Här får Sverige sin egen olympiska camp

Anläggningen Playitas på Fuerteventura blir svensk olympisk Camp inför OS i Rio 2016. Här ska svenskarna ladda och det har blivit möjligt tack vare en idé från reseföretaget Apollo som nu blir SOK:s samarbetspartner.
Här är simbassängen på Playitas där kommande olympier får möjlighet att träna.


- Ja, vi läste helt enkelt om att SOK letade efter en träningsanläggning på varmare breddgrader. Så vi tog kontakt, presenterade ett förslag som lockade SOK, berättar Nina Hornewall, Apollos Sverigechef.

Framgångsrik satsning

Nu var intresset ömsesidigt och resebolagets Daniel Giray flög ned till Kanarieöarna med SOK:s Stefan Lindberg och Peter Reinebo för ett studiebesök. På Fuertuventura finns träningsanläggningen Playitas och den köptes för fyra år sedan av den schweiziska resekoncernen Kuoni som äger   Apollo.

Sedan övertagandet har Apollo Norden satsat och successivt byggt ut anläggningen som ligger vid öns sydöstra kust och består av ett stort hotellkomplex.

Satsningen på träningsresor har varit framgångsrik och antalet reseenärer ökar stadigt. Tidigare dominerade danskarna, men nu är svenskarna den största gruppen bland privatpersoner och idrottare.

Stor anläggning

- Människor kommer i både grupp och enskilt för kombinera semester med träning. Vissa tränar på egen hand, andre föredrar gruppträning som pågår hela dagarna, berättar Danel Giray.

Fem-sex timmar från Sverige i ett betydligt mer inspirerande klimat är det mycket lättare att motivera sig för träning.

På området finns i dag gym, tennisbanor, en inomhushall, löparslingor, 18-håls golfbana och nu ska allt få en ansiktslyftning bestående av ett nytt kampsportcenter, samtidigt som bl a simbassängen ska renoveras och banan för rullskidor ska få ny asfalt.

Samlar hela OS-truppen

- Vi samarbetar med kommunen på Fuerteventura och det innebär att vi också har tillgång till fotbollsstadion och friidrottsarenan, betonar Nina Hornewall.
Peter Reinebo och Stefan Lindeberg behövde inte höra så mycket mera. Nu är ett avtal skriver och SOK:s har utsett Playitas till en olympisk camp.

Det innebär att svenska idrottare får helt nya träningsmöjligheter inför sommar-OS i Rio 2016 och vinter-OS i PyeongChang 2018. De kan åka hit ensamma eller i trupp, de behöver bara boka via SOK som sedan varslar Apollo så finns den möjligheten.

Här har Bragdmedaljören Lisa Nordén sin bas. Hon bor här i långa perioder och tränar på Playitas. Apollo har också sedan 2010 ett avtal med Svenska Triathlonförbundet.

Nu kommer SOK kontinuerligt att arrangera läger inför OS. I november 2015 blir det Olympic Camp inför Rio 2016, då hela den blivande OS-truppen samlas på Playitas för träning, utbildning, information och praktiska förberedelser.

Thomas Ejderhov

Hammarby fotboll sätter omsättningsrekord för fotbollsåret 2019. ”Mellan 190 och 200 miljoner kronor”, säger vd Henrik Kindlund. Siffrorna blir officiella den 4 mars. ”Större omsättning har vi aldrig haft”, betonar Kindlund i Sportbladet.  

2017 var omsättningen 124 miljoner. 2018: 136 miljoner. Förklaringen till rekordomsättningen är i första hand spelarförsäljningar.

66-årige Lasse Diding, välkänd i Varberg som mångmiljonär, kommunist , fastighetsägare och tidigare hotelldirektör får rubriker eftersom han vill köpa namnet på stans bästa fotbollsarena, gamla traditionella Folkbergsvallen  och  döpa om den till Leninstadion

Diding  har redan en Leninstaty som han vill ställa vid fotbollsarenan i Varberg – lagom till den allsvenska arenan.

AIK och Hammarby möts i åttondelsfinalen när SM-slutspelet i bandy startar i morgon tisdag. Men det blir utan bortaklackar på matcherna. Stockholms stads säkerhetsavdelning sa nej. ”Vi förlorar en halv miljon kronor när vi tvingas spela på Bergshamra IP, säger AIK:s ordförande Marco Engborg.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Elias Pettersson genombrott i NHL är välkänt. Att hans stjärnglans stärks stadigt kommer det nu ytterligare bevis på. Han har skrivit ett personligt kontrakt med Vitamin Well där han ska bli en av varumärkets ambassadörer. Han  blir företagets första ambassadör inom ishockey.

Han lever ensam i dag och på existensminimum med en skuld hos Kronofogden på 20 miljoner kronor. Hustru och barn har flyttat och han tvingades lämna hus och jobb, men har nu varit spelfri i 20 månader och ser, trots all bedrövelse, en fortsättning på livet.

På ett år omsatte han 200 miljoner hos spelbolagen, han som knappt hade köpt en trisslott tidigare… Nu berättar han allt i boken Lukas Betting. Inte minst hur lätt det är att bli spelmissbrukare.

Juventus betalar Atalanta runt 365 miljoner kronor för Dejan Kulusevski, men hans moderklubb får varken utbildningsersättning eller solidaritetsersättning. 

Och det är helt i sin ordning. Så märkliga är fotbollens regler.