"Alla önskar alltid något av Zlatan"

Att verka men inte synas är Lars Richts ledord. Men plötsligt hamnade han i en huvudroll när Zlatan Ibrahimovics app ledde till kritik och rubriker. Möt fotbollens landslagschef som berättar öppet om Zlatan.
Plötsligt blev landslagschefen Lars Richt huvudpersonen när media vill höra om "Zlatan Unplugged" var ett sätt för storstjärnan att undkomma journalisternas frågor. Richt som helst vill vara i bakgrunden och jobbar enligt måttot "verka men inte synas". Foto: TT Nyheter


Lars Richt berättar om både sin relation till svensk fotbolls störste någonsin och vad som hände runt den uppmärksammade ”Zlatan Unplugged”. Hans egentliga förklaring är kort, det beror på ”Fenomenet Zlatan”.

"Får njuta av honom ett tag till"

Det finns ingen annan som kan jämföras med den 32-årige fotbollsspelaren och Lars Richt tror att Sverige aldrig kommer att få någon som ens är i närheten i alla bemärkelser.

- Vi får njuta av honom och uppskatta Zlatan ett tag till, men kanske inte så länge.

- Det bör vi nog tänka på ibland.

Hans beskyddare

Som landslagschef är det Lars Richt som håller kontakten med Zlatan, som ringer honom i Paris och resonerar om diverse praktiska frågor som resor, tider, etc, och det är också Lars Richt som har ansvaret när Zlatan ansluter till landslaget.

- Jag har blivit något av hans beskyddare. Det är inget konstigt med det.

- Men, säger han, jag ser ju hur andra reagerar, alltid och överallt.

- Samtidigt förstår inte människor hur påpassad han är, ständigt och jämnt. Han kan inte gå nånstans utan att någon har en önskan. En bild, en autograf eller några ord.

Benny, Löfvén, prinsen, alla

Lars Richt fortsätter:

- Det är utan undantag. Personal här på förbundskansliet, eller som nu på vip-läktaren mot Tyskland. Där kommer Benny Andersson, Stefan Löfvén och prins Carl Philip, de vill också ha en autograf eller bild, helst båda delarna.

- Och alla blir som barn.

Lars Richt skrattar när han berättar. Inför Zlatan uppstår något mycket speciellt. Oavsett om det är osäkerhet eller beundran, troligen båda delarna, så beskriver det hur fullkomligt exceptionell personen Zlatan Ibrahimovic är i dag.

Inte kompisar

De har ett förhållande sedan 2001 då Zlatan debuterade i landslaget. Har ni blivit kompisar?

- Nej, det man inte säga. Men vi har en bra relation och god kommunikation.

Och, fast det vill Richt inte prata närmare om, de träffades privat i somras.

Men det här med mixed zone och appen som det blev ett sådant liv om, hur förklarar du det?

- Vi blev överrumplade. Jag, Zlatan och jag tror även journalisterna.

"Han är inte dummare"

- Vid pressträffen inför Österrike-matchen, när det plötsligt blev ett första stort intresse runt appen, började allt med att två journalister ställde frågor om vad han hade gjort. Och han är inte dummare än att han tog tillfället och började berätta. Sedan kom nya frågor och så växte allt runt ”Zlatan Unplugged”.

Allt tog sedan ytterligare efter segermatchen.

- I mixed zone hade vi klarat av fem-sex tv- och radiointervjuer när han kom dit. Han stannade på två ställen inför journalister, han pratade, om än lite kortare, och tyckte uppenbarligen att sedan fick det vara nog. 

Blir inte mindre tillgänglig

- Han gick och sa lite skämtsamt över axeln ”vill ni något mera, ladda ned appen”. Han sa det med glimten i ögat och jag kunde inte heller låta bli att skratta.

- Min uppfattning var att han gjorde sitt jobb, men lite kortare än vanligt. Och det retade några.

Kritiken var omedelbar. ”Är det så Zlatan ska kommunicera i fortsättningen?”, hette det.

- Självklart inte. Han blir inte mindre tillgänglig, fastslår Richt.

- Han bör som lagkapten stanna och prata. Det här var inte början till några nya rutiner. Det bara blev så och jag tycker att man ska betrakta allt på det viset och inte göra större affärer av det som hände.

Går inte att säga "du måste"

Men Lars Richt erkänner också:

- Att säga till honom att han måste göra det och det... Det funkar inte. Han har en otrolig integritet.

- Han har alltid gått sin egen väg och han kommer alltid att göra det.

Richt betonar hur Zlatan ändå har förvandlats.

- Han var ju otroligt omstridd i början, och hade sina konflikter, men i dag är han en helt annan person. Han har blivit pappa två gånger, han är äldre och förändras precis som alla vi andra.

Smart av Hamrén

Att bli utsedd till lagkapten betydde också mycket, enligt Richt.

- Ett av de smartaste besluten som Erik Hamrén har tagit. Han fick ett förtroende som Zlatan uppskattar väldigt mycket.

