Nu satsar shejken även i Sverige

Han gillar sin fotbollklubb, Manchester City, han är förtjust i sitt majoritetsägande i Mercedes, men han älskar arabhästar och framför allt distansridning. Och det får kosta. Nu satsar 41-årige Mansour bin Zayed Al Nahyan i Sverige. Men så förfogar han också över 4 000 miljarder kronor, eller det dubbla...
Hillevi Ljungqvist är svenskan som har fått delta i två lopp i Shejk Mansours världsserie för arabhästar.

 

41-årige Mansour bin Zayed Al Nahyans följe har anlänt till Sverige. Staben består av ett 20-tal personer, alla med olika uppgifter, allt uppenbarligen med mottot att ingenting får lämnas åt slumpen och allt får kosta nära nog vad det vill.

Tio personer på podiet

Hela sällskapet bor på Grand Hotel i Stockholm och presskonferensen är omsorgsfullt planerad i alla avseenden.

Vilka som sitter på podiet (det blir tio personer till slut), vem som uttrycker vad (alla säger något och det blir väldigt utdraget eftersom här representeras HH Sheik Mansoor bin Zayed Al Nahyan Gloabal Arabian Flat Racing Festival, Förenade Arabemiratens Ambassad i Stockholm, Emirates Racing Authority, Abu Dhabi Invest, Abu Dhabi Authority for Tourism and Culture, Abu Dhabi TV, International Federation of Arabian Horse Racing Authorities och European Association of Racing Schools) och vem som håller i mötet, Lara Sawaya är director och upprepar gärna:

- Vi gör det här för hästsporten, för intresset, för ungdomarna och för utveckling och utbildning.

Mats Genberg från Österlen är en person som Lara Sawaya ofta vänder sig till.

De har inte träffars - ännu

Mats och hustru Catarina (bilden) föder upp arabhästar på en gård på Österlen. De har 15 hästar och är passionerade hästvänner.

- Mansour och jag har ett gemensamt intresse och det är hästar. Jag har ännu inte träffat honom, men han vet nog vem jag är och ville att Sverige skulle vara en del av allt detta, säger Mats Genberg och slår ut med armen på Grand och avser araberna och flärden.

Hans eget intresse väcktes 1992 och har sedan dess bara blivit större och större och ledde till att han blev svensk delegat i Internationella Arabgaloppförbundet där han nu är sekreterare.

Tack vare Genberg

Klassiskt föreningsarbete ledde till att Mats Genberg och Sverige uppmärksammades av de kapitalstarka aktörerna i mellanöstern, och svensken fann sig snart vara en del i den internationella arabgaloppkretsen.

- Nu har jag varit i Abu Dabi ett antal gånger och deltagit på internationella konferenser. Det bara kommer flygbiljetter då och då…

Han berättar om senaste konferensen i Berlin. Tre dagar, 160 gäster på flott hotell, ett stort TV-team med sex kameror och OB-buss, allt för att kunna direktsända till Abu Dabi för shejkens skull. Han följde dagligen de sex timmarnas konfererande.

Han fick en idé

- Han är verkligen hästintresserad. Mest av allt gillar han distansridning.

De har alltså inte träffats, men det är bara en tidsfråga. Mats Genbergs idé med ett lopp i Sverige möttes av ett ja direkt.

- Mansour började i liten skala på Täby i fjol med några tusen plus lite sponsring. I år langar han in mera.

- Frågan är vad som sker nästa år…

Kanske att Mansour själv uppenbarar sig.

Oljan skapade enorm förmögenhet

Men han har en del annat att tänka på.

41-åringen som är den femte av 19 söner till shejk Zayed bin Sultan Al Nahyan, en av grundarna till Förenade Arabemiraten 1971 och dess president i över 30 år.

Då finns det resurser. Rikedomen är större än störst. Tack vare oljan som i sin tur har genererat affärer inom främst fastigheter, banker och bilindustrin men shejk Mansour äger också andelar i Virgin Galactic och Sky News Arabien.

50 miljoner växelpengar

Abu Dhabi United Group for Development (ADUG) heter investmentbolaget från vilket shejk Mansour agerar. Men han är medlem av högsta Petroleum-rådet och sitter i styrelsen för investmentbolag som International Petroleum Investment Company och Abu Dhabi Investment-rådet.

Uppgifter gör gällande att bara ADUG förfogar över 4 000 miljarder kronor, vissa säger att det rör sig om det dubbla beloppet. Han har också en privat förmögen på 220 miljarder kronor.

Och är då hästintresset störst av allt kan det väl vara värt 50 miljoner.

Shejk Mansour har studerat i USA och tog 1993 en kandidatexamen i statsvetenskap.

