Galen idé blir ett sponsorprojekt

Målet är att sponsra Hammarby med 1 miljon kronor via tröjreklam för alla som heter Nilsson. En galen idé har vuxit tack vare sociala medier. Det är en supporterkampanj som aldrig tidigare har förekommit vare sig i fotboll eller någon annanstans.

- Vi vänder oss mot både befintliga och nya fans med den gemensamma nämnaren Nilsson och vi tänker köpa oss en plats på Hammarbys matchställ, säger Magnus Berglund som kom med idén när han och kompisen Johan Nilsson satt och spånade idéer.

Började som en dröm

Projekt ”Nilsson’s” har spridits som en löpeld på Internet och i sociala medier. På sin kampanjsida meddelar de att: ”Allting är egentligen väldigt enkelt: Vi vill att det ska stå Nilsson på Bajen-tröjan”.

- På bara en kväll fick vi otroligt många träffar på hemsidan och Nilsson’s har redan börjat anmäla sitt intresse för att vara med, säger Magnus Berglund och är själv överraskad över responsen.

- Det började med med drömmen om att ha sitt namn på Hammarbys matchtröja. Vi skojade och sa att han kan ju alltid köpa sig en plats på matchstället precis som vilken sponsor som helst. Och sen bara rullade det på.

Vill bidra med mera

I Sverige finns enligt Statistiska Centralbyrån 172 902 personer som heter Nilsson i efternamn. Plus 152 personer som har det som förnamn/tilltalsnamn.

- Om ett tusen Nilsson’s lägger 1000 kr vardera har vi 1 miljon kronor och det kan räcka för en exponering på Bajen-tröjan. Visst bidrar vi fans med årskort och medlemsavgifter men det finns många av oss som skulle vilja sponsra lite mer, och få något speciellt tillbaka.

- Att företag kan köpa in sig på matchtröjan är inget konstigt men varför inte låta oss som verkligen brinner för Bajen få göra det?

Prata med klubben och Bajen Fans

Nu är både Magnus Berglund och Johan Nilsson lite tagna av det stora intresset.

- Vi måste ta saken vidare och prata med både Hammarby som klubb och Bajen Fans. Vi vill veta vad de tycker.

De är beredda att lägga tid på en synnerligen annorlunda sponsorsatsning och är inspirerade av trafiken på sajten. Inte blev det sämre av att Hammarbys fans fyllde Söderstadion vid premiären på måndagen. 12 000 åskådare jublade över segern mot Halmstad.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Sverige behöver en smalare och mer centraliserad elitidrott. Det anser danska Idrottens Analysinstitut (Idan), i en utvärdering som presenteras i ny regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning (CIF).
– Idans analys är viktig i ett läge där svensk idrott kommit till ett vägskäl. Vägvalet påverkar inte bara elitidrottens framtid, utan idrottsrörelsen i sin helhet, säger CIF:s utredare Johan R Norberg.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.