Inga fler miljoner från Rune Andersson

Rune Andersson, industriman och miljardär, har skaffat sig en vana fram på hösten. Att hålla Trelleborgs FF undan konkurshot. Han har blivit räddaren i nöden och bara under de senaste fyra åren rör det sig om dryga 20 miljoner kronor. Men nu får det lov att vara slut, säger han.
Samma bild igen. Nedflyttning ur allsvenskan i fjol, nedflyttning ur Superettan i år. Mörkret sänker sig över Trelleborg. Foto: Andreas Hillergren, Scanpix


Rune Andersson konstaterar:

- Vill inte folk se på fotboll, varför ska då jag engagera mig? Det känns konstigt, säger Rune Andersson, miljardären som har varit Trelleborgs mecenat i många år.

Hårda besked

En olycka kommer sällan ensam. Det om något får ordföranden Per-Anders Abrahamsson, tidigare kollega som vd i ett av Rune Anderssons företag, nu känna på.

Per-Anders Abrahamsson tvingas konstatera:

  • En femteplats i allsvenskan för två år sedan har i rekordfart förvandlats till div I-spel. Klubben åkte rakt ur Superettan i år.
  • Den nya stadion som var projekterad  och kostnadsberäknad till 150 miljoner skjuts på framtiden, om den ens blir av någon gång. Vångavallen får duga även i fortsättningen.
  • Och så beskedet från Rune Andersson, han backar ur. Eller i klartext, han avvecklar sin roll som finansiär.

Folk bryr sig inte

- Jag har dragit ner och jag kommer att fortsätta dra ner. Det får bli en lokal angelägenhet, så är det på alla andra orter, säger Rune Andersson till Trelleborgs Allehanda.

Den förre vd:n och styrelseordförande i Trelleborg AB som också vad vice ordföranden i klubbens styrelse känner varken samma engagemang eller motiv längre. I år är det första gången som han inte har varit på någon match.

- Min stora besvikelse är att det inte är någon publik på matcherna. Det är bedrövligt, det har det varit i många år.

Ideliga miljonutbetalningar

- I Trelleborg är folk inte så intresserade av fotboll, det är huvudskälet till degraderingen. Fotbollen har aldrig lyckats skapa något engagemang, trots att man har legat så länge i allsvenskan och superettan, det är den psykologiska nöten i Trelleborg.

I fjol täckte han ett driftsunderskott på 8,8 miljoner kronor. Och så ser ut bakåt i tiden, 6,3 miljoner 2010, 4,4 miljoner 2009 o s v.

Det har alltid hetat att det är villkorade tillskott så den dagen Trelleborgs FF är på grön kvist ska pengarna ska betalas tillbaka...

Större hjärta

Som ordförande Per-Anders Abrahamsson uttryckte det 2009:

- Det sägs att han har stora resurser, men han har ännu större hjärta.

Det är ideliga underskott som har förvandlats efter Rune Anderssons insats och plötsligt har eget kapital uppstått

Han tänker inte sluta tvärt.

- Jag vill inte låta klubben gå i konkurs, som han uttrycker det.

En beundrad industriman

Han har ett genuint fotbollsintresse men lägger mycket tid på sitt Mellby Gård AB, företaget som grundades 1986 och i dag har blivit en internationell industrikoncern med kontor i Malmö.

Han har också en bakgrund som vd och koncernchef i Trelleborg AB under 1983-1990 varpå han var styrelseordförande fram till 2002. Han har även en bakgrund i Electrolux.

Rune Andersson tycker nu att klubben får bli en lokal angelägenhet:

- Så är det på alla andra orter.

Skapat sin förmögenhet

Han har reagerat på att så få människor i Trelleborg känner sig berörda av fotbollen:

- Då tappar jag lite lusten också. Varför ska jag som bor så långt i från hjälpa till när det inte finns något lokalt engagemang?

- Vill inte folk se på fotboll, varför skulle då jag engagera mig? Det känns konstigt, säger han.

Han betraktas som en av Sveriges rikaste privatpersoner. När Veckans Affärer gjorde en bedömning placerades han på 26:e plats med en förmögenhet på 6 miljarder. De flesta av de som bedömdes ha mera pengar hade ärvt sin förmögenhet.

I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.