Stenhammar skänker 2 miljoner

Han är Värmdöbo sedan 1987, bor på Norrnäs gård och älskar den idrott som Värmdö IF bedriver. Därför vill Olof Stenhammar, 71 år, nu stödja klubben och meddelar att han blir sponsor med 2 miljoner kronor. En jättelik summa för den lilla klubben.
Olof Stenhammar som jägare - och just på jakt efter upplevelser har han varit i hela sitt liv. Foto: Scanpix


Via sitt bolag AB Basen, ska Olof Stenhammar sponsra Värmdö IF med 400 000 kr/år de kommande fem åren.

- Jag känner att det är dags att också gräva där jag står. Jag har ju trots allt varit Värmdöbo sedan 1987, säger Olof Stenhammar.

Skriver öppet brev

Han har försett klubben med pengar tidigare, men räknar nu upp beloppet avsevärt.

I ett brev på klubbens hemsida motiverar han sitt beslut:

”I en idag ofta vilsen och otrygg ungdomssituation erbjuder den svenska idrottsrörelsen, med alla de frivilliga insatser som görs där, en möjlighet för våra ungdomar att känna samhörighet, få nya kunskaper och att kunna utvecklas både fysiskt och mentalt.

Genom ett aktivt idrottsutövande får deltagande ungdomar möjlighet till den fysiska utveckling som är så viktig för ett framtida kroppsligt välbefinnande. De får lära sig betydelsen av laganda och hänsynstagande samt i förlängningen också ledarskap. Nödvändiga egenskaper för att förbereda ungdomarna för ett bättre vuxenliv.

Egenskaper som tyvärr den svenska skolan idag förmedlar i otillräcklig omfattning.

Värmdö IF, med idag cirka 1500 ungdomar, som deltar aktivt i föreningens olika idrotter, spelar på det lokala planet i Värmdö Kommun en oerhört väsentlig roll i detta ungdomsarbete.

Jag vill därför aktivt bidra till att skapa resurser för att Värmdö IF skall ska kunna fortsätta och framförallt i framtiden ytterligare utveckla och utöka möjligheterna för ungdomar i Värmdö att aktivt ta del av dessa möjligheter.

Det hela ska ses som en ungdomssatsning. Det är helt väsentligt att de medel som ställs till förfogande används huvudsakligen för detta ändamål.

Förutsättningarna för en lyckad satsning är fokus på ledarutveckling. Med goda och engagerade ledare löser sig problemen. Därför ska en del av resurserna användas för utveckling av ledare.

Jag stöder sedan flera år, genom Sveriges Olympiska Kommittés talangprogram, unga lovande idrottstalanger med förutsättningar att nå världstoppen inom sina respektive grenar.

För idrottsintresserad ungdom börjar dock allting på det lokala planet i den lokala idrottsföreningen på den egna orten. Det är där grunden läggs och jag känner att det är viktigt att kunna vara en del även på det planet genom att lämna ett bidrag på min egen ort Värmdö.

Jag hoppas att flera människor som har resurser kan följa detta exempel på sin ort.”

Klubben kan förverkliga planerna

I klubben är tacksamheten och stoltheten stor.

Värmdö IF har 1 800 aktiva, varav omkring 1500 är ungdomar aktiva fördelade på fem sektioner. De senaste åren har klubben skapat ambitiösa och långsiktiga handlingsplaner för utbildning av både aktiva och ledare. Nu får man ännu större möjlighet att förverkliga planerna.

Olof Stenhammar har även tidigare tagit medel från sin förmögenhet för att stödja svensk idrott. Han sänder nu också en hälsning till andra rika personer.

- Jag hoppas att det här kan inspirera andra med liknande möjligheter att stötta den lokala idrottsverksamheten.

Sveriges största donation

För två år sedan skänkte Stenhammar 10 miljoner kronor till SOK med motiveringen:

- Jag brinner för den olympiska rörelsen och hoppas att pengarna kan bidra till fortsatta svenska OS-framgångar.
10 miljoner innebar den den största privata donationen till svensk idrott någonsin.

Och även då var det en slags markering för i Sverige är det oerhört oerhört ovanligt att privatpersoner tar pengar ur plånboken och stöder just idrott.

OS-ordförande och startade OMX

Olof Stenhammar var 1996-97 mannen bakom Stockholms OS-ansökan till 2004-års spel. Med sina kontakter och resurser i form av både pengar och stab gav han kampanjen kraft. Det var ett par år av hårt arbete, men han lyckades aldrig beveka IOK. Han var också ordförande i Åres alpina VM-organisation 2007.

Bondsonen från Östergötland visade tidigt att han hade sinne för affär. Som en finansiell entreprenörer startade han 1985 Optionsmäklarna (numera OMX) som blev Sveriges första marknadsplats för aktieoptioner och världens första moderna privatägda börsverksamhet.

Affärer och idrott är hans liv, nu har han bevisat det igen.

OS-generalen Olof Stenhammar vid den svenska kampanjen 1996-97. Foto: Scanpix

 

Zlatan Ibrahimovic fortsätter att investera i bostäder i Sverige. Enligt Aftonbladet har han köpt en lägenhet i exklusiva Norra Tornen i Vasastan, Stockholm, något som även SportExpressen har uppgifter om.

Det finns ett gammalt småländskt talesätt som lyder ”dä gaur allri”. Men när det gäller bandy och klubben Åby/Tjureda är kanske den rätta tillämpningen ”dä gaur allti”.

När förstudiegruppen inledde sitt arbete dagen efter den var tillsatt kännetecknades arbetet av ”finns inte en dag att förlora, bara tid att vinna”. Hallen står klar till seriestarten oktober 2019.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Nordea har i många år haft en framträdande position inom svensk idrottssponsring. Främst har det handlat om Masters i golf respektive tennis med bl a Nordic Light Open, I år har eventmanagern Tomas Björklund i stället gett klartecken till GKSS Match Cup Sweden som är Sveriges största seglingsevent. I fjol såg 50 000 åskådare tävlingen. Nordea går in som ny huvudpartner. Och notera: arrangörerna lovar plastfritt i Marstrand vid tävlingen. 

Denna ständiga följetong om för mycket spelreklam.  Nu tydliggör Spelinspektionen och Konsumentverket samarbetet i tillsynen av spelbolagens marknadsföring.

Samtidigt urskiljer sig idrottsstjärnor som förmådde sig att säga nej till spelbolag och de som inte kunde motstå pengarna från bolagen.

Nu straffas också de första bolagen.

SVT gör sig nu gällande i kampen om rättigheter till olika idrotter och tävlingar. Armand Duplantis, Sarah Sjöström och Daniel Ståhl är trion som blir mer synliga framöver.De tre och Europas övriga stjärnor i friidrott och simning kommer att tävla om EM-medaljer i SVT från 2020 till 2024.

Allmänt talas det om att klubbarna i bandy-Sverige har problem med ekonomin. Men Edsbyn klarar att lösa Simon Jansson. Men så sker det med hjälp av supportrarna som har gjort en insamling och fått ihop en kvarts miljon kronor!