Richt medger också att Zlatan gärna söker sig till Erkan  Zengin och Jimmy Durmaz vid landslagets samlingar, men...

- Han är ändå en i gänget. Han pratar med alla och sitter med vem som helst. Allt annat är ren lögn.

Det finns bara en av honom

Samtidigt återkommer Lars Richt till att det inte går att använda samma rättvisa för alla, precis som Erik Hamrén också har påpekat. Olika villkor gäller för olika människor och en flexibilitet gynnar gruppen.

Zlatan är Zlatan, det finns bara en av honom, och det varken vill vi eller kan vi förändra, låter det som om Lars Richt vill säga.

- Och ibland är det väl inte annat än normalt att han inte vill ställa upp...

Tidsfascist och kontrollfreak

Mitt i turbulensen runt denna app och Zlatans beteende hamnade också Lars Richt. Mot sin vilja var han framträdande på bilder och den som skulle ha svaren utan att själv vara så informerad som han borde ha varit.

Det retade honom och som han säger:

- Kan man vara både tidsfascist och kontrollfreak, då är jag det och har alltid varit.

- Därför var det störande att inte vara förberedd.

Ett sätt att berätta

- Det här med appen tog sådana proportioner, ja... Vad jag menar är att flera spelare har olika sätt att kommunicera med ny teknik. Ronaldo har det, Messi likaså, vem protesterar mot det?

- Zlatan tycker det här kul och det är ett sätt för honom att berätta om sitt liv.

- Alla vill ha svar från honom, egentligen dygnet runt, och så påpassad som han är kan det här vara ett sätt att undkomma lite grann.

Vill bli uppdaterad

Lars Richt kommer i alla fall att uppdatera sig med ”den tekniska utvecklingen”. På förbundet ska man också diskutera normer och beteende.

- Jag har bett att få återkomma.

Han är medveten om att regelverket för digitalt användande ständigt förändras.

Han ska också prata med Zlatans eget team, där Mika Lepistö från byrån The Perfect Brands leder arbetet. Lepistö blev stjärnans varumärkesexpert i mars 2010.

Själv allsvensk

58-årige Lars Richt vill ha klara linjer för att landslagets ska fungera så bra som det bara är möjligt.

En gång var han själv på väg att bli etablerad spelare. 1977 ingick han som forward i Linköpingslaget Derby som nådde allsvenskan, men som tog bara tolv poäng och kom på sista plats.

Som administratör nådde han desto längre. Till och med till stjärnorna.

Delegat i Champions League

Sedan landslaget splittrades i onsdags har han gjort ett besök på kansliet, unnat sig ledigt på fredagen innan han började förbereda sig för nästa uppgift, som matchdelegat i Champions League.

Han har varit knuten till Uefa sedan 1995 och är den som ser till att arrangemanget i alla delar följer CL-manualen. Tidigare har han varit knuten till Chelseas och Arsenals hemmamatcher, men nu gäller Manchester United som på tisdag möter Real Sociedad.

- Efter tio dagar med landslaget, några dagars återhämtning ska jag tillbringa fyra dagar i Manchester. Ett bra sidouppdrag som ger värdefulla kontakter och bra erfarenhet.

Inte minst i konsten att umgås med världsstjärnor. Och kanske appar.

Thomas Ejderhov

Zlatan Ibrahimovic håller presskonferens, med ständige följeslagaren Lars Richt nära. Till höger ses också också förbundskapten Erik hamrén. Foto: TT Nyheter

Fakta

Lars Richt

Ålder: 58 år

Aktuell som: Landslagschef med ansvar för sju landslag på herrsidan hos Svenska Fotbollförbundet. 

Karriär: Satsade själv på fotbollen, en vänsterforward som nådde allsvenskan med Linköpingslaget Derby. Värvades till Sandviken, men efter några år där sökte han och fick jobb hos Östergötlands Idrottsförbund. Gick vidare till Östergötlands Fotbollsförbund, sa ja till att bli kanslichef hos Hammarby men rekryterades av EM-organisationen inför mästerskapet 1992 här i Sverige. 1993 klev han första gången in som anställd på Svenska Fotbollförbundet och var med om att bygga upp en egen marknadsavdelning på förbundet. Han fick uppleva VM-bronset 1994 på nära håll och blev 1998 så kallad teknisk chef, i dag benämnt landslagschef.

Övrigt: framhåller Lars-Åke Lagrells betydelse för fotbollen och sig själv. ”Han är kanske Sveriges största idrottsledare genom tiderna. Han har varit min mentor och den som har lärt mig mest.”

Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Men kända föreläsare med  intresse för elitidrott i allmänhet och damidrott i synnerhet marknadsförs ett seminarium i i samband vid F17EM i fotboll i Malmö den 15 maj..
Tre före detta kvinnliga toppidrottare som idag har andra karriärer inom idrotten, samt en idrottsprofessor, ska prata om elitidrottens förutsättningar. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.