Johan Olsson tjänade 400 000 kr

Pengarna inom skidåkningen är mycket större än vad många tror. Petter Northug är i en klass för sig med mångmiljonlopp från sponsorer årligen. Johan Olsson VM-succé med dubbla medaljer gav nära 200 000 kr från FIS och därtill 200 000 från Svenska skidförbundet.
En glad Johan Olsson på Arlanda på måndagskvällen. En stor delegation från Åsarnas IF var på plats plus en stort uppbåd av fotografer. Foto: Fredrik Sandberg, Scanpix

 

Inför VM höjde Svenska Skidförbundet VM-bonusen. Ett guld blev värt 150 000 kronor och innebar en väsentlig skillnad mot Världscupen där en seger värderas till 50 000 kronor.

400 000 kr till Johan

Johan Ohlsson lyckosamma VM gav ett skaplig tillskott. Han kommer att få totalt 194 500 kronor för segern i femmilen samt andraplatsen på 15 km och en andraplats i stafetten. För de pengarna står internationella skidförbundet, FIS.

Johan kan också se fram emot pengar från Svenska Skidförbundets bonus som hamnar på runt 200 000 kr för de tre lyckosamma loppen.

Sverige tog sex silver och ett guld under skid-VM. Johan Olsson hade stor del i den medaljskörden. Det hade också Ida Ingemarksdotter med sina tre andraplatser (sprint, lagsprint och stafett) och kan se fram emot 115 500 kronor på bankkontot. Plus bonuspengar från Svenska Skidförbundet.

I löneligan följde sedan Emil Jönsson och Charlotte Kalla på dryga 55 000 kronor från FIS.

Sponsorbudget har nästan dubblats

VM-drottningen Marit Björgen tog fyra guld, ett silver och 425 000 svenska kronor. Petter Northug fick nöja sig med 232 000 kronor. Även det norska skidförbundet har systemet med bonuspengar.

Dessutom är sponsoravtalen i dagens skidåkning på en hög nivå. Inte minst gynnas åkarna av att det finns en mängd varumärken när det gäller utrusning. Det är stavar, skidor, valla och kläder m m. Alla företag vill synas med sina loggor och åkarna är de som syns.

Ett bevis är hur Svenska Skidförbundets sponsorintäkter har ökat på fem år från 18 miljoner till 33 miljoner kronor.

Fakta

Prispengar från FIS

Johan Olsson - 194 500 kr
Ida Ingemarsdotter - 115 500 kr
Emil Jönsson - 58 500 kr
Charlotte Kalla - 57 500 kr
Marcus Hellner - 46 500 kr
Anna Haag - 26 500 kr
Calle Halfvardsson - 26 500 kr
Stina Nilsson - 16 500 kr
Emma Wikén - 15 500 kr
Daniel Richardsson - 15 500 kr
Källa: Expressen

Nu avslöjas vilket bolag som vill  bidra till Östersunds FK:s överlevnad och betalar så mycket som 6 miljoner kronor till klubben. Det är ÖFK som går ut med uppgiften. Samtidigt står det klart att Peab drabbas av en skattesmäll efter domen mot Daniel Kindberg.

Handbolls-EM, startar i dag, fredag. Spelplats som så många gånger förr, i olika sporter, är Scandinavum i Göteborg.

”Sveriges mesta arena” sedan invigningen 1971 – här har inte mindre än 16 europeiska mästerskap genomförts i arenan. Nu är det åter dags när EM i handboll 2020 drar igång och då blir arenans 17:e EM. Tillsammans med 18 världsmästerskap gör det Scandinavium till en riktig mästerskapsarena.

Han beskriver sig själv som ekonom i livserfarenhet. Egenskaper som ska bidra till att pågående EM, det 14:e mästerskapet i ordningen, blir tidernas svenska handbollsfest. Trots fiaskot mot Portugal.

EM-generalen, Krister Bergström, rekryterades från AhaWorld AB,  som investerar inom internet-baserat spel med kärnverksamhet i nätcasino-branschen. Hans stora utmaning är att fylla 170 000 stolar i de arenor där mästerskapet äger rum. Gruppspelet i Göteborg blev en fullträff, med tre utsålda Scandinavium, totalt över 30 000 åskådare.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Ibland tar sig idrottssponsring uttryck i de mest märkliga och positiva formerna. Som  i Göteborg. I december genomförde Göteborgsvarvet, till förmån för WaterAid, en julkampanj för att samla in pengar till ett livsviktigt arbete - och resultatet blev strålande!

Sportbladet inleder en storsatsning på bandy som innebär sändning av Elitseriens samtliga matcher. Aftonbladet fortsätter arbetet med Bandypulspå samma sätt som tidigare, men utvecklar samtidigt sändningarna för att få en större målgrupp.

Juventus betalar Atalanta runt 365 miljoner kronor för Dejan Kulusevski, men hans moderklubb får varken utbildningsersättning eller solidaritetsersättning. 

Och det är helt i sin ordning. Så märkliga är fotbollens regler.