor för Dejan Kulusevski, men hans moderklubb får varken utbildningsersättning eller solidaritetsersättning. 

Och det är helt i sin ordning. Så märkliga är fotbollens regler.