Mästerförhandlaren lägger av

Hasse Borg har gjort sin sista arbetsdag i Malmö FF. Den förre klubbdirektören och på senare år konsulten har sålt spelare för runt 220 miljoner kronor. Nu har han annat på gång, planer som han ännu håller hemliga.

Ingen i fotbolls-Sverige har köpt och sålt spelare med sådan framgång. MFF hade inte kommit långt utan nära en kvarts miljard som försäljningarna av Zlatan Ibrahimovic, Afonso Alves, Markus Rosenberg och Ola Toivonen har genererat.

Rekord-affären

Rekordet är från försäljningen av Zlatan Ibrahimovic till Ajax för 85 miljoner kronor. En slug Hasse Borg fick holländarna att betala rekordmycket för en svensk fotbollsspelare. Det är också en affär som sedan dess har varit omtalad och inte minst Zlatan påminner om villkoren utan att vilja berätta mer utförligt.

Hasse Borg är Örebro-aren och landslagsbacken som själv köptes av MFF och därför blev skåning.

Efter sin år på planen tog han steget till kansliet. Det skedde hösten 1999 och i ett pressat läge när MFF hade ramlat ur allsvenskan.

En viss turbulens...

Borg visade  sig vara rätt man för uppgiften, om än med hårda nypor, men klubben lyfte via en utvecklad affärsverksamhet. Spelare köptes och såldes som sponsorerna anslöt och omsättningen ökade avsevärt.

Han gjorde tio år som sportchef och två år som konsult med en viss turbulens. Själv är han belåten både med vad han har uträttat och att nu få lämna alla åtaganden.

- Det är inte alls vemodigt, säger Hasse Borg till fotbollskanalen.se.

Tyst om framtiden

- Jag slutade ju egentligen 2009 men sedan bad de mig att vara kvar till de hade hittat någon som kunde ta över. Det har passat mig rätt bra.

Han har hjälpt sportchefen Per Ågren, men säger nu adjö och Borg hävdar med bestämdhet:

- Det känns alldeles utmärkt. Det är inte vemodigt alls och jag har en massa saker på en lång lista som jag ska göra nu och som jag inte hunnit tidigare. Nu ska jag vara ledig och hinna med allt det.

Hasse Borg är förtegen om framtiden, men det finns en antydan om att han kan återkomma i en annan roll inom fotbollen.

En representant för den utländska sponsor som ska rädda ÖFK:s existens med en gåva om 15 miljoner kronor förnekar i lördagens Expressen all kännedom om en sådan transaktion. Senare på lördagen presenterades ett uttalande på klubbens hemsida under rubriken ”ÖFK ochPuls8 gör ett gemensamt uttalande".

66-årige Lasse Diding, välkänd i Varberg som mångmiljonär, kommunist , fastighetsägare och tidigare hotelldirektör får rubriker eftersom han vill köpa namnet på stans bästa fotbollsarena, gamla traditionella Folkbergsvallen  och  döpa om den till Leninstadion

Diding  har redan en Leninstaty som han vill ställa vid fotbollsarenan i Varberg – lagom till den allsvenska arenan.

Det var som en saga. Lilla Åby-Tjureda gjorde på tre år en blixtresa till elitserien i bandy. Byggde rekordsnabbt och rekordbilligt en hall för 43 miljoner kronor som stod klar till premiären. Allt var glädje, hurrarop och applåder. Men alla sagor slutar inte lyckligt. Laget kom toksist i elitserien.

Så frågan är vad som händer? Blir det en snabbresa nedåt nu?

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Han kunde inte ens drömma om vad som skulle hända. Men det är han själv som med idéer, målmedvetenhet och mycket arbete ligger bakom allt.

Andreas Ottermark är ett bevis på vad målmedvetenhet och entusiasm kan åstadkomma.

Han äger nu ett företag som 2020 beräknas omsätta 200 miljoner. Och som har en tillväxt om minst 50 miljoner per år. Jo, faktiskt, sådan framgång har ISP Sport & Marketing.

Han lever ensam i dag och på existensminimum med en skuld hos Kronofogden på 20 miljoner kronor. Hustru och barn har flyttat och han tvingades lämna hus och jobb, men har nu varit spelfri i 20 månader och ser, trots all bedrövelse, en fortsättning på livet.

På ett år omsatte han 200 miljoner hos spelbolagen, han som knappt hade köpt en trisslott tidigare… Nu berättar han allt i boken Lukas Betting. Inte minst hur lätt det är att bli spelmissbrukare.

EBU, Europeiska radio- och TV-unionen, har säkrat både en förlängning och ett nytt avtal med  Internationella skidskytteförbundet. Ett kontrakt som gäller fram till 2026, med en möjlighet för IBU och EBU att förlänga ytterligare fyra år. Det innebär att det blir fortsatt mycket skidskytte i SVT.

Juventus betalar Atalanta runt 365 miljoner kronor för Dejan Kulusevski, men hans moderklubb får varken utbildningsersättning eller solidaritetsersättning. 

Och det är helt i sin ordning. Så märkliga är fotbollens regler.