-Jag har redan fyllt två garderober

19-åringen Frida Karlsson åkte hem från VM i Seefeld 2019 med ett guld, ett silver och ett brons. Skidvärlden häpnade, så ung, så bra! Hon var längdvärldens nya älskling. Väl hemma i Sollefteå började hela havet storma. 20 agenter ringde till mamma Mia och pappa Leif Medin och erbjöd att ta hand om Fridas affärer. Till slut sa Mia: ”Vi blir din manager”. Efter många förhandlingar är saken klar: I dag blir det officiellt att Frida har skrivit ett guldkantat 4-årkontrakt med Adidas.

En lycklig Frida Karlsson. Foto: Emil Seger

- Hon får bra betalt, säger Mia. 

Fattas bara, Mia är inte född bakom än ladugårdsdörr. Hennes nuvarande jobb är VD för Höga Kustens Destinationsutveckling, och pappa är egen företagare.

Bokslutet för 2019 är precis klart är där står att Frida har 1 502 000 i tillgångar. Mycket, mycket mer är på väg in. Varenda pryl Frida har på sig i längdspåret är personliga kontrakt. Från den minsta lilla vallaburk till bilen ”jag tror den heter Tiguan” (Volkswagen), jag är inte så bra på bilar men jag kan tanka”.

Gratis lunch varje dag

- Hon har mellan 10 och 15 olika kontrakt, stort som smått. Hon kunde haft fler men det får räcka så länge, säger Mia, själv gammal landslagsåkare och lillasyster till Eva—Lena Frick, vd för Vasaloppet. 

Som ett smått med gott kontrakt nämner Mia att Frida har lunch gratis på anläggningen Hotell Hallstaberget i Sollefteå.

Det är bl a fyra kontrakt som sticker ut och ger bra med pengar:

Adidas.

Volkswagen

Petter Northugs skidglasögon

Fischer.

Anrika Adidas GD bildades 1922, sedan 1949 enbart Adidas, och blev först främst känt för fotbollsskor och fotbollar. I dag har det tyska företaget, känt för sina tre ränder, försäljning inom många områden. Inte minst kläder och skor i alla dess former för vardag och träning.

Nästan mannekäng

Frida ska vara mannekäng, tag det inte bokstavligt, men nåde henne om hon går ut på stan, åker skidor på träning eller spelar golf utan kläder med Adidas logga.

Jag ringer Frida. Hon är så artig och sympatisk och klok som jag hade förväntat mig.

- Så mycket kläder jag har fått! Jag har redan fyllt två garderober och nu måste jag också köpa en ny skohylla. Jag är supernöjd med klädernas. Allt är så fint. Jag har fått så många snygga outfits. Mycket är i mörkblått, det är min favoritfärg.

- Frida, hur är det att ha mamma och pappa som manager?

- Det var mycket som förändrades efter framgångarna i Seefeld. Det har varit bra att ha föräldrarna som managers, de vill mitt bästa i alla lägen. Det känns tryggast så för det är ju de som känner mig bäst och vet vilka värden jag står för.

Jag vänder på frågan: Mia, hur är det att vara manager åt Frida?

- Det är roligt att vara oavlönad manager. 

Stannar i Sollefteå

Ifjol flyttade kompisen Ebba Andersson från Sollefteå till Östersund. Nyligen skrev hon på för Piteå och blir klubbkompis med Charlotte Kalla.

Har du också flyttplaner?

- Nej! Vi (pojkvännen ”Wille” Poromaa) och jag trivs så bra här. Varför skulle vi flytta? Här finns ju allt vi behöver. Träningsmöjligheterna är kanon till exempel.

Frida kallar säsongen som gick för en ”skitsäsong”. Ni kan det? Hon fick tävlingsförbud efter premiären i finska Ruka i månadsskiftet november-december.

Det dröjde två månader innan hon fick tävla igen.

Vad var orsaken?

- Jag hade tränat för mycket, för hårt och inte skött cirkeln (vad jag förstår ätit för lite, vilat för lite). Någon risk att det ska hända igen är det knappast. Det tänker hennes tränare Per Nilsson (skidgymnasiet i Sollefteå och också Ebba Anderssons tränare på gymnasiet) och Fridas kloka, mentala rådgivare Stig Wiklund, som hon samarbetet med sedan hon var 16 år, se till.

Ni minns väl ”Kollen”?

  Till slut fick hon klartecken att tävla och då gick det undan. I Lahtis den 29 februari kom hon fyra, hennes bästa placering i världscupen – så långt. Det skulle bli bättre. Holmenkollen den 7 mars, 3-milen. Omöjliga Therese Johaug ledde efter halva loppet med 1,06 minuter. Frida och Ebba fällde ut hornen (Fridas uttryck) och satte igång jakten. I mål var Frida etta, 1,2 sekunder för norskan.

Nu undrar hela längdvärden, har Frida knäckt Johaug för gott? Svar kommer, framför allt under VM i Oberstdorf 24 februari – 7 mars.

Göran Söderlund

 

 

 

 

 

,

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.