Golftalang blev ett eget aktiebolag

Alexander Björk är golfspelaren som blev börsnoterad. Under introduktionens första sju dagar investerades drygt 108 000 kronor. Målet för Alexander Björk AB är 396 000 kr och att han en dag ska ge bra utdelning.
Sveriges tredje bäst rankade manliga golfare under 23 år är Alexander Björk från Växjö GK, blir världens första börsnoterade golfare.


Det är en 22-årig smålänning som satsar på heltid för fjärde året i rad. Han har förvisso erövrat prispengar till en summa av 450 000 kr, men främst resor och långa träningsperioder utomlands kostar.

Först i världen

Tidigt i somras blev Alexander Björk kontaktad av sportbörsen Trade in Sports. Han var utvald av många, inte minst därför att han är rankad trea bland svenskar under 23 år.

- De undrade om jag var intresserad av ett sådant här annorlunda upplägg. Och jag tyckte att det lät intressant. Jag var ju i behov av pengar.

Därmed blev han världens första aktiebolag som golfspelare. Eller världens första börsnoterade golfspelare.

De hoppas också på utdelning

Andelarna säljs för 200 kr under en introduktionsperiod och resultatet från de första dagarna lyder på 108 000 kronor.

- Jag behöver varje krona och är tacksam, säger Alexander Björk som ser fram emot att kunna träna i USA i vinter.

Externa finansiärer ska finansiera hans satsning mot Europatouren. Privatpersoner och företag har nu köpt andelar, men det hör ju till saken att de en dag hoppas på utdelning.

En dag ska han betala tillbaka

- Ja, naturligtvis vill jag betala tillbaka. Och tack vare de här pengarna blir ju förutsättningarna bättre.

Aktieägarna önskar en del av de prispengar Alexander Björk spelar in. Introduktionsperioden varar fram till årsskiftet och eftersom mer än 25 procent av andelarna redan är sålda tror företaget Trade in Sports att introduktionen blir fulltecknad tidigare.    

- Vårt samarbete med Alexander är mycket spännande och helt i linje med visionen att göra det möjligt för fler lovande idrottare att satsa professionellt, säger Claes Holmström, VD och grundare för Trade in Sports.

Inspirerande med uppmärksamheten

Alexander Björk, uppväxt vid Växjö GK med en fortsättning på golfgymnasiet, kommer i fortsättningen få ögonen på sig mer än tidigare, men tycker själv att att det känns inspirerande.

- Visst, det har varit omtumlande men fantastiskt roligt. Intresset blev mycket större än vad jag vågade hoppas på.

- Det känns inspirerande att ha en grupp investerare som kommer att följa mig framöver.

- Som golfspelare har man ofta ett litet team omkring sig men nu blir vi en stor grupp som gör den här satsningen tillsammans.

BK Häcken har en ekonomisk framgång  som enbart Malmö FF överträffar i Allsvenskan. Sponsorintäkterna i Häcken har ökat med 800 procent på tio år. Nu redovisas ett  rekordår, Ökningen från i fjol är 24 procent, och målet om 30 miljoner i partnerintäkter har passerats.

Men på lördagen tvingades klubbens anhängare inse att den viktigaste spelaren, brassen Paulinho, flyttar utomlands igen. Efter 97 mål och 33 assist i Häcken vill han fortsätta i israeliska Hapoel de närmaste 18 månaderna.

Det finns ingen gata i Sverige som kan mäta sig med Evenemangsgatan i Göteborg. Sträckan mellan Scandinavium och Ullevi, med närheten till Gamla Ullevi och Valhalla är arenatätast i landet och har därtill med ett massivt utbud.

Men det finns heller ingen gata i landet som är så omdiskuterad och väcker så mycket tankar på förändring. Nu finns förslag om att riva både Ullevi och Scandinavium!

Man kan tro att Jämtländska Sportkompaniet har fått storhetsvansinne… Bolaget arrangerar sprinttävlingen på Östersunds skidstadion i samarbete med ett ett tyskt och norskt bolag,  och de står nu bakom en uppgraderad tour som stöttar de lokala arrangörerna i varje land och stad. Totalt handlar det en nysatsning på flera miljoner. Målet är att Supersprint på 100 meter snö ska bli en World Sprint Series inom fyra år för damer och herrar. Bland annat en tävling i Dubai, jo, på snö. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Nils Wiberg med sitt företag Prioritet Finans är en av landets största idrottssponsorer. Nu har han tagit nya beslut. Hans miljoner ska få fart på de svenska herrarna i längdåkning och samtidigt blir han stjärnsponsor till IFK Göteborg Futsal. 

14-20 oktober vänds tennisblickarna mot Kungliga Tennishallen i Stockholm när det är dags för klassiska Stockholm Open. Nu är det klart att hela turneringen sänds på Eurosport och Kanal 9.

IFK Göteborg tog hjälp av agenten Denis Celebic vid 17-åringen Benjamin Nygrens övergång till Genk, en affär på runt 40 miljoner. Denis Celebic fick tre miljoner kronor för besväret. Han har fungerat som förmedlare mellan klubbarna. Det är förbjudet att använda agenter när spelaren är under 18 år.