Storsponsorn vill själv styra

Han tog 4 miljoner kronor och satsade på att avlöna fyra spelare. Nu har han beslutat att bidra ytterligare till nästa säsong. Marco Engberg är företagaren och storsponsorn som älskar bandy.

I vintras avlönade han fyra stjärnspelare, Magnus Muhrén, Daniel Mossberg och Christoffer Edlund i Sandviken och David Karlsson i Hammarby.

Han ökar insatsen

Insatsen bestod av nästan 4 miljoner kronor, men nu vill han öka sin insats. Det innebär att han är beredd att själv jobba i Sandviken, favoritklubben.

Han anser att marknadsföringsarbetet har varit stenåldersmässigt och det är dags att göra något åt det.

- Man måste titta på hur det fungerar i ett företag, vilka saker man kan erbjuda för att attrahera de som köper. Det känns det inte som SAIK har gjort någonsin, sa Marco Engberg till Arbetarbladet.

Måste ge mer tillbaka

- Man förväntar sig att få pengar men är inte beredd att ge någonting tillbaka. I dag betalar man 15 000 kronor för att vara matchvärd, men då är man bara det – utan att få någonting tillbaka. I stället skulle man kunna ta 60 000 kronor, och så får matchvärden en massa grejor, man får mat och får gå upp i vip-avdelningen.

- Det är många saker man kan göra för att få sponsorerna delaktiga.

Tjänsten som marknadsansvarig är ledig i klubben och vem det nu än blir så ska vederbörande få en helt annan uppbackning än företrädaren Fredrik Johansson som blir chef för en Intersport-butik i Stockholm.

Marco Engberg ska tillsammans med ett par andra företagare ägna tid åt att vässa marknadsarbetet och även själva ta kontakter.

Har lite fritid över

- Vi toppstyr, och så anställer vi någon på marknadssidan. SAIK har velat lägga ut det här externt, men det funkar inte, det blir för opersonligt, säger Engborg bestämt i Arbetarbladet.

- Egentligen är det bara att SAIK behöver någon som tar tag i det och jobbar aktivt. De (marknadsavdelningen) har gjort det de kunnat, utan att ha fått någon hjälp. Det krävs kunskap, man kan inte bara säga till någon ”fixa fram fyra miljoner” utan att tala om hur. Vi kan lära dem hur man sköter det.

Har inte du fullt upp med ditt företag, Fortress Axalux?

- Det finns ju alltid en fritid. Ett par timmar om dan i början, tills vi har kommit igång. Men det här är någonting för flera år framåt, jag vill att det här ska bli bra och vill bygga upp en organisation successivt. Det ska bli seriöst och inte bara lull-lull.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Sverige behöver en smalare och mer centraliserad elitidrott. Det anser danska Idrottens Analysinstitut (Idan), i en utvärdering som presenteras i ny regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning (CIF).
– Idans analys är viktig i ett läge där svensk idrott kommit till ett vägskäl. Vägvalet påverkar inte bara elitidrottens framtid, utan idrottsrörelsen i sin helhet, säger CIF:s utredare Johan R Norberg.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.