Nu hoppar klubbdirektören av

Turbulensen blir allt större i IFK Göteborg. Den sista träningen sker på torsdagen innan ett nära fyra veckor långt uppehåll. Frågan är till vad spelare och ledare kommer tillbaka? Och vilka som kommer tillbaka. Det senaste är att klubbdirektören IFK Göteborgs klubbdirektör Seppo Vaihela hoppar av sitt jobb.
Ralf Edström tycker att alla värvningar som skedde inför den här säsongen gav signaler om panik i IFK Göteborg. Foto: Adam Ihse, Scanpix


Efter fem år väljer Seppo Vaihela att lämna IFK Göteborg. Enligt klubbens hemsida avgår han av privata skäl.

Ingen närmare förklaring

- Vi tackar Seppo för hans mycket väl genomförda arbete, säger klubbens ordförande Kent Olsson till sajten.
Seppo Vaihela tillträdde som klubbdirektör i samband med IFK Göteborgs senaste SM-guld 2007.

Den förre banktjänstemannen och bandyprofilen, med en bakgrund som både spelare och därtill ordförande i Svenska Bandyförbundet, ska göra annat utan att han anger vad.

- Vi har varit medvetna om Seppos avgång under en tid och har redan dragit igång rekryteringsarbetet för att hitta hans efterträdare, säger klubbens ordförande Kent Olsson som enligt hoppas ha klart med en ersättare ”i god tid” före den allsvenska starten 2013.

Ordföranden lyhörd, men...

Vaihela besked tycks alltså inte ha något att göra med övriga händelser i klubben.

Annars är det i dag efterdyningar till GP-journalisten Mattias Balkanders krav på avsked för sportchefen Håkan Mild och tränaren Mikael Stahre.

Kent Olsson gör inte annat än förväntat – han är lyhörd, men inte alls inte på den linjen att Mild eller Stahre ska ägna sig åt annat.

En viss självkritik

- Jag har läst Balkanders text. Och det är en åsikt. En åsikt som många säkert delar. Men vi har startat analysen av säsongen, det gjorde vi alltså redan när vi låg i den otäcka regionen av tabellen. Och i vår analys finns det ingen förtroendekris. Spelarna står bakom Mikael Stahre, säger Kent Olsson, IFK-ordförande, till GP.

Han medger att det finns en självkritik i organisationen:

- Vi kom till självinsikt för sent. Det var efter storförlusten mot Gefle borta som vi satte oss på bussen och konstaterade: Vi är inte bättre. Kanske var det till och med bra att det hände, för det var då vi insåg att vi inte kunde kliva ut och rulla bort första bästa lag med tre, fyra mål...

"Det blir personalförändringar"

Oavsett vad som sker med Mild och Stahre blir det personalförändringar:

- Det blir förstås spelare som försvinner. Men det kommer inte alls bli samma omsättning som inför det här året. Det tar ju tid att spela samman ett lag med nya spelare – och det ska vi ha all respekt för, konstaterar Olsson.

Ralf Edström, expertkommentator för Radiosporten och själv gammal IFK-spelare, är kritisk till Håkan Mild:.

- Det är alltid lätt att titta på bänken och skicka i väg folk därifrån. I Blåvitts fall är det dags att titta högre upp i hierarkin. Det andas panik om den satsning som IFK gjorde den här säsongen. Det är bättre att satsa på att köpa en riktigt bra spelare än en massa halvduktiga. På tre säsonger ska du kunna lita på att IFK Göteborg är med i Europa åtminstone två av de säsongerna. Att komma sjua tre år i rad är inte godkänt!

"Måste ta obekväma beslut"

En annan före detta spelare, och även klubbdirektör, Thomas Wernerson, ser inte någon lösning i att sparka människor.

- Folk måste få vara kvar för att utvecklas, lära av misstagen. Jag tror att Mikael Stahre är en jävligt bra tränare. Han är alltid rak och ärlig, är det dåligt så säger han det och försöker inte gömma sig ...

Wernerson utesluter inte andra åtgärder för den skull:

- Det finns ingen tid för nostalgi. IFK Göteborg måste titta framåt – och ta obekväma beslut.  Största felet med årets säsong är att spelarna var för lika, på tok för många dirigenter som stampade på bollen.  

Golfen har medvind. Men det finns också förlorare. rena tragedier. 

Sollerö golfklubbs bana ligger fantastiskt inbjudande vid Siljan, men nu växer gräset okontrollerat .Maskinparken är såld och en av de stora fairwayklipparna hämtades nyligen av en köpare. Nu är det slutklippt.

Ingemar Linnéll, tidigare förbundskapten , tog det danska konceptet Hand the Ball till Sverige efter sin tid som tränare och sportchef i KIF Kolding. !Stockholms stad valde att satsa på projektet vid Handbolls-EM 2020 – ett socialt projekt för att öka intresset för föreningsdriven idrott i idrottssvaga delar av staden - och det blev succé.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

ATG:s miniatyrhäst Vinnie har setts av miljontals tv-tittare sedan premiären 2014.

Nu får stjärnan en egen tv-serie – ”Mitt liv som Vinnie” – där tittarna får följa med hem till gården, med kompisarna i hagen och under filminspelning.

TV-profilen Rickard Olsson har fått en ett nytt uppdrag. I nio avsnitt av programmet ”Travsommar med Rickard Olsson” – som visas i ATG Live och ATG Play – ska han lära sig själv och tittarna olika moment i den svenska travsporten.

- Jag älskar hästar, men har inte kommit nära travsporten tidigare. Nu har jag fått chansen och jag tycker att det är superkul, säger den folkkäre programledaren.

Under måndagen höll Cas, Idrottens skiljedomstol, en hearing med Saman Ghoddos och Östersunds FK. Anledningen känner ni till. Ghoddos underskrift med den spanska klubben Huesca, kovändningen till ett nytt kontrakt med franska Rennes som till slut blev ett kontrakt franska Amiens. Någon dom i ärendet kom inte.