25-miljonersponsorn alla drömmer om

Balticgruppen i Umeå är den verkliga drömsponsorn. Nu avslöjas att Krister Olssons företagsskapelse går in med 20 miljoner i en hockeysatsning.

Krister Olsson och Balticgruppen gav klartecken till 5 miljoner kronor och var en stor del av räddningsaktionen när Björklöven var på konkursens brant för ett drygt år sedan.

100 miljoner - på ett villkor

Nu när miljonskulderna är sanerade låter Krister Olsson meddela att han vill satsa ytterligare 20 miljoner i hockeyklubben.

Företaget är unikt och har deltagit i ett flertal marknadsföringsprojekt inom såväl kultur, kommun som idrott.

I december 2007 gav bolaget en gåva på 100 miljoner kronor till Umeå universitet. Två år senare fick Umeå kommun 20 miljoner kronor – på ett villkor. Att kommunen också anställde ungdomar för 20 miljoner.

Ett sådant besked

Under åren har både fotbollstjejerna i Umeå IK och ishockeyspelare gynnats av bolagets välvilja till idrott. Det har aldrig rört sig om små belopp.

Björklövens ordförande Bertil Hammarstedt höll ändå på att trilla av stolen vid det senaste beskedet.

Krister Olsson och Balticgruppen lät meddela att ytterligare 20 miljoner kronor går till Björklöven under de närmaste tre åren.

Köper aktier

10 miljonerna är en personlig gåva från Balticgruppens huvudägare Krister Olsson och 10 miljoner kommer via aktieköp och sponsorbidrag.

- Det känns helt fantastiskt, jag är rörd av lycka, säger Björklövens ordförande Bertil Hammarstedt till Västerbottens-Kuriren.

- Det här tyder på ett enormt förtroende från både Krister Olsson personligen och från hans företag.

Räddningsaktion

I Umeå har många följt Björklövens kamp undan konkurs. Skulderna uppgick till mer än 10 miljoner kronor och många var besvikna över förfallet.

Många företaget engagerade sig i en räddningsaktion under förra våren och efter en rekonstruktion var skulden reglerad.

- Varför vi har väntat så länge med att gå ut med den här informationen beror på att vi inte ville ta emot några pengar innan vi gjort Björklöven helt skuldfritt, säger Bertil Hammarstedt.

"Bästa varumärket i Umeå"

I klartext, Krister Olsson sa tidigt att han kunde ställa upp med större belopp.

- Jag har velat undanröja alla spekulationer om att pengarna bara skulle gå ned i ett svart hål som tyvärr har hänt vid några tidigare tillfällen, säger Bertil Hammarstedt.

Krister Olsson själv är förtegen, men Bertil Hammarstedt vet att den framgångsrike företagaren anser att Björklöven är det absolut bästa varumärket i regionen.

- Krister säger att han vill vara med och stödja varumärket och på så sätt stärka Umeås profil fram till 2014, säger Bertil Hammarstedt.

Björklöven mot elitserien

Av de 10 miljonerna från själva Balticgruppen utgör 500 000 kronor årligen ett sponsorbidrag. I övrigt köper Balticgruppen aktier i Björklöven, i dag ägda av föreningen som även i fortsättningen har en aktiemajoritet.

Satsningen gäller tre år och är inriktad på 2014 då Umeå är Europas kulturhuvudstad.

- Både Krister Olsson och jag anser att idrott också är en form av kultur. Det här betyder att vi 2014 ska ha kunnat etablera Björklöven på en annan nivå än i dag, säger Hammarstedt.

Fakta

Balticgruppen är ett samlingsnamnför en ett antal företag inom främst  ägande och förvaltning av fastigheter. Krister Olsson bildade företaget 1987 och gruppen är det största privata fastighetsbolaget i Umeå. Balticgruppen ägs av Krister Olsson, hans söner och måg.

Styrelsen i Helsingborgs IF tar ett annorlunda initiativ och deklarerar öppet  till alla anhängare och partners att en kris växer allt större. Klubben tappar intäkter i format och redogör i ett öppet brev för situation och att det bara kommer bli värre.

”HIF: ledning kan konstatera att coronaviruset och dess effekter på samhället innebär stora påföljder för föreningens ekonomi under resten av 2020”. 

Svenska bandyförbundets avtal med Uppsala kommun går ut i år. Bli inte ett dugg förvånade om nästa års final spelas i Västerås. Jag ställde frågan till Bandyförbundets ordförande Per Anders ”Nöne” Gustafsson. Hans svar: ”Rocklunda är vår största inomhusarena”. Det är svar nog. Cirka 7 000 åskådare ryms i arenan.

Marathongruppen har idag tillsammans med arrangörsföreningarna runt om i landet tvingats ta beslutet att ställa in Vårruset 2020 som skulle arrangerats den 27 april till 4 juni runt om i landet.

- Det är en sorglig stund men samtidigt är vi stolta över att alla de som anmält sig och arbetat för att försöka genomföra Vårruset, säger Daniel Almgren, vd  för Marathongruppen.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Mitt i allt,positiva idrottsnyheter! Vi i Brynäs har klart med förlängt huvudpartneravtal med Länsförsäkringar Gävleborg, utropar Johan Cahling, direktör för varumärke och hållbarhet i klubben.

På bara ett par veckor omkullkastades spelvärlden.  Så mycket spel som bara gäller fotboll… Och plötsligt spelades inga matcher. Spelkupongerna blev tomma. Men hästarna springer!

ATG är vinnaren på spelmarknaden och noterar höga nivåer. Medan Svenska spel för första gången i bolagets historia tvingades ställa in Stryktipset.

Juventus betalar Atalanta runt 365 miljoner kronor för Dejan Kulusevski, men hans moderklubb får varken utbildningsersättning eller solidaritetsersättning. 

Och det är helt i sin ordning. Så märkliga är fotbollens regler.