Imponerande projekt i Sydafrika

LdB FC Malmö är en klubb som ingen annan. Föreningen är delaktig som fotbollsmissionär i Sydafrika i ett projekt som nu omfattar sagolika 550 skolor. Nu sker en satsning på att bygga tio damfotbollscentra.

LdB FC:s A-lagsspelare är ambassadörer för verksamheten. De är var och en kopplade till vardera en vänförening och en skola i Sydafrika.

Projektet LdB FC for Life kommer via it-miljardären Dan Olofssons ”Star for life” och har utvecklats via World Village of Women Sports. Nu går också Veidekke in med full kraft.

När verksamheten startade 2007 var LdB FC for Life aktivt vid ett 40-tal skolor. Idag är verksamheten kopplad till över 550 skolor, tack vare ett samarbete med South African Football Association (SAFA) och Department of Education.

En rad vänföreningar, fotbollsklubbar i Sverige, Danmark, Finland och Island bidrar också, inte minst med diverse utrustning och var och en jobbar minst med en skola. Bl a skänker många gamla matchställ.

För att kunna ta nästa steg i projeket ska tio damfotbollscentra byggas i regionen Umkhanyakude. Det är här som byggföretaget Veidekke blir en part.

- Dessa tio damfotbollscentra blir helt unika i sitt slag och kommer att ge ytterligare en dimension till vårt arbete i Sydafrika, säger LdB FC:s klubbdirektör Niclas Carlnén.

Veidekke ser synergier

- Här ska den bästa fotbollskunskapen finnas och härifrån kan vi då bedriva workshops, tränarutbildningar, träningsläger osv,

En angläggning ska tjäna som ett kunskapscentrum med fotbollsplaner, där spelarna får möjlighet att sova, äta och spela.

Från Veidekke Sverige betonas förhoppningen om att byggnationen skall kunna kopplas ihop med internutbildningar.

"Ge tjejerna självkänsla"

- Detta skapar involvering, entusiasm och engagemang bland våra medarbetare, och en känsla av att vi tillsammans kan göra det omöjliga möjligt, säger Per-Ingemar Persson, VD Veidekke Sverige.

Ansvarig projektledare i Sydafrika för LdB FC for Life är Anna Nyman. Hon är sjukgymnast och steg 3-utbildad fotbollstränare. Nu brinner hon för att få ytterligare fart på tjejfotbollen i regionen.

- Fotbollen är viktig i sig, för att tjejerna skall få en fritid utanför hemmet. Med damfotbollscenter kan vi bedriva en verksamhet som är världsunik i ett mycket fattigt område som är hårt drabbat av HIV och aids, och där kvinnor traditionellt sett bör ägna all sin tid åt att ta hand om hemmet.

Åke Andersson (inte verifierad)

tis, 2012-01-24 12:26

1. Imponerande svenskt projekt i Sydafrika

Utan Anna Nyman hade detta projekt aldrig vuxit sig så starkt som det gjort och jag menar personen Anna Nyman, inte tjänsten som projektansvarig. Bor själv sedan drygt 2 år tillbaka i Sydafrika, dock mycket, mycket långt från Hluhluwe i KwaZulu-Natalområdet där Anna håller till, men även här i Hermanus talar man om projektet. Bra jobbat Anna!