Söndergaard tar över Göteborg & Co

Advokaten som är före detta ordförande i BK Häcken blir ny vd i Göteborg & Co. Nu har Sabine Söndergaard tillträtt och säger sig vara beredd att ”våga uttala vilken vision Göteborg ska ha – och sedan att samla krafterna och jobba som sjutton för att nå dit”.

Evenemangsbolaget Göteborg & Co har gjort stan till landets mest aktiva i evenemangsväg. När nu Leif Nilsson har slutat tar en 36-årig advokat, entusiastisk motionslöpare och driven person över.

- Det känns spännande och utmanande att fortsätta utvecklingen av Göteborg & Co – inte minst mot 2021 då Göteborg fyller 400 år, säger Söndergaard.
Göran Johansson, styrelseordförande i Göteborg & Co, konstaterar att VD-byten nu är klara i samtliga de fyra bolag och organisationer i Göteborg som bl a inriktas mot utveckling av turism- och evenemangsindustrin – Svenska Mässan, Business Region Göteborg, Liseberg och Göteborg & Co.

Det sistnämnda bolaget har till uppgift att marknadsföra och medverka i utvecklingen av Göteborg som turist-, evenemangs-, och kunskapsstad. Bolaget ägs gemensamt av kommunen och näringslivet.

- Jag känner mig jätteladdad och det är i en viktig tid som jag kliver in i det här uppdraget. Det är ett stort fokus på att prata vision och positionsarbete för Göteborg och jag upplever att det finns en splittrad syn. Jag känner att det finns en vilja från staden att samla trupperna och uttrycka mod och framtidstro och där har Göteborg & Co en viktig uppgift, säger Sabine Söndergaard.

Vad är din stora utmaning?

- Att måla upp de stora linjerna inför framtiden. Mycket kommer att handla om mjukvaran, innehållet i Göteborg, och det är oerhört viktigt att vi fortsätter att stärka bilden av Göteborg. Både i Göteborg – bilden av Göteborg börjar hos göteborgarna själva – men även utåt.

- Göteborg en säregen ställning och det är viktigt att staden vågar satsa på ett större evenemang framöver, inte bara för själva evenemanget utan jobbet fram till det enar alla krafter och det tror jag behövs. Det finns ett ungdoms-OS 2016 som jag tror skulle passa Göteborg väldigt bra, säger hon till GP.

-Det är en ungdomlig stad och vi har flera bra evenemang för ungdomar redan som vi kan ha nytta av. Göteborg har också en ställning som friidrottsstad och det finns ett VM 2018 eller 2021 som hade varit roligt. Att ha ett sådant evenemang lever man som stad på i tio år efter.

Alla 24 nationer som kvalificerar sig till EM 2020 får 100 miljoner kronor från Uefa. Sveriges 2-0 mot Rumänien betyder 100 miljoner till Svenska fotbollförbundet. För VM-platsen i Ryssland fick SvFF 86 miljoner.

Att Ola Serneke är en byggherre på offensiven och står bakom en unik multihall i Göteborg där han också är på väg att uppföra en skyskrapa är känt vid det här laget.  Nu är han också på väg att liera sig med Fotbollförbundet och Järfälla kommun i syfte att göra en extrem fotbollssatsning av internationellt snitt.

En nyckelroll har förre landslagsspelaren Patrik ”Bjärred” Andersson, som numera är affärsutvecklare på Serneke Projektutveckling.

I veckan tillkännagav Svenska Spel hur kampanjen Gräsroten ger svensk idrott 50 miljoner. Men inte nog med det. Sedan 2016 har Svenska Spel bidragit med 10 000 kr per månad under fotbollssäsongen till olika samhällsinsatser i de allsvenska klubbarna via prispengar från Månadens spelare. Under 2019 har också Månadens spelare i Superettan fått skänka sina prispengar till samhällsengagerande projekt. Totalt handlar det om 300 000 kr

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Fotbollsföreningen Gatans Lag fick ta emot Volvo Car Sveriges och Svenska Fotbollförbundets stipendium ”Number 10” på en miljon kronor under Fotbollsgalan – Det känns helt fantastiskt . Gatans Lag finns till för de som vill ta sig ur missbruk, hemlöshet och kriminalitet och med det här stipendiet kan vi hjälpa så många fler, säger Sofie Nehvonen, tillträdande verksamhetsansvarig.

Bandyfinalerna fortsatt i SVT

Lördag 21 mars 2020 spelas bandyns SM-finaler på Studenterna i Uppsala. Nu är det klart att det blir direktsändning i SVT, inte bara 2020 utan även ytterligare tre år framåt (2020-2023). "En svensk idrottsklassiker och vi vill satsa här, säger SVT:s sportchef Åsa Edlund Jönsson.

När Östersunds stjärna Saman Ghoddos kom hem till Östersund från utflykten till Huesca augusti fjol trodde han att han skrivit på ett papper om läkarundersökning för La Liga-nykomlingen. Papperet var istället ett övergångskontrakt. Sen började cirkusen.