Bonnierförlagen gör annorlunda sponsring

Ett annorlunda partnerskap är presenterat. Svenska Basketbollförbundet och Bonnierförlagen gör gemensam sak, skapar ”Läs spelet” med undertonen att idrott och läsning utvecklar varandra.

Samarbetsavtal sträcker sig över tre år och inleds med projektet ”Läs spelet”. Projektet tar böckerna till basketplanen för att hjälpa fler barn hitta in i böckernas värld.

Utvecklande för alla

- I debatten ställs kultur och idrott inte sällan mot varandra. Litteratur och idrott är redskap för utveckling och välmående, Bonnierförlagen och SBBF jobbar för just detta och vi tror att vi gör det bättre tillsammans, säger SBBF:s ordförande Hans von Uthmann.

- Vi vill skapa möjligheter för ett bra manus till det egna och medspelarnas liv, och vi vill bidra till att fler barn och ungdomar blir bättre playmakers och kan slå passningar som gör livet rikare, fortsätter Hans von Uthmann.

Varför böcker och basket?

”Båda är utvecklande, de ”gängar i varandra”. Man roar sig, lär sig nytt, efter träningen får du med bokens hjälp del av den vila du behöver, och utvecklar ändå fantasi och kreativitet. Det ökar dina chanser att hitta fler och bättre lösningar på utmaningar, på och utanför basketplanen”, heter det i en slags programförklaring.

Basket en integrerande sport

Parterna är förväntansfulla och menar också att läsning ger större förståelse för andras situation och gör människor mera empatiska. ”Det för dig närmare andra människor och gör dig till en bättre lagspelare, på och utanför planen”, som det uttrycks.

- Genom att läsa böcker utvecklar man sitt språk. Ett rikt språk gör det mycket lättare att ta sig in och bli en del av samhället. Eftersom basketen är Sveriges mest integrerade och jämställda idrott är vi stolta över att kunna bidra till den integrationen genom vårt samarbete med SBBF, säger Bodil Unenge, marknadskommunikationschef på Bonnierförlagen.

Samarbetet mellan Bonnierförlagen och SBBF har utvecklats med stöd av Håkansson United.


På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Vimmerby, cirka 15 000 invånare, är inte längre bara Astrid Lindgrens värld,  kändisar som Pippi Långstrump och Madicken har nu konkurrens av tätortens hockeylag som sensationellt klivit in i Hockeyallsvenskan, HA, efter seger i Hockeyettans kvalserie.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.