En annorlunda byggmästare

Han låter fotbollsspelare dansa balett, gör mångmiljonaffärer med Markus Näslund, ska bygga ut Åre med en tredjedel, är före detta bataljonschef och ser sitt lag i ett framtida Champions League.
Förre bataljonschefen älskar fotboll. Nog har Daniel Kindberg blivit ett annorlunda inslag i Allsvenskan. Foto: TT

 

Daniel Kindberg, det finns bara en av honom. Han är speciell, minst sagt.

Ödmjuk, pratar lite halvtyst och framstår som en behaglig typ. Fast han kan skärpa tonen i dubbel bemärkelse och har han en bestämd uppfattning låter han ingen vara ovetande.

Okonventionellt

Han vet vad han vill, så att säga. Och han är medveten om att vägen dit blir lite lång ibland. Men helst inte.

Daniel Kindberg är mannen bakom Östersunds FK, laget som senast slog IFK Göteborg och gav ett nytt besked om att klubben är att räkna med.

ÖFK, som de heter i Jämtland, har avancerat från division två till Allsvenskan på bara fem år. Sånt ger rubriker. Och i synnerhet om ordföranden säger att det bara är ett delmål.

Med okonventionella metoder där spelarna får ägna sig åt bokutgivning, konstutställningar, dans och sång, blir uppmärksamheten stor, till och med i The Guardian och Der Spiegel.

Daniel Kindberg har många roller, han syns och hörs, och har ofta en räv bakom varje öra.

- Jag kan inte vara någon annan än mig själv, säger han lite försiktigt.

Jo, jo...

Gillar militären

Han är före detta yrkesmilitär och har gjort FN-tjänst i flera länder.

- Jag tvingades till upplevelser som jag helst vill glömma, säger han och visar tydligt med kroppsspråket att han inte vill prata mer om det.

Han hyllar utbildningen och disciplinen i det militära. Som att skapa en grupp med hög känsla för samvaro. Men han känner ingen nostalgi när hotellobbyn plötsligt fylls av just militärer varav några är före detta kollegor.

Gick själv in med 4,5 miljoner

Han hymlar inte med målsättningen för klubben, ÖFK ska vinna allsvenskan och spela ute i Europa.

Men samtidigt finns varningssignaler. 

Under två år har spelarförsäljningar täckt stora underskott och ett år gick Daniel Kindberg själv in med 4,5 miljoner för att inte ett betydande minus skulle uppstå.

- Vår ansträngda likviditet har att göra med klubbens snabba framgångar. 

Från tre till 60 anställda, från en minimal budget till 35 miljoner som måste förstärkas, nog finns det växtvärk.

Värvat spelare i mängd

Östersund har som ingen annan klubb värvat spelare och ledare från utlandet. Allt började med tränaren Graham Potter.

I truppen har det kommit och gått spelare från Island, England, USA, Montserrat, Mexiko, Nigeria, Sydkorea,  Spanien, och några få svenskar, tack vare en omfattande scouting,  

Graham Potter har ändå lyckats göra ett lag av alla.

- 2005 ville jag hitta en tränare från England och tog kontakt med vänner med insyn i fotbollen och fick tipset om honom. Jag åkte över, vi träffades och jag kände direkt att det här är rätt man, berättar Kindberg.

Då hade Potter en kontraktssituation som inte gick att lösa. 

Potter var lika intresserad

- Men det första jag gjorde när jag blev ordförande 2010 var att kontakta Graham igen. Och nu både han ville och kunde. 

- Vi har pratat ohyggligt mycket om människor, metoder och tankar. Det är ur detta som våra annorlunda initiativ har kommit.

- Han är vår bäste värvning någonsin och ändå befinner vi oss bara i början av resan...

- Vi ska tävla om mästerskapet.

Han påstår det utan att blinka.

- Så bra är vi och kommer att bli.

Han kom till klubben 1996, först som sportsligt ansvarig och sedan som ordförande. Han har själv spelat och var faktiskt 41 år när han var med om att vinna en serue och gå upp i division IV.

