Hasse ska lära kineserna bandy

Per-Erik Holmström och Jan Sjonemark är två entreprenörer och missionärer. Hasse Johansson är före detta världsmästare. De tre ska nu etablera bandyn i – Kina!
Nu ska kineserna få lära sig vad bandy är tack vare en entreprenör, en entusiast och en före detta världsmästare. Foto: TT

 

Målet är att ha ett landslag från Kina i VM och Hasse Johansson vill gärna möta gamla kompisens Per Fosshaugs Somalia. Två legendarer med varsitt exotiskt landslag, egentligen lika omöjligt som nu möjligt.

Missionärer

Per-Erik Holmström är styrelseordförande i Svenska Financial Hearings AB och under sina affärsresor har plötsligt bandy blivit ett samtalsämne. Jan Sjonemark har en lång bandybakgrund i Sirius och var den som startade bandy i Mongoliet.

Nu har de två enats om att vara bandymissionärer i det gigantiska landet som inte har någon som helst tradition eller vetskap om sporten.

Hasse Johansson blev den utvalde experten. Han som ska lära kineserna vad det handlar om. Han och Holmström besökte klubben Hokay i Peking som regerande mästare i ishockey. Det är där som nya bandyspelare ska rekryteras, uppger Sportbladet.

Finns en bandyhall!

Internationella Bandyförbundet har bidragit med en instruktions- och regelbok som är översatt, men så mycket mera har inte skett under några år.

Det är det som som trion Holmström-Sjonmark-Johansson ska ändra på.

Under sin propagandaresa blev Per-Erik Holmström och Hasse Johansson rejält överraskade – de möttes av uppgiften att det har byggts en fullstor bandyhall i landet!

Det är ändå i staden Harbin där temperaturen kan sjunka under 25 minusgrader. Så där torde det oavsett hall eller inte finnas förutsättningar för bandy.

Tanken var att Sandviken och Jenisej skulle mötas i en uppvisningsmatch vid vinterfestivalen i Chengdu,  men det är nu inte aktuellt förrän till nästa vinter.

Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

Politikerna i Motala torde vara nöjda. I fortsättningen slipper de tjatat om att bygga bandyhall.  De styrande har nämligen lyckats krossa elitklubben. IFK Motala ger upp platsen i Elitserien och entusiasmen i klubben försvinner. Likvideringen pågår, spelare och lämnar klubben och entusiasmen allmänt i IFK är på lägsta nivå 

SOK:s ordförande, Hans von Uthman har bestämda åsikter om framtidens eliidrott i Sverige.
Idrottsrörelsen söker ökat stöd  från både politiker och näringsliv, samt ökad förståelse för elitidrottens fördelar och utmaningar.
Bakgrunden är en rapport från  Centrum för Idrottsforskning (CIF), presenterad i Idrottens Affärer. CIF:s utredare Johan R Norberg slår fast att internationell toppidrott präglas av global kapprustning.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.