Mikael Fahlander i nya affärer

Han sponsrar den ena efter den andra klubben. Han satsar miljoner. Och nu ska han bygga ett jättelikt köpcenter med hotell och multiarena. Mikael Fahlander är i farten igen.
Barents Center ska bestå av 100 000 kvm och inrymma bl a hotell, köpcentrum och en multiarena. Mikael Fahlander, en av hockeyns storsponsorer, står bakom satsningen.


Mannen som ska ha gjort en 1 miljard kronor tack vare lyckosamma affärer via assistansreformen och som låg bakom Örebros nya framgångar är tillbaka i rubrikerna. Först finansierade han Asplövens värvning. Sedan gav han bort 1 miljon kronor till Vita Hästen. Och i Örebro ska han fortfarande vara största sponsorn.

Och så hinner han med att planera för en gigantisk satsning i norra Sverige.

Sålde för 1 miljard

För ett år sedan fick Mikael Fahlaner själv nog och backade från offentligheten som det hette vid en intervju i Nerikes Allehanda. Ursprungligen kommer han från Kumla, och det var där och i Örebro som allt började med Assistansia.

Det var alltså assistansföretaget som han sedan ska ha sålt för 1 miljard kronor. Pengar som han i dag investerar i olika byggprojekt och ett antal ishockeylag.

I Örebro har han varit drivande i alla roller, som sponsor, som ordförande som klubbdirektör. Han räddade klubben  undan konkurs och han har i tio år pumpat in flera miljoner i verksamheten.

Han skulle hålla tyst

Mikael Fahlander säger fortfarande "vi" om klubben, men föredrar att jobba bakom kulisserna och inte heller bakom höga toner. .. Han tog beslutet för ett år sedan att bli tyst, alltså vägra att uttala sig, intervjuer får nu ske via sms.

Han lämnade alla officiella uppdrag i Örebro Hockey. Han skulle också tona ned som affärsman.

- Det känns fortfarande som ett väldigt bra beslut. Jag har inga som helst uppgifter i klubben längre, men är en stor supporter och den överlägset största sponsorn fortfarande, säger Fahlander när han gör ett undantag från tystnaden och framträder i en intervju med Nerikes Allehanda.

Hockey och affärer

Han är ishockeynörd och när han kan förena favoritsporten med affärer, då sker det optimala.

Så när Asplövens HC presenterade ytterligare ett nyförvärv, backen Tim Kunes från Rögle, riktade klubbens tränare Per Kenttä ett stort tack till ”storfinansiären Mikael Fahlander som möjliggjort transaktionen.”

Sponsring och affärsprojekt är gemensamt för Fahlander i en rad städer bl a Örebro och Norrköping.

Största projektet

I Haparanda har han inlett sitt absolut största projekt. Mikael Fahlander är mannen bakom Barents Center, ett gigantiskt bygge med eventhall, skola, hotell m m och som ska ge runt 400 nya jobb på den svenska-finska gränsen.

Och i Norrköping fick Vita Hästen en julklapp.

-  Jag vill gärna hjälpa dem uppåt, förklarar han i NT, där han låter sig intervjuas via sms efter att ha gett klubben 1 miljon kronor.

-  Dels har de hjälpt mig lite i affärer, dels känner jag Johan Karlsson (styrelseordförande i Vita Hästens aktiebolag) bra och han har tjatat in mig.

Han har rört sig över hockey-Sverige, Örebro, Asplöven, Karlskrona, Skövde och nu Haparanda och Norrköping.

"Får göra vad de vill med pengarna"

Vi citerar från sms-intervjun i NT:

”Varför väljer du att gå in med mer pengar i Vita Hästen?

- Jag gillar hur de jobbar och vill gärna hjälpa dem uppåt.

Vad vill du se att pengarna används till?

- Vad de gör med pengarna är upp till dem.

Ser du samarbetet med Vita Hästen även på längre sikt?

- Jag ser långsiktigt på det, vi har en bra samsyn hur vi ska samarbeta framöver.”

Affärer även i Norrköping

Fahlander berättar också att han gör affärer i Norrköping tillsammans med Vita Hästens Johan Karlsson. För 60 miljoner bygger de ett hotell med 80 rum och en restaurang med plats för 300 gäster mitt i stan.

Men det är alltså i Haparanda-Torneå som den verkliga satsningen sker. Jättebygget Barents Center får kommersiella ytor om 43 144 kvadratmeter, garage med 1 100 parkeringsplatser, hotell om 20 våningar, stort spa och konferensutrymmen. Plus en multiarena där Asplöven ska spela sin matcher.

Avtalen har granskats av experter och kritik väcktes bland annat mot en lång avtalstid. Kommunen ska under 25 år betala cirka 9 miljoner per år i hyra för arenan och cirka 8 miljoner för skolan.

Ifrågasättanden

Totalt ska företaget Avalanche Capital satsa över 1 miljard kronor på Barents Center. I planeringen står det att byggandet inleds i vår och 2016 ska det bli invigning.

Det finns starka ifrågasättanden, men Mikael Fahlander hävdar bestämt att allt är under kontroll.

Den 1 november skulle Barents centers entreprenörer börja presenteras. Ett företag om dagen under 70 dagar var tanken. Men så värst många företagsnamn har inte blivit officiella.

Enligt Avalanche Capital har nya etableringar gjort att man varit tvungen att vänta på grund av affärssekretess.

Stordalen bygger hotell

Men det är nu klart att det Petter Stordalen, ägare och styrelseordförande för Nordic Choice Hotels, har gett klartecken till medverkan.

Det nya hotell som byggs i Barents center blir ett Quality Hotel. Hotellet blir därmed kedjans 27:e hotell i Sverige och 56:e i Norden.

- Haparanda har blivit den stora handelsplatsen i Barentsområdet och intresset ökar inte minst från Ryssland och Norge. Det är en utveckling som jag gillar och det har därför varit självklart för mig att etablera ett Quality Hotel i Haparanda, säger Petter Stordalen i ett uttalande.

Haparandas kommunalråd, Gunnel Simu, framför hotellet om 20 våningar som inte gör i Barents Center, en satsning av Mikael Fahlander, stor sponsor av flera ishockeyklubbar. Foto: Haparanda kommun

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

I SM-final för andra året i rad, och i final för nionde gången på 13 år. Skellefteå AIK är den nya stormakten i svensk ishockey. Det är också mitt tips i kommande duell med den ”gröna väggen” , den forna bandyklubben Rögle BK och i final för andra gången – den första, pandemisäsongen 2021,  slutade med tårar mot Växjö Lakers. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.