Nu hoppar klubbdirektören av

Turbulensen blir allt större i IFK Göteborg. Den sista träningen sker på torsdagen innan ett nära fyra veckor långt uppehåll. Frågan är till vad spelare och ledare kommer tillbaka? Och vilka som kommer tillbaka. Det senaste är att klubbdirektören IFK Göteborgs klubbdirektör Seppo Vaihela hoppar av sitt jobb.
Ralf Edström tycker att alla värvningar som skedde inför den här säsongen gav signaler om panik i IFK Göteborg. Foto: Adam Ihse, Scanpix


Efter fem år väljer Seppo Vaihela att lämna IFK Göteborg. Enligt klubbens hemsida avgår han av privata skäl.

Ingen närmare förklaring

- Vi tackar Seppo för hans mycket väl genomförda arbete, säger klubbens ordförande Kent Olsson till sajten.
Seppo Vaihela tillträdde som klubbdirektör i samband med IFK Göteborgs senaste SM-guld 2007.

Den förre banktjänstemannen och bandyprofilen, med en bakgrund som både spelare och därtill ordförande i Svenska Bandyförbundet, ska göra annat utan att han anger vad.

- Vi har varit medvetna om Seppos avgång under en tid och har redan dragit igång rekryteringsarbetet för att hitta hans efterträdare, säger klubbens ordförande Kent Olsson som enligt hoppas ha klart med en ersättare ”i god tid” före den allsvenska starten 2013.

Ordföranden lyhörd, men...

Vaihela besked tycks alltså inte ha något att göra med övriga händelser i klubben.

Annars är det i dag efterdyningar till GP-journalisten Mattias Balkanders krav på avsked för sportchefen Håkan Mild och tränaren Mikael Stahre.

Kent Olsson gör inte annat än förväntat – han är lyhörd, men inte alls inte på den linjen att Mild eller Stahre ska ägna sig åt annat.

En viss självkritik

- Jag har läst Balkanders text. Och det är en åsikt. En åsikt som många säkert delar. Men vi har startat analysen av säsongen, det gjorde vi alltså redan när vi låg i den otäcka regionen av tabellen. Och i vår analys finns det ingen förtroendekris. Spelarna står bakom Mikael Stahre, säger Kent Olsson, IFK-ordförande, till GP.

Han medger att det finns en självkritik i organisationen:

- Vi kom till självinsikt för sent. Det var efter storförlusten mot Gefle borta som vi satte oss på bussen och konstaterade: Vi är inte bättre. Kanske var det till och med bra att det hände, för det var då vi insåg att vi inte kunde kliva ut och rulla bort första bästa lag med tre, fyra mål...

"Det blir personalförändringar"

Oavsett vad som sker med Mild och Stahre blir det personalförändringar:

- Det blir förstås spelare som försvinner. Men det kommer inte alls bli samma omsättning som inför det här året. Det tar ju tid att spela samman ett lag med nya spelare – och det ska vi ha all respekt för, konstaterar Olsson.

Ralf Edström, expertkommentator för Radiosporten och själv gammal IFK-spelare, är kritisk till Håkan Mild:.

- Det är alltid lätt att titta på bänken och skicka i väg folk därifrån. I Blåvitts fall är det dags att titta högre upp i hierarkin. Det andas panik om den satsning som IFK gjorde den här säsongen. Det är bättre att satsa på att köpa en riktigt bra spelare än en massa halvduktiga. På tre säsonger ska du kunna lita på att IFK Göteborg är med i Europa åtminstone två av de säsongerna. Att komma sjua tre år i rad är inte godkänt!

"Måste ta obekväma beslut"

En annan före detta spelare, och även klubbdirektör, Thomas Wernerson, ser inte någon lösning i att sparka människor.

- Folk måste få vara kvar för att utvecklas, lära av misstagen. Jag tror att Mikael Stahre är en jävligt bra tränare. Han är alltid rak och ärlig, är det dåligt så säger han det och försöker inte gömma sig ...

Wernerson utesluter inte andra åtgärder för den skull:

- Det finns ingen tid för nostalgi. IFK Göteborg måste titta framåt – och ta obekväma beslut.  Största felet med årets säsong är att spelarna var för lika, på tok för många dirigenter som stampade på bollen.  

Supporterklubben, det är platsen för de allra trognaste. Därför är besvikelsen stor i Malmö Redhawks sedan misstankarna visade sig riktiga. För några veckor sedan började några personer i styrelsen misstänka att pengar försvunnit. I veckan kom bekräftelsen - kontot var tömt.

"Kommunerna har slutat planera för idrott och fritid"

Många var överens vid ett seminarium i Almedalen på onsdagen, där Riksidrottsförbundet och Tankesmedjan Movium presenterade  en ny exempelsamling som belyser utmaningarna att planera för social hållbarhet och plats för idrott..

Hockey-Sverige tänker på Tobias Forsberg och det tar sig uttryck på olika sätt.

Forsbergs stiftelse har förstärkts rejält de senaste veckorna. Totalt handlar det om nästan 1 miljon kronor 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Det finns nio företag med svensk bakgrund i årets Formel 1 serie, trots att det inte finns en enda svensk förare. Det visar Spomotion Analytics färska F1-analys. Antalet svenska företag har fördubblats jämfört med i fjol. 

Första kvartalet ifjol redovisade Svenska Spel en vinst på 975 miljoner kronor för det andra kvartalet. Siffrorna för andra kvartalet 2019 visar att vinsten sjunkit till 534 miljoner. Rörelsevinsten sjönk från 301 miljoner till 197 miljoner.

Populära programmet Vinterterstudion kanske inte behöver upphöra efter hösten 2021 då Nent Group har rättigheterna. SportExpressen har avslöjat att ett samarbete kan uppstå mellan Nent Group med bland annat  kanalerna TV3, TV6, TV8 och TV10  - och SVT.

IFK Göteborg tog hjälp av agenten Denis Celebic vid 17-åringen Benjamin Nygrens övergång till Genk, en affär på runt 40 miljoner. Denis Celebic fick tre miljoner kronor för besväret. Han har fungerat som förmedlare mellan klubbarna. Det är förbjudet att använda agenter när spelaren är under 18 år.