Hon fann en ny karriär

Louise Permelin Berg är golftjejen som via en utbildning på Cruyff Institute bytte spår och projektleder en av Sveriges största insamlingskampanjer.
Louise Permelin Berg valde efter många år inom golfen att byta spår. Fotograf: Cancerfonden

 

Hon är själv en duktig spelare och hon var vd för Svenska Golftourerna, men ville byta spår. Yrkeslivet kom att helt skifta karaktär.

Samlat in en halv miljard

Rosa Bandet-kampanjen pågår hela oktober. Allt fler företag vill vara med i kampen att besegra cancer, och på olika sätt bidra till insamlingen som är Sveriges största och går in på sitt trettonde år.

2014 samlades 88 miljoner kronor in genom försäljning av rosa produkter, rosa band och en TV-gala. Totalt har 515 miljoner kronor samlats in sedan starten 2003 i Cancerfondens Rosa Bandet-kampanj.

- Totalt är det 26 företag, med huvudsponsorerna XL-Bygg, Ica, Lindex och Apoteket i täten, som är med i kampanjen. Det är härligt att se det engagemang som finns bland landets företag, säger Louise Permelin Berg.

Då kom hon närmast från tjänsten som vd på Svenska Golftourerna, Svenska Golfförbundets och PGA Sveriges gemensamma bolag som driver Nordea Tour - "Allsvenskan i golf" - för att erbjuda unga, svenska golftalanger en språngbräda ut till de stora tourerna i världen såsom Europatouren och USA-touren.

Bred utbildning inspirerade

Louise Permelin Berg började jobba inom golfen 1991, då hon efterträdde en viss Annika Sörenstam på PGA:s kansli. Annika slutade för att “satsa på golfen…” 

2012 beslöt sig Louise för att bredda sin kompetens ytterligare. Hon började på Cruyff Institute, skolan för idrottsmän och idrottskvinnor som vill arbeta som ledare i affärsverksamhet. Utbildningen heter Management Diploma for Athletes och pågår i olika moduler under ett år.

- Förutom att det var en mycket bra utbildning som passade mig, fick den mig att tänka till på vad jag egentligen ville göra av mitt yrkesliv. 

- Jag blev otroligt inspirerad och kom fram till att det var dags att pröva på att arbeta med en helt annan rättighet, förklarar Louise Permelin Berg valde att säga upp sig efter fem år som vd för Svenska Golftourerna utan att ha ett annat arbete.

Kick att våga ta steget

- Anledningen att jag vågade var att utbildningen var bred och gav mig och de övriga deltagarna inblick i flera olika branscher. Det gjorde mig nyfiken på att börja med något helt annat, eftersom jag hade arbetat ganska länge inom golfen. 

- Det blev också tydligt att vi med kompetens från idrottsvärlden behövs i näringslivet – och det var en enorm kick för mig att våga ta steget!

Att det blev just Cancerfonden var en slump:

- För mig har det alltid varit viktigt att arbeta med något meningsfullt, och det tyckte jag hela tiden att arbetet inom golfen var. När jag såg annonsen för tjänsten, att få chansen att arbeta med företagssamarbeten inom Rosa Bandet-kampanjen, kände jag att det meningsfulla i mitt arbete skulle bli ännu starkare – och att ännu fler människor skulle kunna ha nytta av mina kunskaper, min erfarenhet och mitt engagemang.

Pappa drabbades av cancer

En av tre drabbas av cancer. Den vanligaste formen av cancer är bröstcancer bland kvinnor och prostatacancer bland män. Även Louise Permelin Berg har drabbats på nära håll. Hennes pappa drabbades av just prostatacancer 2014.

Han är i dag fri från cancern efter operation i december förra året.

- När jag sökte mig till Cancerfonden kände jag till personer som hade blivit drabbade, men ingen i min egen familj. Att min pappa fick beskedet att han hade cancer, bara ett par månader efter att jag hade börjat jobba här, kändes det både oerhört jobbigt och nästan overkligt. Det har påverkat både mig och min familj på många sätt, bland annat yrkesmässigt: min vilja att uppnå resultat i det jag gör har ökat ännu mer, säger Louise Permelin Berg.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

I SM-final för andra året i rad, och i final för nionde gången på 13 år. Skellefteå AIK är den nya stormakten i svensk ishockey. Det är också mitt tips i kommande duell med den ”gröna väggen” , den forna bandyklubben Rögle BK och i final för andra gången – den första, pandemisäsongen 2021,  slutade med tårar mot Växjö Lakers. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.