Ny sponsor räddar Globengalan

Runt om i Europa tvingas arrangörer ställa in friidrottsgalor. Men den tävling som har genomförts oavbrutet i 22 år i Globen får en fortsättning. Den nya huvudsponsorn, bygghandelskedjan XL-Bygg, går in med nya miljoner och räddar evenemanget.

Christian Olsson, Emma Green och Angelica Bengtsson är de tre första friidrottsstjärnorna som är klara för evenemanget i Globe Ericsson Arena den 22 februari 2011.

Ett fem-årssavtal

Avtalet löper på fem år. Beskedet om att det blir en fortsättning med friidrottsbanor i Stockholm välkomnas av bl a förbundskaptenen Stefan Olsson.

- Jag blev oerhört glad när jag hörde att det var klart, inte minst att det var ett långsiktigt avtal, är Stefan Olssons omedelbara kommentar.

- Det betyder oerhört mycket att vi har en gala som är ett flaggskepp även under vintern, fyller han i.

"Vill förknippas med friidrott"

- Jag hoppas att XL-Galan kommer att bjuda på bra svenska insatser av såväl etablerade namn som de nya generationerna, precis som under de tio senaste åren i Globen då galorna hållit absolut högsta världsnivå.

Marknadschefen Erik Öhlin vid XL-Bygg motiverat företagets sponsring:

- Det här är framtiden. XL-Bygg vill förknippas med världsstjärnorna.

Angelica i fokus

De tre första utannonserade namnen borgar för kvalité. 2000-talets bäste trestegshoppare Christian Olsson, årets EM-tvåa i höjdhopp Emma Green och juniorvärldsmästarinnan i stav Angelica Bengtsson bildar tillsammans en kedja av lyckade resultat.

Det var många år sen som Christian Olsson kunde gå in i en lång träningsperiod utan hämmande skador.

- Hälsenan är mycket bättre. Träningen har gått bra och jag känner att jag fortfarande har chansen att slåss med de bästa:

Emma Green påtalar också att hon har kunnat träna utan besvär, även om hon är inne i den tyngsta perioden.

Handlar om gristräning

- Ja, nu är det gristräning. Då är det positivt att ha en grupp där alla är seriösa och vill bli så bra som möjligt.

Yannick Tregaros grupp i Göteborg har fått i tillökning i Linus Thörnblad, men består av många fler.

- Det är ett stort gäng med både nya och lovande som etablerade namn, intygar Christian.

17-åriga Angelica Bengtsson, Hässelby SK, utsetts till ”Årets Stjärnskott” av det Internationella Friidrottsförbundet. Stavhopperskan som har vunnit både Ungdoms-VM och Junior-VM är den tredje stjärnan som är klar för XL-Galan, tisdag den 22 februari.

Rögle ska förbli en elitklubb i ishockey. Mot den bakgrunden satsas 250 miljoner krnor för att bygga ut Carena arena i Ängelholm för att få en anläggning som uppfyller kraven.

Den nuvarande hallen blir sju meter högre, utökas med 3 450 kvm och det innebär att publikkapaciteten ökar med drygt 1500 platser och totalt  6 550 platser. Detta via nya balkongläktare, loger, ståplatser och större restaurangytor. Och inte minst, en tredje träningshall med anslutning till arenan tillkommer.

Idrottsförbunden  har kölapp hos idrottsminister Amanda Lind den här veckan. I takt med samtalen stiger förväntningarna.Många ser hur idrotts-Sverige snart öppnar igen.

Då tar statsepidemiolog Anders Tegnell till orda och slår igen dörren med kraft och utan minsta vilja att diskutera ett öppnande.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

SDHL och SHL har tecknat ett nytt samarbetsavtal som ger den svenska damhockeyligan miljoner i flera år framöver.

– Det här skapar en trygghet för damligan att kunna utvecklas, säger Agne Bengtsson, SDHL:s ordförande.

Handbollsmålvakten Johan ”Hubbe” Sjöstrand räddar inte bara bollar. Han vet hur man kryssar i travkuponger. ”Hubbe” har varit utlandsproffs sedan 2009 men svensk travsport har han järnkoll på. På V75 på Bollnäs i helgen fick hans andelssystem in sju rätt. Utdelning: 5 007 965 kronor.

Varje andel kostade 385 kronor. 51 andelsköpare kunde kvittera ut 99 959 kronor. 5-miljonersvinsten var den största i landet.

SVT och TV4 gör gemensamma affärer igen.  Den 14 augusti är det säsongspremiär för friidrottens  Diamond League – och nu står det klart att tävlingarna ska sändas av båda bolagen, Inte bara i år utan det nya avtalet gäller de kommande fem säsongerna.