Här får Sverige sin egen olympiska camp

Anläggningen Playitas på Fuerteventura blir svensk olympisk Camp inför OS i Rio 2016. Här ska svenskarna ladda och det har blivit möjligt tack vare en idé från reseföretaget Apollo som nu blir SOK:s samarbetspartner.
Här är simbassängen på Playitas där kommande olympier får möjlighet att träna.


- Ja, vi läste helt enkelt om att SOK letade efter en träningsanläggning på varmare breddgrader. Så vi tog kontakt, presenterade ett förslag som lockade SOK, berättar Nina Hornewall, Apollos Sverigechef.

Framgångsrik satsning

Nu var intresset ömsesidigt och resebolagets Daniel Giray flög ned till Kanarieöarna med SOK:s Stefan Lindberg och Peter Reinebo för ett studiebesök. På Fuertuventura finns träningsanläggningen Playitas och den köptes för fyra år sedan av den schweiziska resekoncernen Kuoni som äger   Apollo.

Sedan övertagandet har Apollo Norden satsat och successivt byggt ut anläggningen som ligger vid öns sydöstra kust och består av ett stort hotellkomplex.

Satsningen på träningsresor har varit framgångsrik och antalet reseenärer ökar stadigt. Tidigare dominerade danskarna, men nu är svenskarna den största gruppen bland privatpersoner och idrottare.

Stor anläggning

- Människor kommer i både grupp och enskilt för kombinera semester med träning. Vissa tränar på egen hand, andre föredrar gruppträning som pågår hela dagarna, berättar Danel Giray.

Fem-sex timmar från Sverige i ett betydligt mer inspirerande klimat är det mycket lättare att motivera sig för träning.

På området finns i dag gym, tennisbanor, en inomhushall, löparslingor, 18-håls golfbana och nu ska allt få en ansiktslyftning bestående av ett nytt kampsportcenter, samtidigt som bl a simbassängen ska renoveras och banan för rullskidor ska få ny asfalt.

Samlar hela OS-truppen

- Vi samarbetar med kommunen på Fuerteventura och det innebär att vi också har tillgång till fotbollsstadion och friidrottsarenan, betonar Nina Hornewall.
Peter Reinebo och Stefan Lindeberg behövde inte höra så mycket mera. Nu är ett avtal skriver och SOK:s har utsett Playitas till en olympisk camp.

Det innebär att svenska idrottare får helt nya träningsmöjligheter inför sommar-OS i Rio 2016 och vinter-OS i PyeongChang 2018. De kan åka hit ensamma eller i trupp, de behöver bara boka via SOK som sedan varslar Apollo så finns den möjligheten.

Här har Bragdmedaljören Lisa Nordén sin bas. Hon bor här i långa perioder och tränar på Playitas. Apollo har också sedan 2010 ett avtal med Svenska Triathlonförbundet.

Nu kommer SOK kontinuerligt att arrangera läger inför OS. I november 2015 blir det Olympic Camp inför Rio 2016, då hela den blivande OS-truppen samlas på Playitas för träning, utbildning, information och praktiska förberedelser.

Thomas Ejderhov

Svenska Ishockeyförbundets licensnämnd underkänner SHL-laget Malmö Redhawks årsredovisning för säsongen 2018-2019 och tvingar ut laget i ett så kallat kontrollår säsongen 2019-2020.

Det innebär att Redhawks bokslut våren 2020 måste visa ett eget kapital på  minst 6 miljoner kronor, annars hotar omedelbar nedflyttning. Det har aldrig hänt tidigare att SHL-lag degraderats på grund av ekonomisk obalans.

"Kommunerna har slutat planera för idrott och fritid"

Många var överens vid ett seminarium i Almedalen på onsdagen, där Riksidrottsförbundet och Tankesmedjan Movium presenterade  en ny exempelsamling som belyser utmaningarna att planera för social hållbarhet och plats för idrott..

Det var förre fotbollsstjärnan och affärsmannen Kay Wiestål, 78, som initierade Victoriadagen i Borgholm på Öland. Ifjol tackade han för sig efter 40 år som ansvarig. Wiestål träffade kung Carl Gustaf XVI 1976 på dåvarande kändiskrogen Alexandra i Stockholm och lade fram sin idé att kronprinsessans födelsedag borde firas på Öland. Kungen nappade på förslaget.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Spelsajterna Betsson och Kindred ville ha tillgång till ATG:s spelpooler. Nu har Konkurrensverket sagt nej. ”Ett oerhört viktigt beslut i rätt riktning”, säger Hasse Lord Skarplöth, Chief Executive Officer på ATG.

Ola Wenström leder studiomagasinet Klubbhuset efter varje speldag och sändningar delas mella  betalkanalerna Visat Golf och Viaplay men det blir också bilder i TV6 och TV10. TV NENT Group direktsänder 47 timmar från världens äldsta golftävling The Open (18-21 juli), på Viasat Golf och Viaplay samt slutrundan även på TV6. 

Gränser existerar inte i denna orimliga värld, men fansen, då… Deras säsongsbiljetter, deras TV-abonnemang blir bara dyrare. 

Fotbollens silly season är som mest intensiv och varje dag rapporteras om både transfers och anbud, möjliga eller omöjliga.

Summorna och siffrorna fullkomligt galopperar i en sanslös oordning. Det är så mycket pengar att människor får svårt att räkna.