Golftalang blev ett eget aktiebolag

Alexander Björk är golfspelaren som blev börsnoterad. Under introduktionens första sju dagar investerades drygt 108 000 kronor. Målet för Alexander Björk AB är 396 000 kr och att han en dag ska ge bra utdelning.
Sveriges tredje bäst rankade manliga golfare under 23 år är Alexander Björk från Växjö GK, blir världens första börsnoterade golfare.


Det är en 22-årig smålänning som satsar på heltid för fjärde året i rad. Han har förvisso erövrat prispengar till en summa av 450 000 kr, men främst resor och långa träningsperioder utomlands kostar.

Först i världen

Tidigt i somras blev Alexander Björk kontaktad av sportbörsen Trade in Sports. Han var utvald av många, inte minst därför att han är rankad trea bland svenskar under 23 år.

- De undrade om jag var intresserad av ett sådant här annorlunda upplägg. Och jag tyckte att det lät intressant. Jag var ju i behov av pengar.

Därmed blev han världens första aktiebolag som golfspelare. Eller världens första börsnoterade golfspelare.

De hoppas också på utdelning

Andelarna säljs för 200 kr under en introduktionsperiod och resultatet från de första dagarna lyder på 108 000 kronor.

- Jag behöver varje krona och är tacksam, säger Alexander Björk som ser fram emot att kunna träna i USA i vinter.

Externa finansiärer ska finansiera hans satsning mot Europatouren. Privatpersoner och företag har nu köpt andelar, men det hör ju till saken att de en dag hoppas på utdelning.

En dag ska han betala tillbaka

- Ja, naturligtvis vill jag betala tillbaka. Och tack vare de här pengarna blir ju förutsättningarna bättre.

Aktieägarna önskar en del av de prispengar Alexander Björk spelar in. Introduktionsperioden varar fram till årsskiftet och eftersom mer än 25 procent av andelarna redan är sålda tror företaget Trade in Sports att introduktionen blir fulltecknad tidigare.    

- Vårt samarbete med Alexander är mycket spännande och helt i linje med visionen att göra det möjligt för fler lovande idrottare att satsa professionellt, säger Claes Holmström, VD och grundare för Trade in Sports.

Inspirerande med uppmärksamheten

Alexander Björk, uppväxt vid Växjö GK med en fortsättning på golfgymnasiet, kommer i fortsättningen få ögonen på sig mer än tidigare, men tycker själv att att det känns inspirerande.

- Visst, det har varit omtumlande men fantastiskt roligt. Intresset blev mycket större än vad jag vågade hoppas på.

- Det känns inspirerande att ha en grupp investerare som kommer att följa mig framöver.

- Som golfspelare har man ofta ett litet team omkring sig men nu blir vi en stor grupp som gör den här satsningen tillsammans.

Östersunds FK gör ett minusresultat på närmare 40 miljoner kronor i stället för beräknade 18,5. Anledningen är att bolagsstyrelsen plockat bort den förväntande 15 miljonerna från Cypernbolaget Puls 8 i  balansräkningen. Årsredovisningen blev klar på onsdagskvällen 

- Det är ett katastrofresultat, bekräftar klubbens vd, Lennart Ivarsson.

Idrottsparken blev Nya Parken som blev Östgötaporten som nu blir, ja vad då? Men vid onsdagens årsmöte avslöjade IFK att ett företag har köpt rättigheterna till fotbollsarenan. 

-  Det är en av de största affärerna klubben någonsin gjort, säger klubbchefen Patrik Selin

Vasalopsspåren är räddade och nu står arrangörerna och cirka 30 000 åkare inför rejäla prövningar under några dagar. På fredag blir det skidåkning under synnnerligen annorlunda villkor . 

Då körs både Nattvasan 90 för fjärde året och Nattvasan 45 för andra året – en magiskt nattlig skidfärd i fäders spår! Med flera kändisar, bl a Marcus Hellner och ytterligare  tre olympiska guldmedaljörer bland drygt 2 200 anmälda .

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Han kunde inte ens drömma om vad som skulle hända. Men det är han själv som med idéer, målmedvetenhet och mycket arbete ligger bakom allt.

Andreas Ottermark är ett bevis på vad målmedvetenhet och entusiasm kan åstadkomma.

Han äger nu ett företag som 2020 beräknas omsätta 200 miljoner. Och som har en tillväxt om minst 50 miljoner per år. Jo, faktiskt, sådan framgång har ISP Sport & Marketing.

Han lever ensam i dag och på existensminimum med en skuld hos Kronofogden på 20 miljoner kronor. Hustru och barn har flyttat och han tvingades lämna hus och jobb, men har nu varit spelfri i 20 månader och ser, trots all bedrövelse, en fortsättning på livet.

På ett år omsatte han 200 miljoner hos spelbolagen, han som knappt hade köpt en trisslott tidigare… Nu berättar han allt i boken Lukas Betting. Inte minst hur lätt det är att bli spelmissbrukare.

EBU, Europeiska radio- och TV-unionen, har säkrat både en förlängning och ett nytt avtal med  Internationella skidskytteförbundet. Ett kontrakt som gäller fram till 2026, med en möjlighet för IBU och EBU att förlänga ytterligare fyra år. Det innebär att det blir fortsatt mycket skidskytte i SVT.

Juventus betalar Atalanta runt 365 miljoner kronor för Dejan Kulusevski, men hans moderklubb får varken utbildningsersättning eller solidaritetsersättning. 

Och det är helt i sin ordning. Så märkliga är fotbollens regler.