Här får Sverige sin egen olympiska camp

Anläggningen Playitas på Fuerteventura blir svensk olympisk Camp inför OS i Rio 2016. Här ska svenskarna ladda och det har blivit möjligt tack vare en idé från reseföretaget Apollo som nu blir SOK:s samarbetspartner.
Här är simbassängen på Playitas där kommande olympier får möjlighet att träna.


- Ja, vi läste helt enkelt om att SOK letade efter en träningsanläggning på varmare breddgrader. Så vi tog kontakt, presenterade ett förslag som lockade SOK, berättar Nina Hornewall, Apollos Sverigechef.

Framgångsrik satsning

Nu var intresset ömsesidigt och resebolagets Daniel Giray flög ned till Kanarieöarna med SOK:s Stefan Lindberg och Peter Reinebo för ett studiebesök. På Fuertuventura finns träningsanläggningen Playitas och den köptes för fyra år sedan av den schweiziska resekoncernen Kuoni som äger   Apollo.

Sedan övertagandet har Apollo Norden satsat och successivt byggt ut anläggningen som ligger vid öns sydöstra kust och består av ett stort hotellkomplex.

Satsningen på träningsresor har varit framgångsrik och antalet reseenärer ökar stadigt. Tidigare dominerade danskarna, men nu är svenskarna den största gruppen bland privatpersoner och idrottare.

Stor anläggning

- Människor kommer i både grupp och enskilt för kombinera semester med träning. Vissa tränar på egen hand, andre föredrar gruppträning som pågår hela dagarna, berättar Danel Giray.

Fem-sex timmar från Sverige i ett betydligt mer inspirerande klimat är det mycket lättare att motivera sig för träning.

På området finns i dag gym, tennisbanor, en inomhushall, löparslingor, 18-håls golfbana och nu ska allt få en ansiktslyftning bestående av ett nytt kampsportcenter, samtidigt som bl a simbassängen ska renoveras och banan för rullskidor ska få ny asfalt.

Samlar hela OS-truppen

- Vi samarbetar med kommunen på Fuerteventura och det innebär att vi också har tillgång till fotbollsstadion och friidrottsarenan, betonar Nina Hornewall.
Peter Reinebo och Stefan Lindeberg behövde inte höra så mycket mera. Nu är ett avtal skriver och SOK:s har utsett Playitas till en olympisk camp.

Det innebär att svenska idrottare får helt nya träningsmöjligheter inför sommar-OS i Rio 2016 och vinter-OS i PyeongChang 2018. De kan åka hit ensamma eller i trupp, de behöver bara boka via SOK som sedan varslar Apollo så finns den möjligheten.

Här har Bragdmedaljören Lisa Nordén sin bas. Hon bor här i långa perioder och tränar på Playitas. Apollo har också sedan 2010 ett avtal med Svenska Triathlonförbundet.

Nu kommer SOK kontinuerligt att arrangera läger inför OS. I november 2015 blir det Olympic Camp inför Rio 2016, då hela den blivande OS-truppen samlas på Playitas för träning, utbildning, information och praktiska förberedelser.

Thomas Ejderhov

Det finns ett gammalt småländskt talesätt som lyder ”dä gaur allri”. Men när det gäller bandy och klubben Åby/Tjureda är kanske den rätta tillämpningen ”dä gaur allti”.

När förstudiegruppen inledde sitt arbete dagen efter den var tillsatt kännetecknades arbetet av ”finns inte en dag att förlora, bara tid att vinna”. Hallen står klar till seriestarten oktober 2019.

Det blir stjärntätt när Bauhaus-galan avgörs på Stadion torsdagen den 30 maj, Kristi Himmelsfärds dag. Tio världsettor kommer till Diamond League-tävlingen. Många frågar sig om stavhopparen Armand ”Mondo” Duplantis också deltar..

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Nordea har i många år haft en framträdande position inom svensk idrottssponsring. Främst har det handlat om Masters i golf respektive tennis med bl a Nordic Light Open, I år har eventmanagern Tomas Björklund i stället gett klartecken till GKSS Match Cup Sweden som är Sveriges största seglingsevent. I fjol såg 50 000 åskådare tävlingen. Nordea går in som ny huvudpartner. Och notera: arrangörerna lovar plastfritt i Marstrand vid tävlingen. 

Denna ständiga följetong om för mycket spelreklam.  Nu tydliggör Spelinspektionen och Konsumentverket samarbetet i tillsynen av spelbolagens marknadsföring.

Samtidigt urskiljer sig idrottsstjärnor som förmådde sig att säga nej till spelbolag och de som inte kunde motstå pengarna från bolagen.

Nu straffas också de första bolagen.

SVT gör sig nu gällande i kampen om rättigheter till olika idrotter och tävlingar. Armand Duplantis, Sarah Sjöström och Daniel Ståhl är trion som blir mer synliga framöver.De tre och Europas övriga stjärnor i friidrott och simning kommer att tävla om EM-medaljer i SVT från 2020 till 2024.

Allmänt talas det om att klubbarna i bandy-Sverige har problem med ekonomin. Men Edsbyn klarar att lösa Simon Jansson. Men så sker det med hjälp av supportrarna som har gjort en insamling och fått ihop en kvarts miljon kronor!