När han med miljonerna tappade lusten...

Det är liksom en hägring för klubbarna i Spanien bakom Barcelona och Real Madrid, att ta upp kampen med giganterna på allvar i La Liga. Ändå var Málaga CF där och nosade vid drömmen, men så försvann han med alla miljoner. Finansiären tröttnade, helt enkelt.
Argentinaren Martin Gaston Demichelis hör till Malagas viktigaste spelare. Här jublar han efter att laget säkrade Champions League-avancemang högst sensationellt. Foto: Andres Kudacki, AP Hoto/Scanpix)

 

I somras tvingades klubben sälja spelare för 25 mlj euro för att eventuellt klara livhanken när en shejk plötsligt fick nog. Och sedan inträffade det lilla miraklet med Champions League-spel.

Känd som gräshoppan

Málaga var känd som gräshoppan i spansk fotboll. Upp och ner, ner och upp. Málaga är den klubb som har åkt den rödgula hissen mellan Primera och Segunda flest gånger i historien. Det var en ambitiös, men inte tillräckligt stark, klubb för att kunna etablera sig i högsta divisionen på allvar.

När Sheikh Abdullah bin Nasser Al-Thani tog över Málaga CF 2010 för 36 miljoner euro började fansen smaka på drömmen. Oljepengarna hade nått Spanien. Viva.

I Barcelena och Real Madrid, van vid mindre utmaningar från klubbar som Valencia, Sevilla och Villarreal, började man se sig om en aning.

55 miljoner euro på nyförvärv

Men första säsongen var allt som vanligt. Jesus Ferreira fick sparken några månader in i säsongen och ersattes av Manuel Pellegrini, som räddade Málaga kvar i ligan.

Förra sommaren spenderade Málaga  FC:s ägare stort. 55 miljoner euro lades på nya spelare, bland annat på Santo Cazorla. Samtidigt plockades Real Madrid-legendaren Fernando Hierro in som klubbdirektör. Málaga spände musklerna.

Säsongen började svagt men till slut var Málaga  sensationell fyra i tabellen, två poäng före Atletico Madrid, och var klart för playoff till Champions League.

Tvingades sälja stjärnor

Men redan i januari började larmklockorna ringa. Spelarna fick inte betalt. Ingen visste riktigt var ägaren fanns.

Skulle klubben säljas? I en sorts spansk fotbollskomedi svarade samtidigt spelarna för en mindre bragd när fjärdeplatsen bärgades. Men Hierro fick nog och slutade den 28 maj i kaosets Málaga.

Denna sommar har Málaga sålt spelare för 25 miljoner euro för att klara livhanken, med Cazorla till Arsenal och Rondon till Rubin Kazan som de stora kassapjäserna. Samtidigt har gamla spelare, som Ruud van Nistelrooy, dragits in i härvan på grund av obetalda skatter, för löneutbetalningar, och klubben jagas av den spanska skattemyndigheten för sina samlade skulder som uppgår till över 50 miljoner euro.

Shejken kunde inte acceptera ett nej

Det är inte så att shjek Al Thani har ont om pengar. Han är miljardär. Orsaken till kollapsen är sannolikt att Al Thani ville använda fotbollsklubben som en språngbräda in i Málaga-regionens turism, men de styrande sa nej till hans planer på att bygga hotell och utveckla turismen. Därför hoppade Al Thani av sitt lilla fotbollsprojekt.
Málaga utgör därmed ett praktexempel på hur det kan gå för en klubb där en rik ägare plötsligt tappar lusten.

Det kan hända på andra håll under de närmaste åren. Politik, lokala intriger, påtryckningar - allt kan påverka de klubbar som bärs av stora, utländska ägare.

Nu har i alla fall spelarna fått sina löner och en sorts belöning på det sportsliga planet. Malaga fick en ganska gynnsamm lottning i playoff-spelet till Champions League. Panathinaikos är ett medelmåttigt bortalag i Europa och Málaga vann med 2-0 hemma på La Rosaleda, klubbens hemmaplan sedan 1936 och med ett nästan poetiskt vackert namn.

Spelarna gick samman

Publiken, som hade köpt dyra säsongsbiljetter när shejken var på topp, hade gåshud och i returen i Aten visade Demichelis och de andra att de kan försvara sig också.

Det blev 0-0 och vips var Málaga framme i gruppspelet och hade 15 miljoner euro i intäkter säkrat. Där väntar AC Milan, Zenit St Petersburg och Anderlecht - en tuff men inte omöjlig grupp där managern Manuel Pellegrini säkert ser chanserna.

Spelarna också. Inte minst en sån som lagkaptenen Jesús Gámez, som spelat i Málaga de senaste tio åren. Han säger:

- Vi spelare har bara kämpat på och jobbat tillsammans. Vi har bara sett framåt och hoppats på det bästa.

Dan Vikman

Fakta

Dan Vikman, mångårig journalist och det senaste decenniet PR-chef i spelbranschen, nu verksam i London som konsult. Han är en av medarbetarna och ägarna till den nya sajten www.gurufans.com tillsammans med Glenn Strömberg

Vita Hästen gör sin bästa säsong på länge i Hockeyallsvenskan. Men de ekonomiska villkoren är hotfulla och förtar delar av glädjen..

 "Det är tuffa siffror", säger klubbchefen Dan Björkman.

Klubben måste ha in 5 miljoner kronor innan sista april för att klara elitlicensen, det är den bistra verkligheten.

66-årige Lasse Diding, välkänd i Varberg som mångmiljonär, kommunist , fastighetsägare och tidigare hotelldirektör får rubriker eftersom han vill köpa namnet på stans bästa fotbollsarena, gamla traditionella Folkbergsvallen  och  döpa om den till Leninstadion

Diding  har redan en Leninstaty som han vill ställa vid fotbollsarenan i Varberg – lagom till den allsvenska arenan.

Haninge kommun storsatsar på barn och ungas hälsa – med hjälp av Hälsofrämjandets koncept Fredagsfys Sverige. Satsningen ska få skolbarn i kommunen att röra på sig och äta lite sundare.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Elias Pettersson genombrott i NHL är välkänt. Att hans stjärnglans stärks stadigt kommer det nu ytterligare bevis på. Han har skrivit ett personligt kontrakt med Vitamin Well där han ska bli en av varumärkets ambassadörer. Han  blir företagets första ambassadör inom ishockey.

Han lever ensam i dag och på existensminimum med en skuld hos Kronofogden på 20 miljoner kronor. Hustru och barn har flyttat och han tvingades lämna hus och jobb, men har nu varit spelfri i 20 månader och ser, trots all bedrövelse, en fortsättning på livet.

På ett år omsatte han 200 miljoner hos spelbolagen, han som knappt hade köpt en trisslott tidigare… Nu berättar han allt i boken Lukas Betting. Inte minst hur lätt det är att bli spelmissbrukare.

EBU, Europeiska radio- och TV-unionen, har säkrat både en förlängning och ett nytt avtal med  Internationella skidskytteförbundet. Ett kontrakt som gäller fram till 2026, med en möjlighet för IBU och EBU att förlänga ytterligare fyra år. Det innebär att det blir fortsatt mycket skidskytte i SVT.

Juventus betalar Atalanta runt 365 miljoner kronor för Dejan Kulusevski, men hans moderklubb får varken utbildningsersättning eller solidaritetsersättning. 

Och det är helt i sin ordning. Så märkliga är fotbollens regler.