Golftalang blev ett eget aktiebolag

Alexander Björk är golfspelaren som blev börsnoterad. Under introduktionens första sju dagar investerades drygt 108 000 kronor. Målet för Alexander Björk AB är 396 000 kr och att han en dag ska ge bra utdelning.
Sveriges tredje bäst rankade manliga golfare under 23 år är Alexander Björk från Växjö GK, blir världens första börsnoterade golfare.


Det är en 22-årig smålänning som satsar på heltid för fjärde året i rad. Han har förvisso erövrat prispengar till en summa av 450 000 kr, men främst resor och långa träningsperioder utomlands kostar.

Först i världen

Tidigt i somras blev Alexander Björk kontaktad av sportbörsen Trade in Sports. Han var utvald av många, inte minst därför att han är rankad trea bland svenskar under 23 år.

- De undrade om jag var intresserad av ett sådant här annorlunda upplägg. Och jag tyckte att det lät intressant. Jag var ju i behov av pengar.

Därmed blev han världens första aktiebolag som golfspelare. Eller världens första börsnoterade golfspelare.

De hoppas också på utdelning

Andelarna säljs för 200 kr under en introduktionsperiod och resultatet från de första dagarna lyder på 108 000 kronor.

- Jag behöver varje krona och är tacksam, säger Alexander Björk som ser fram emot att kunna träna i USA i vinter.

Externa finansiärer ska finansiera hans satsning mot Europatouren. Privatpersoner och företag har nu köpt andelar, men det hör ju till saken att de en dag hoppas på utdelning.

En dag ska han betala tillbaka

- Ja, naturligtvis vill jag betala tillbaka. Och tack vare de här pengarna blir ju förutsättningarna bättre.

Aktieägarna önskar en del av de prispengar Alexander Björk spelar in. Introduktionsperioden varar fram till årsskiftet och eftersom mer än 25 procent av andelarna redan är sålda tror företaget Trade in Sports att introduktionen blir fulltecknad tidigare.    

- Vårt samarbete med Alexander är mycket spännande och helt i linje med visionen att göra det möjligt för fler lovande idrottare att satsa professionellt, säger Claes Holmström, VD och grundare för Trade in Sports.

Inspirerande med uppmärksamheten

Alexander Björk, uppväxt vid Växjö GK med en fortsättning på golfgymnasiet, kommer i fortsättningen få ögonen på sig mer än tidigare, men tycker själv att att det känns inspirerande.

- Visst, det har varit omtumlande men fantastiskt roligt. Intresset blev mycket större än vad jag vågade hoppas på.

- Det känns inspirerande att ha en grupp investerare som kommer att följa mig framöver.

- Som golfspelare har man ofta ett litet team omkring sig men nu blir vi en stor grupp som gör den här satsningen tillsammans.

Golfen har medvind. Men det finns också förlorare. rena tragedier. 

Sollerö golfklubbs bana ligger fantastiskt inbjudande vid Siljan, men nu växer gräset okontrollerat .Maskinparken är såld och en av de stora fairwayklipparna hämtades nyligen av en köpare. Nu är det slutklippt.

Bandyns SM-finaler 2021 spelas på Studenternas i Uppsala för26:e gången 2021. Och kanske den sista...

–   Vi är glada att vi är överens med Uppsala kommun. Beslutet har dröjt med vi har utmanat med andra alternativa spelorter utifrån den rådande situationen med Corona, säger Per-Anders Gustafsson, ordförande Svenska Bandyförbundet, och fortsätter.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

ATG:s miniatyrhäst Vinnie har setts av miljontals tv-tittare sedan premiären 2014.

Nu får stjärnan en egen tv-serie – ”Mitt liv som Vinnie” – där tittarna får följa med hem till gården, med kompisarna i hagen och under filminspelning.

TV-profilen Rickard Olsson har fått en ett nytt uppdrag. I nio avsnitt av programmet ”Travsommar med Rickard Olsson” – som visas i ATG Live och ATG Play – ska han lära sig själv och tittarna olika moment i den svenska travsporten.

- Jag älskar hästar, men har inte kommit nära travsporten tidigare. Nu har jag fått chansen och jag tycker att det är superkul, säger den folkkäre programledaren.

Under måndagen höll Cas, Idrottens skiljedomstol, en hearing med Saman Ghoddos och Östersunds FK. Anledningen känner ni till. Ghoddos underskrift med den spanska klubben Huesca, kovändningen till ett nytt kontrakt med franska Rennes som till slut blev ett kontrakt franska Amiens. Någon dom i ärendet kom inte.