426 miljoner pund på 24 spelare

Sedan han etablerade sig i England via övertagandet av Manchester City 2008 har intresset för hans person ökat avsevärt. Men han har aldrig gett en intervju för en engelsk journalist och han har bara sett en enda match med sitt lag. Den mot Liverpool i fjol och som slutade med en 3-0-seger.

Det är inte mycket som är känt om mannen med två fruar (varav en är dotter till Sheikh Mohammed bin Rashid Al-Maktoum, ägare av Godolphin hästracing-imperium och härskare i angränsande Dubai) och som kontrollerar miljarders miljarder.

Bara det att Mansour har lagt 426 miljoner pund på 24 spelare i City mellan 2008 och 2012. Han som såg till att Abu Dhabi flygbolag betalar 350 miljoner pund för ett tio år långt kontrakt, som inkluderar tröjreklam, nya namnet Etihad Stadium på arenan och bekostar utbildningen av tusentals ungdomar.

Dagens Joakim von Anka

För det hör ju också till en egentligen osannolik historia, hur dagens Joakim von Anka, fast mer generös, förser ett av de fattigaste områdena i Storbritannien med reserser. Han ger fansen i östra Manchester ett mästarlag och han han ger dem hopp om en framtid.

Han satsar och gör själv klipp. Samtidigt med övertagandet av Manchester City fick han tips om rabatterade aktier i storbanken Barclays. Han köpte och sålde sju månader senare innehavet – vinsten blev 18 miljarder kronor. En aktieaffär som bedöms vara den största någonsin sett till tidslängden .

Det skedde dessutom samma dag som Citys undertecknande av Gareth Barry från Aston Villa för 12 miljoner pund. Samtidigt tog Mansour hem via den 11-procentiga andelen i Barclays en vinst om 1,4 miljarder pund.

Gav dem hopp inför framtiden

Shejk Mansour må köpa spelare i parti och minut, men han har också rustat klubben. Sedan 2008 har träningsanläggningen i Carrington rustats för 1 miljard pund. Fast det finns ändå planer på att bygga nytt och samla all verksamhet, A-truppen och ungdomsakademin, vid Etihad Stadium för en halv miljard. 

Shejk Mansour har också byggt om organsiationen i föreningen. Han tillsatte Khaldoon al-Mubarak som ordförande och har förstärkt administrationen, styrelsen, akademin, supporterklubbarna, relationerna och värnar om kommersiella intressen över hela världen.

Han fyller 42 den 20 november och både beskrivs som en vinnare och tycks också vara en sådan. Han har vunnit flera långa hästkapplöpningar över ökensanden, strapatser som kräver uthållighet.

Han är inte som andra.

Thomas Ejderhov

Fakta

Arabhästracing kommer till Sverige och till Täby Galopp.
400 000 kronor står på spel enbart i kväll i HH Sheikha Fatima Bint Mubarak Ladies World Championship som ingår i Sheikh Mansours globala serie, där han totalt satsar 50 miljoner kronor.
Arabvärldens enorma tillgångar göder den här delen av ridsport och skapar exklusiva villkor.

Sverige är störst i Skandinavien på arabiska fullblod och det faktum jämte Mats Genbergs internationella arbete banade väg för beslutet att Täby skulle vara en av nio arenor i världen för en serie för enbart kvinnliga ryttare.

Kvinnliga jockeys från ett flertal länder flygs in till Sverige. På startlinjen i kväll finns en svenska, Hillevi ”Mimmi” Ljungqvist.

- Jag var även med i Oman i januari. Allt är bara ett underbart äventyr. De skickar biljetter och man har förmåner och bor på de allra bästa hotellet.

Nu är det på riktigt. På fredagsförmiddagen togs de första spadtagen till en ishall med fullstor bandyplan. Platsen är Gubbängens IP i södra Storstockholm. Den är mer än efterlängtad, inte minst av Hammarby Bandy. Hallen kommer att kosta 150 miljoner kronor.

Idrotterna för SM-veckans jubileumsår, både vinter och sommar, 2019 är klara. Virtuell bilsport är en av de nya idrotterna på SM-veckan vinter. På sommarveckan är goalball och fäktning några av nykomlingarna på programmet.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Elitfotboll Dam har skrivit tidernas största avtal med Svenska Spel. Dameliten får 145 miljoner kronor till och med 2023.

Det tidigare avtalet var på 90 miljoner kronor.

Östersund var inte långt ifrån att bli en vinnare i dubbelmötet med Arsenal. London-klubben drog dock det längsta strået till slut, men det fanns stora vinnare. Östersunds vinst på bortaplan bidrog till att tre kuponger på Europatipset lyckades pricka in 13 rätt och 1 miljon kronor i vinst.

Helgläsning: Svante Samuelsson var klubbchef i Kalmar FF 2006-2016. Under 2013-2014 upplevde Svante sin mest dramatiska tid i KFF.  Klubbens målvakt Etrit Berisha plötsligt var registrerad för två klubbar i italienska Serie A.