Här får Sverige sin egen olympiska camp

Anläggningen Playitas på Fuerteventura blir svensk olympisk Camp inför OS i Rio 2016. Här ska svenskarna ladda och det har blivit möjligt tack vare en idé från reseföretaget Apollo som nu blir SOK:s samarbetspartner.
Här är simbassängen på Playitas där kommande olympier får möjlighet att träna.


- Ja, vi läste helt enkelt om att SOK letade efter en träningsanläggning på varmare breddgrader. Så vi tog kontakt, presenterade ett förslag som lockade SOK, berättar Nina Hornewall, Apollos Sverigechef.

Framgångsrik satsning

Nu var intresset ömsesidigt och resebolagets Daniel Giray flög ned till Kanarieöarna med SOK:s Stefan Lindberg och Peter Reinebo för ett studiebesök. På Fuertuventura finns träningsanläggningen Playitas och den köptes för fyra år sedan av den schweiziska resekoncernen Kuoni som äger   Apollo.

Sedan övertagandet har Apollo Norden satsat och successivt byggt ut anläggningen som ligger vid öns sydöstra kust och består av ett stort hotellkomplex.

Satsningen på träningsresor har varit framgångsrik och antalet reseenärer ökar stadigt. Tidigare dominerade danskarna, men nu är svenskarna den största gruppen bland privatpersoner och idrottare.

Stor anläggning

- Människor kommer i både grupp och enskilt för kombinera semester med träning. Vissa tränar på egen hand, andre föredrar gruppträning som pågår hela dagarna, berättar Danel Giray.

Fem-sex timmar från Sverige i ett betydligt mer inspirerande klimat är det mycket lättare att motivera sig för träning.

På området finns i dag gym, tennisbanor, en inomhushall, löparslingor, 18-håls golfbana och nu ska allt få en ansiktslyftning bestående av ett nytt kampsportcenter, samtidigt som bl a simbassängen ska renoveras och banan för rullskidor ska få ny asfalt.

Samlar hela OS-truppen

- Vi samarbetar med kommunen på Fuerteventura och det innebär att vi också har tillgång till fotbollsstadion och friidrottsarenan, betonar Nina Hornewall.
Peter Reinebo och Stefan Lindeberg behövde inte höra så mycket mera. Nu är ett avtal skriver och SOK:s har utsett Playitas till en olympisk camp.

Det innebär att svenska idrottare får helt nya träningsmöjligheter inför sommar-OS i Rio 2016 och vinter-OS i PyeongChang 2018. De kan åka hit ensamma eller i trupp, de behöver bara boka via SOK som sedan varslar Apollo så finns den möjligheten.

Här har Bragdmedaljören Lisa Nordén sin bas. Hon bor här i långa perioder och tränar på Playitas. Apollo har också sedan 2010 ett avtal med Svenska Triathlonförbundet.

Nu kommer SOK kontinuerligt att arrangera läger inför OS. I november 2015 blir det Olympic Camp inför Rio 2016, då hela den blivande OS-truppen samlas på Playitas för träning, utbildning, information och praktiska förberedelser.

Thomas Ejderhov

Inga publikintäkter, men spelarna ska ändå ha betalt, liksom övrig personal. Sedan tillkommer övriga omkostnader.Då pekar ekonomin åt endast ett håll. Nu medger Malmö FF: ordförande, Anders Pålsson, att klubben har en förlustprognos på ungefär 50 miljoner i resultatet för 2020.

Rögle ska förbli en elitklubb i ishockey. Mot den bakgrunden satsas 250 miljoner krnor för att bygga ut Carena arena i Ängelholm för att få en anläggning som uppfyller kraven.

Den nuvarande hallen blir sju meter högre, utökas med 3 450 kvm och det innebär att publikkapaciteten ökar med drygt 1500 platser och totalt  6 550 platser. Detta via nya balkongläktare, loger, ståplatser och större restaurangytor. Och inte minst, en tredje träningshall med anslutning till arenan tillkommer.

Idrottsförbunden  har kölapp hos idrottsminister Amanda Lind den här veckan. I takt med samtalen stiger förväntningarna.Många ser hur idrotts-Sverige snart öppnar igen.

Då tar statsepidemiolog Anders Tegnell till orda och slår igen dörren med kraft och utan minsta vilja att diskutera ett öppnande.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

SDHL och SHL har tecknat ett nytt samarbetsavtal som ger den svenska damhockeyligan miljoner i flera år framöver.

– Det här skapar en trygghet för damligan att kunna utvecklas, säger Agne Bengtsson, SDHL:s ordförande.

Handbollsmålvakten Johan ”Hubbe” Sjöstrand räddar inte bara bollar. Han vet hur man kryssar i travkuponger. ”Hubbe” har varit utlandsproffs sedan 2009 men svensk travsport har han järnkoll på. På V75 på Bollnäs i helgen fick hans andelssystem in sju rätt. Utdelning: 5 007 965 kronor.

Varje andel kostade 385 kronor. 51 andelsköpare kunde kvittera ut 99 959 kronor. 5-miljonersvinsten var den största i landet.

SVT och TV4 gör gemensamma affärer igen.  Den 14 augusti är det säsongspremiär för friidrottens  Diamond League – och nu står det klart att tävlingarna ska sändas av båda bolagen, Inte bara i år utan det nya avtalet gäller de kommande fem säsongerna.