Hemliga affärsmän finansierar satsningen

Den 16 mars greppar Marcus Ericsson ratten i en Caterham vid premiärtävlingen i Australien. Sverige får en formel 1-förare igen och bakom står en hemlig grupp av svenska affärsmän.
Bakom visiret döljer sig Sveriges nya formel 1-förare, Marcus Eriksson, en 23-åring från Kumla. Foto: TT Nyheter

 

Marcus Ericsson har haft formel 1 som mål hela karriären. Nu blir 23-åringen från Kumla förste svensk i världens tuffaste racingserie på 23 år.

Elgh och Bräck står bakom

Caterham-stallet har bland fyra kandidater valt honom till en av sina två förare 2014.

Valt och valt, här styr pengarna och kontakterna mer än kanske någon annanstans i sportvärlden.

Eje Elgh, själv med ett förflutet från banracing och dessutom boende i Örebro-trakten, känner de personer man ska känna. Det är han, och delvis Kenny Bräck, som är Marcus personlige rådgivare.

Av stor betydelse under karriären var också entreprenören Göran Henriksson som startade Olsbergs Racing. Hösten 2012 avled Henriksson och får tyvärr inte uppleva fortsättningen i F1.

Matchats försiktigt

De personer som var mekaniker när Elgh och Bräck tävlade har i dag ledande positioner i flera stall. Därför har de före detta förarna kunnat matcha Marcus Eriksson mot toppen. Nu kom tillfället, nu fanns det en ledig stol och Kumla-sonen var mogen att ta steget.

Hur Marcus Eriksson har har kunnat finansiera sin racingkarriär har varit väl dold. Uppgifter har gjort gällande att stora företag har backat upp honom ekonomiskt. 

Men enligt vad Idrottens Affärer har fått veta är det en hemlig grupp svenska affärsmän som har trott på Marcus Eriksson så envetet att de har investerat i hans karriär. Nu hoppas de att stunden av payback ska uppstå.

Affärsmän har satsat 60-70 miljoner

De har satsat runt 60-70 miljoner och onekligen kan man fråga sig hur de har tänkt sig att få åtminstone en del av pengarna tillbaka.

Marcus Ericsson slutade på sjätte plats i 2013-års GP2 som är nivån under formel 1. Nu hade han konkurrens om en F1-racer med Charles Pic och Giedo Van Der Garde som körde för Caterham 2013 samt Heikki Kovalainen som också jagade pengar, men med sämre resultat.

Marcus Ericsson har i sju år rattat sig allt närmare motorportens främsta manege. Vinsten i brittiska Formula BMW-mästerskapen 2007, segern i japanska formel 3-serien 2009 och ideliga topplaceringar i GP2 har fått de främsta stallcheferna att hålla koll på honom.

Gamla Lotus

Vad kommer han då till för stall? 

Bakom Caterham, uppstått via gamla Lotus, står tre malaysiska affärsmän med verksamhet på de brittiska öarna. Stallet har startat i 38 F1-race och och en elfteplats vid sista tävlingen i fjol i Brasilien är vad man kan uppvisa.

Sverige har stolta traditioner, om än något gamla i formel 1. Stefan "Lill-Lövis" Johansson är den senaste föraren, men det är så pass långt tillbaka som juli 1991.

Jubel även hos Viasat

Ytterligare åtta förare med blågult signum har fått äran att köra i tungviktsklassen.

Conny Andersson, Joakim Bonnier, Tommy Borgudd, Stefan Johansson, Gunnar Nilsson, Torsten Palm, Ronnie Peterson, Bertil Roos och Reine Wisell är de övriga.

Dessutom var Björn Wirdheim reservförare i Jaguar 2004.

Marcus Erikssons team jublar i dag och det gör de också hos Viasat. Deras rättigheter att sända formel 1 blir mycket mer värda när svenska motorfans vill följa 23-åringen från Kumla.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Vimmerby, cirka 15 000 invånare, är inte längre bara Astrid Lindgrens värld,  kändisar som Pippi Långstrump och Madicken har nu konkurrens av tätortens hockeylag som sensationellt klivit in i Hockeyallsvenskan, HA, efter seger i Hockeyettans kvalserie.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.