Johan Olsson tjänade 400 000 kr

Pengarna inom skidåkningen är mycket större än vad många tror. Petter Northug är i en klass för sig med mångmiljonlopp från sponsorer årligen. Johan Olsson VM-succé med dubbla medaljer gav nära 200 000 kr från FIS och därtill 200 000 från Svenska skidförbundet.
En glad Johan Olsson på Arlanda på måndagskvällen. En stor delegation från Åsarnas IF var på plats plus en stort uppbåd av fotografer. Foto: Fredrik Sandberg, Scanpix

 

Inför VM höjde Svenska Skidförbundet VM-bonusen. Ett guld blev värt 150 000 kronor och innebar en väsentlig skillnad mot Världscupen där en seger värderas till 50 000 kronor.

400 000 kr till Johan

Johan Ohlsson lyckosamma VM gav ett skaplig tillskott. Han kommer att få totalt 194 500 kronor för segern i femmilen samt andraplatsen på 15 km och en andraplats i stafetten. För de pengarna står internationella skidförbundet, FIS.

Johan kan också se fram emot pengar från Svenska Skidförbundets bonus som hamnar på runt 200 000 kr för de tre lyckosamma loppen.

Sverige tog sex silver och ett guld under skid-VM. Johan Olsson hade stor del i den medaljskörden. Det hade också Ida Ingemarksdotter med sina tre andraplatser (sprint, lagsprint och stafett) och kan se fram emot 115 500 kronor på bankkontot. Plus bonuspengar från Svenska Skidförbundet.

I löneligan följde sedan Emil Jönsson och Charlotte Kalla på dryga 55 000 kronor från FIS.

Sponsorbudget har nästan dubblats

VM-drottningen Marit Björgen tog fyra guld, ett silver och 425 000 svenska kronor. Petter Northug fick nöja sig med 232 000 kronor. Även det norska skidförbundet har systemet med bonuspengar.

Dessutom är sponsoravtalen i dagens skidåkning på en hög nivå. Inte minst gynnas åkarna av att det finns en mängd varumärken när det gäller utrusning. Det är stavar, skidor, valla och kläder m m. Alla företag vill synas med sina loggor och åkarna är de som syns.

Ett bevis är hur Svenska Skidförbundets sponsorintäkter har ökat på fem år från 18 miljoner till 33 miljoner kronor.

Fakta

Prispengar från FIS

Johan Olsson - 194 500 kr
Ida Ingemarsdotter - 115 500 kr
Emil Jönsson - 58 500 kr
Charlotte Kalla - 57 500 kr
Marcus Hellner - 46 500 kr
Anna Haag - 26 500 kr
Calle Halfvardsson - 26 500 kr
Stina Nilsson - 16 500 kr
Emma Wikén - 15 500 kr
Daniel Richardsson - 15 500 kr
Källa: Expressen

Inga publikintäkter, men spelarna ska ändå ha betalt, liksom övrig personal. Sedan tillkommer övriga omkostnader.Då pekar ekonomin åt endast ett håll. Nu medger Malmö FF: ordförande, Anders Pålsson, att klubben har en förlustprognos på ungefär 50 miljoner i resultatet för 2020.

Rögle ska förbli en elitklubb i ishockey. Mot den bakgrunden satsas 250 miljoner krnor för att bygga ut Carena arena i Ängelholm för att få en anläggning som uppfyller kraven.

Den nuvarande hallen blir sju meter högre, utökas med 3 450 kvm och det innebär att publikkapaciteten ökar med drygt 1500 platser och totalt  6 550 platser. Detta via nya balkongläktare, loger, ståplatser och större restaurangytor. Och inte minst, en tredje träningshall med anslutning till arenan tillkommer.

Idrottsförbunden  har kölapp hos idrottsminister Amanda Lind den här veckan. I takt med samtalen stiger förväntningarna.Många ser hur idrotts-Sverige snart öppnar igen.

Då tar statsepidemiolog Anders Tegnell till orda och slår igen dörren med kraft och utan minsta vilja att diskutera ett öppnande.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

SDHL och SHL har tecknat ett nytt samarbetsavtal som ger den svenska damhockeyligan miljoner i flera år framöver.

– Det här skapar en trygghet för damligan att kunna utvecklas, säger Agne Bengtsson, SDHL:s ordförande.

Handbollsmålvakten Johan ”Hubbe” Sjöstrand räddar inte bara bollar. Han vet hur man kryssar i travkuponger. ”Hubbe” har varit utlandsproffs sedan 2009 men svensk travsport har han järnkoll på. På V75 på Bollnäs i helgen fick hans andelssystem in sju rätt. Utdelning: 5 007 965 kronor.

Varje andel kostade 385 kronor. 51 andelsköpare kunde kvittera ut 99 959 kronor. 5-miljonersvinsten var den största i landet.

SVT och TV4 gör gemensamma affärer igen.  Den 14 augusti är det säsongspremiär för friidrottens  Diamond League – och nu står det klart att tävlingarna ska sändas av båda bolagen, Inte bara i år utan det nya avtalet gäller de kommande fem säsongerna.