Simmaren som har sitt på det torra

I serien ”Konsten att börja om” möter vi Bengt Gingsjö, simmaren som kom fyra på 1 500 m fritt vid OS i München 1972 och tog brons i simningens första VM 1973. Och som har haft ett nästan livslångt ”äktenskap” med sin arbetsgivare SEB. Välkommen att följa en elitsimmares väg från bassängen och upp på torra land.
En bild från Bengt Gingsjös eget fotoalbum. Han tar ett brons på 400 fritt i simningens första världsmästerskap i Belgrad 1973.

 
Samarbetet med den Wallenberg-ägda banken och Bengt Gingsjö har varat i 40 år, och deras gemensamma resa har bestått av ett givande och ett tagande från båda parter.

Höjdpunkterna i karriären

Men vi tar det från början. Med sina två OS, otaliga SM och ett VM-brons är Bengt Gingsjö en legend i bassängminnet. Själv har han en något mer ödmjuk framtoning när frågan kommer på tal.

- Legend är väl att ta i, vi är många som har bidragit till svensk simnings framgångar genom åren. Men det är klart att jag gärna minns mina två OS, i München 1972 och Montreal 1976.

- Höjdpunkten är naturligtvis fjärdeplatsen på 1 500 fritt i München, liksom bronset på 400 fritt i simningens första världsmästerskap i Belgrad 1973.

Med en så lång och framgångsrik karriär finns det naturligtvis många tänkbara höjdpunkter. Varje tävling och varje seger har sitt värde i sig.

Det var ju inte precis så att han var ensam i bassängen heller. På den nationella arenan stred han mot andra namnkunniga simmare som Gunnar Larsson, Pelle Holmertz, Anders Bellbring och Sven von Holst.

Mycket guld blir det

- Det låter kanske lite förmätet men jag har inte full koll på hur många silver och brons jag vann på SM, men det blev 17 individuella guld och jag tror att det blev 15 i lagkapp, säger Bengt med en liten minnesrynka i pannan.

Bengt Gingsjö var simmare på landslagsnivå från 17 års ålder och sju år framåt, och som alla vet är det en tidskrävande sysselsättning som kan vara svår att kombinera med en utveckling på andra plan än det rent idrottsliga.

Men Bengt hade tur och det är där som hans liv med SEB tog sin början.

- Inför OS i Montreal fick jag ett erbjudande från SEB. Det innebar att företaget gav mig en anställning där jag jobbade mellan klockan 09.00 och 15.00. Alltså kunde jag träna både före och efter jobbet, och dessutom ha ett fungerande privatliv. Det sistnämnda var inte minst viktigt eftersom jag var småbarnsförälder.

Aldrig lagt av

Allt har en ände och det har även en idrottskarriär på elitnivå. Eller hur är det egentligen med den saken? Bengt Gingsjö bor idag i Tyresö och är aktiv som få. Han har aldrig lagt av, bara bytt element för sitt idrottande.

- För att göra en lång historia kort kan man säga att jag fortsatte till fots för att numera vara hjulburen, säger Bengt och ler glatt vid minnet av sina otaliga löpturer med hundarna.

Det var inte vilka hundar som helst, utan greyhounds, alltså rena rama racerhundarna. Att träna dem för tävling gjorde Bengt så vältränad att han så småningom lämnade hundarna bakom sig och hade en egen löparkarriär. På vintrarna blev det längdskidor och självklart tävlade han framgångsrikt i båda disciplinerna.

Cykling ny passion

Men tiden tar ut sin rätt och leder och ligament tar stryk. När varje träningspass följdes av några timmars smärta beslutade sig Bengt för att sadla om och numera är han bofast i cykelsadeln.

Med medaljer och pokaler från ett stort antal veteranmästerskap i cykling i hyllan, kan vi konstatera att han har kvar passionen för träning och att hålla sig i form. För formen är snudd på oförskämt bra för att vara nybliven 60-åring.

- Jag cyklar mellan 1 500 och 2 000 mil om året. Även om tävlandet inte är lika viktigt som förr är det en morot och motiverande faktor för mig, säger Bengt Gingsjö.

2 000 mil, det är mer än medelbilisten rattar runt med sin bil under ett år.

Sedan var det ju det där med det långa äktenskapet med SEB. Efter simmarkarriären har Bengt Gingsjö varit sina arbetsgivare trogen och han jobbar sedan drygt 25 år med datautveckling inom koncernen.

Stöttade hans OS-satsning

- SEB har varit min enda arbetsgivare, ända sedan företaget stöttade mig i min OS-satsning. Jag tror inte att någon av oss har behövt ångra det.

Han har satsat en hel del av sin fritid på att förkovra sig professionellt. Just det är, enligt Gingsjö, en del av hans personlighet som gjort honom framgångsrik, både som idrottare och som yrkesman.

- Du måste satsa helhjärtat för att nå framgång. Ingen annan kunde kasta sig i bassängen och träna åt mig, och ingen annan har kunnat studera systemutveckling på fritiden åt mig i min civila karriär.

- Men i båda fallen är det viktigt att ha folk och organisation omkring sig som stöttar och uppmuntrar. Jag har varit välsignad med att ha det så under hela mitt vuxna liv. Det är något att vara ödmjuk och tacksam inför.

Fakta

Konsten att börja om

De förgyllde våra stunder både på plats och i TV-soffan. Men vad hände sedan, när strålkastaren slocknat och vaktmästaren låst och gått hem? I en serie artiklar under vinjetten "Konsten att börja om" får du träffa svenska idrottshjältar som försökt sadla om till ett ”Svensson-liv”. Först ut i serien var friidrottaren Maria Akraka, därpå basketspelaren Roland Rahm och ishockeyspelaren Tomas Sandström följd av Christine Gandrup, en av Sveriges allra bästa badmintonspelare.

Nu är turen kommen till Bengt Gingsjö.

Bengts bästa simmarminnen:
•    Min tid som stipendiat I USA, det var då jag verkligen kunde ta steget från medelmåttig till internationell nivå.
•    OS-finalen på 1 500 meter frisim i München.
•    Att delta i historiens första VM och dessutom ta medalj.

Bengt Gingsjö vann sina totalt 32 SM-guld på distanserna
– 100, 200, 400, 1500 frisim
– 100, 200 fjäril
– 200 rygg
– 200, 400 medley
Lagkapper 4x100 frisim, 4x200 frisim och 4x100 medley

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Nu börjar det bli trångt på läktarna runt centercourten vid Båstad tennisstadion. Räkna med nytt publikrekortd i sommar. Den ene världsstjärnan efter den andre har gett klartecken till att komma i sommar. Senast  sa världstvåan Jannik Sinner ja till Nordea Open.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.