Nu hoppar klubbdirektören av

Turbulensen blir allt större i IFK Göteborg. Den sista träningen sker på torsdagen innan ett nära fyra veckor långt uppehåll. Frågan är till vad spelare och ledare kommer tillbaka? Och vilka som kommer tillbaka. Det senaste är att klubbdirektören IFK Göteborgs klubbdirektör Seppo Vaihela hoppar av sitt jobb.
Ralf Edström tycker att alla värvningar som skedde inför den här säsongen gav signaler om panik i IFK Göteborg. Foto: Adam Ihse, Scanpix


Efter fem år väljer Seppo Vaihela att lämna IFK Göteborg. Enligt klubbens hemsida avgår han av privata skäl.

Ingen närmare förklaring

- Vi tackar Seppo för hans mycket väl genomförda arbete, säger klubbens ordförande Kent Olsson till sajten.
Seppo Vaihela tillträdde som klubbdirektör i samband med IFK Göteborgs senaste SM-guld 2007.

Den förre banktjänstemannen och bandyprofilen, med en bakgrund som både spelare och därtill ordförande i Svenska Bandyförbundet, ska göra annat utan att han anger vad.

- Vi har varit medvetna om Seppos avgång under en tid och har redan dragit igång rekryteringsarbetet för att hitta hans efterträdare, säger klubbens ordförande Kent Olsson som enligt hoppas ha klart med en ersättare ”i god tid” före den allsvenska starten 2013.

Ordföranden lyhörd, men...

Vaihela besked tycks alltså inte ha något att göra med övriga händelser i klubben.

Annars är det i dag efterdyningar till GP-journalisten Mattias Balkanders krav på avsked för sportchefen Håkan Mild och tränaren Mikael Stahre.

Kent Olsson gör inte annat än förväntat – han är lyhörd, men inte alls inte på den linjen att Mild eller Stahre ska ägna sig åt annat.

En viss självkritik

- Jag har läst Balkanders text. Och det är en åsikt. En åsikt som många säkert delar. Men vi har startat analysen av säsongen, det gjorde vi alltså redan när vi låg i den otäcka regionen av tabellen. Och i vår analys finns det ingen förtroendekris. Spelarna står bakom Mikael Stahre, säger Kent Olsson, IFK-ordförande, till GP.

Han medger att det finns en självkritik i organisationen:

- Vi kom till självinsikt för sent. Det var efter storförlusten mot Gefle borta som vi satte oss på bussen och konstaterade: Vi är inte bättre. Kanske var det till och med bra att det hände, för det var då vi insåg att vi inte kunde kliva ut och rulla bort första bästa lag med tre, fyra mål...

"Det blir personalförändringar"

Oavsett vad som sker med Mild och Stahre blir det personalförändringar:

- Det blir förstås spelare som försvinner. Men det kommer inte alls bli samma omsättning som inför det här året. Det tar ju tid att spela samman ett lag med nya spelare – och det ska vi ha all respekt för, konstaterar Olsson.

Ralf Edström, expertkommentator för Radiosporten och själv gammal IFK-spelare, är kritisk till Håkan Mild:.

- Det är alltid lätt att titta på bänken och skicka i väg folk därifrån. I Blåvitts fall är det dags att titta högre upp i hierarkin. Det andas panik om den satsning som IFK gjorde den här säsongen. Det är bättre att satsa på att köpa en riktigt bra spelare än en massa halvduktiga. På tre säsonger ska du kunna lita på att IFK Göteborg är med i Europa åtminstone två av de säsongerna. Att komma sjua tre år i rad är inte godkänt!

"Måste ta obekväma beslut"

En annan före detta spelare, och även klubbdirektör, Thomas Wernerson, ser inte någon lösning i att sparka människor.

- Folk måste få vara kvar för att utvecklas, lära av misstagen. Jag tror att Mikael Stahre är en jävligt bra tränare. Han är alltid rak och ärlig, är det dåligt så säger han det och försöker inte gömma sig ...

Wernerson utesluter inte andra åtgärder för den skull:

- Det finns ingen tid för nostalgi. IFK Göteborg måste titta framåt – och ta obekväma beslut.  Största felet med årets säsong är att spelarna var för lika, på tok för många dirigenter som stampade på bollen.  

Det här samarbetet hör till de mest oväntade och udda. Om du köper biljett till basketlandskampen Sverige-Turkiet i Globen får du möjligheten att se hockeymatchen Tre Kronor-Tjeckien i Beijer Hockey Games  - på köpet. 

Idrottssverige skriker efter anläggningar av alla slag. Det går trögt på de flesta håll. Men det finns en kommun som gör något åt behoven: Nacka kommun, 8 kilometer utanför Stockholms centrum. Fram till 2035 kommer kommunen att satsa 2 miljarder kronor på olika anläggningar.

AIK var länge den fula ankungen i bandysagan tills framför allt miljonären Marco Engborg ville att AIK skulle återta en plats bland hermelinerna. Med hjälp av en välfylld plånbok förverkligade Engborg sin dröm och på några snabba säsonger var AIK tillbaka i högsta serien inför säsongen 2019-2020.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

BAUHAUS samlar på idrotter och sponsoravtal. Nu har företaget utökat avtalet  med Svenska Skidförbundet. Under säsongen 2018/2019 var BAUHAUS partner till svensk skicross, men tar nu ytterligare ett steg och utökar samarbetet genom att bli huvudsponsor för den framgångsrika skicross-verksamheten.

Nu gör SVT en egen lansering. ”SVT – kanalen för damfotboll!”

Sportevenemang och tv – men i vilken kanal… Den här gången är det SVT som har varit på tårna. SVT har klart med större delen av det svenska damlandslagets kvalmatcher och landskamper och nu står det klart att EM 2021 sänds i SVT. 

När Östersunds stjärna Saman Ghoddos kom hem till Östersund från utflykten till Huesca augusti fjol trodde han att han skrivit på ett papper om läkarundersökning för La Liga-nykomlingen. Papperet var istället ett övergångskontrakt. Sen började cirkusen.