Ny vd och miljonsponsor i AIK

AIK Ishockey presenterar nyheter. Peter Birath, 54, blir ny VD och klubben har klart med en ny guldkantat sponsoravtal. Herbalife Ltd. är ett globalt friskvårdsföretag som nu går in med 2 miljoner kronor.
AIK Hockey stärker klubbkassan införkommande säsong på Hovet i Stockholm. Samtidigt har klubben fått en ny vd i Peter Birath. Foto: Maja Susalin, Scanpix


- AIK Ishockey är ett av Sveriges finaste och starkaste varumärken. Det är en dröm att få arbeta i den här miljön, säger Peter Birath.

Den 1 september börjar den 54-åriga smålänningen som kommer från finanssektorn där han de senaste tio åren drivit flera bolag. När möjligheten att få leda AIK Ishockey dök upp fanns det inget att tveka om.

- I tio år har jag jobbat med motorsportsfrågor både på nationell och internationell nivå. Fokus där har varit att skapa finansiella förutsättningar för unga killar att komma ut i världen och sätta svensk motorsport på kartan, säger Birath.

Van att leda företag

Peter Birath har en gedigen ledarskapsbakgrund i flera stora företag och lång erfarenhet av att leda arbeten inom försäljning- och marknadsfrågor.

AIK:s fokus har varit att hitta en försäljnings- och marknadsdriven VD.

- Peter uppfyller de högt ställda krav vi har och kommer att vara en förträfflig representant att föra AIK Ishockey in i en ny epok, säger AIK Ishockey AB:s ordförande Peter Mellqvist.

Ny miljonsponsor

Efter två framgångsrika år som exklusiv leveran¬tör av näringstillskott till AIK:s A-lag utökar Herbalife sin satsning på klubben. Parterna har tecknat ett tvåårsavtal värt nära 2 miljoner kronor.

AIK Ishockey är Herbalifes enda samarbetsklubb på den svenska marknaden och en av 40 utvalda idrottsklubbar i företagets globala sponsringsprogram.

Företaget har exklusiva samarbeten med storklubbar som LA  Galaxy, FC Barcelona och Spartak Moskva samt med en rad framgångsrika atleter inom allt¬ifrån friidrott till tennis.

- Sedan vi inledde vår satsning på AIK har intresset för klubben och varumärket ökat kraftigt. Med 120 miljoner TV-tittare och en bred pressbevakning i hela Sverige har vi fått mycket god utdelning på våra investeringar, säger Herbalifes Nordenchef Børre Gjersvik.

Det nya avtalet innehåller både exponering och annan aktiver¬ing, bland annat reklam på både A-lagets och J20-lagets matchdräkter, digital LED-reklam, isreklam på AIK:s tränings¬anläggning Ritorp, event med spelare, hospitality samt förmånliga rabatter på matchbiljetter för Herbalifes 7 000 distributörer i Sverige.

Det här samarbetet hör till de mest oväntade och udda. Om du köper biljett till basketlandskampen Sverige-Turkiet i Globen får du möjligheten att se hockeymatchen Tre Kronor-Tjeckien i Beijer Hockey Games  - på köpet. 

Idrottssverige skriker efter anläggningar av alla slag. Det går trögt på de flesta håll. Men det finns en kommun som gör något åt behoven: Nacka kommun, 8 kilometer utanför Stockholms centrum. Fram till 2035 kommer kommunen att satsa 2 miljarder kronor på olika anläggningar.

AIK var länge den fula ankungen i bandysagan tills framför allt miljonären Marco Engborg ville att AIK skulle återta en plats bland hermelinerna. Med hjälp av en välfylld plånbok förverkligade Engborg sin dröm och på några snabba säsonger var AIK tillbaka i högsta serien inför säsongen 2019-2020.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

BAUHAUS samlar på idrotter och sponsoravtal. Nu har företaget utökat avtalet  med Svenska Skidförbundet. Under säsongen 2018/2019 var BAUHAUS partner till svensk skicross, men tar nu ytterligare ett steg och utökar samarbetet genom att bli huvudsponsor för den framgångsrika skicross-verksamheten.

Världscupen i längdskidåkning har en stor plats i svenskarnas hjärta och hälften av svenskarna (50 procent) planerar att titta på SVTs vinterstudion.

Det finns skillnader mellan hur män och kvinnor tittar på vintersport. Var tredje kvinna (33 procent) har Vinterstudion på i bakgrunden medan de gör andra saker. Det gäller bara för var fjärde man (24 procent).

När Östersunds stjärna Saman Ghoddos kom hem till Östersund från utflykten till Huesca augusti fjol trodde han att han skrivit på ett papper om läkarundersökning för La Liga-nykomlingen. Papperet var istället ett övergångskontrakt. Sen började cirkusen.