Blev yrkesmilitär

Han har en mycket stark tävlingsinstinkt:

- En matchdaf har jag lite procedurer. Rakning och kläder bestöms av matchens betydelse. 30 minuter före avspark vill jag trampa höger fot på ett visst ställe på planen, sedan tar jag ett halvt varv så att ska kunna trampa vänster fot på ett annat ställe. Sen går jag tillbaka samma väg och tar emot spelarna när de kommer in från uppvärmningen. Jag säger nåt dem innan de går ut på planen. 

Daniel Kindberg är uppvuxen i Umeå och Sollefteå, gjorde militärtjänstgöring, blev uttagen till reservofficer och lagom när han var inställt på att läsa ekonomi på högskola valde han att ta klivet och bli yrkesofficer.

- Jag blev uppmuntrad att fortsätta, men hade svårt för det hierkarkiska. Vill helst inte inordna mig efter vissa beslut, att ta order utan jag vill helsts bestämma själv.

Tiden i Kongo, Libyen och på Balkan har format honom, medger han. Han var insatsledare under dåvarande ÖB i gamla Jugoslavien.

Värvades själv av Peab

Väl tillbaka i Sverige blev han bataljonschef först i Boden och sedan i Östersund.

2005 togs beslut om den stora militära nedläggningen i Östersund där tre förband upphörde. Det var då som Daniel Kindberg rekryterades av bygg- och fastighetsjätten Peab.

- Det hade aldrig skett utan Mats Paulsson. Jag hade deltagit vid utbildningar i Ängelholm och vi hade träffats och bl a diskuterat ledarskap där vi hade olika perspektiv.

Daniel Kindberg rekryterades och gjorde tio år inom Peab. 2014 blev han vd vid Östersundshem AB, det kommunala fastighetsbolaget.

Rekordavtalet ännu aktuellt

Oavsett klubbens framgångar blev Daniel Kindberg ett namn för många när planerna på ett rekordavtal blev kända för ett och ett halv år sedan.

”Libyen och rekordavtalet. Minns ni det, den största enskilda affären i svensk fotboll.”

- Det är aktuellt fortfarande. I allra högsta grad, vill jag hävda, säger Kindberg.

- Jag träffade deras representanter nyligen i England och jag var i Libyen för inte så länge sedan. Vi har också haft besök av delegationer från Libyen och summorna om 500 miljoner stämmer.

Superettanklubben Östersunds FK ska utbilda libyska fotbollsspelare och om alla planer går i lås kan ungdomsakademin omsätta en halv miljard kronor över fem år och ÖFK tjäna 10 miljoner kronor om året, skrev media.

Fortsättning följer, anslås.

Vill göra affärer

Fotbollen tar mycket av hans tid, men han älskar också att göra affärer inom fastighetsbranschen.

Han är omdiskuterad chef för Östersund kommuns fastigheter. Han har ett eget fastighetsbolag och han gör affärer ständigt och jämnt.

Han är den ende som fått Markus Näslund att ta pengar från sin hockeyförmögenhet och göra miljoninvesteringar i Sverige.

- Jag frågade och han sa ja, säger Kindberg.

- Markus är strukturerad och påläst. Jag kände honom lite från tiden då vi att vi båda hade fastigheter på Ulvön. Sedan har han varit i Östersund med sitt Icebreakers och vid senaste matchen hamnade vi vid samma bord och resonerade om olika saker.

- ”Hör av dig om det är något”, sa han slutligen. Och så kom det här tillfället i Bydalen.

Ska bygga en hel dal

Markus Näslind har alla sina investeringar i Nordamerika och varit väldigt försiktigt här hemma.

- Nu har vi 50-50 i den här affären som kanske följs av flera, beättar Kindberg.   

- Åredalen har 32 000 bäddar i dag, vi ska tillföra närmare 10 000 bäddar.

Markus Näslund och Daniel Kindberg köpte Dähliebyn i Åre av Björn Dählie som försökt förverkliga sina planer i fem år. Men nu tar Kindberg-Näslund över.

- Det är ett gigantiskt samhällsprojekt. 

Daniel Kindberg nöjer sig aldrig med något på en lagom nivå. Han ska alltså bygga både en fotbollsförening och ett samhälle. 

Thomas Ejderhov

Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.