Hammarby kartlägger Sverige

Hammarby Fotboll har sjösatt en ny scoutingorganisation där fotbollsspelare i hela Sverige ska kartläggas. Fyra scoutingsamordnare med varsitt nätverk sammanställer uppgifter om duktiga svenska fotbollsspelare och rapporterar till klubben.
En av de fyra scoutingsamordnarna är IFK Norrköpings förre klubbdirektör, Tommy Wisell. De andra tre är före detta spelare i Hammarby, Roger Sandberg, Mikael Hellström och Jan Andersson.

 

Hammarby Fotboll har med sitt talangutvecklingssystem varit en av föregångarna bland svenska fotbollsklubbar. Nu tar Hammarby ytterligare ett steg för att ta fram etablerade svenska fotbollsspelare då organisationen Hammarby Fotboll Scouting sjösatts. Sverige har delats in i fyra regioner där Hammarby utsett en scoutingsamordnare i varje region. Varje samordnare har sitt eget nätverk av scouter och tipsare i respektive region.

- Organisationen är igång och vi har hunnit med att följa upp en del tips redan, både om spelare som kan bli intressanta och spelare som inte håller måttet, berättar Lasse Eriksson, fotbollschef Hammarby Fotboll AB.

- Vi tror att Hammarby kommer bli mer självständiga tack vare scoutingverksamheten och mindre beroende av externa partners vid spelarförvärv. Det finns många duktiga fotbollsspelare i Sverige som aldrig får chansen.

Hammarby Fotboll Scouting ska kompletteras med ytterligare två positioner i framtiden, en chefsscout och en internationell scout.

- Ambitionen är att vi ska ha en chefsscout, fyra scoutsamordnare, en internationell scout och några agenter som vi har förtroende för och vill jobba med. I dagsläget kanske vi har 25 scouter som jobbar åt oss, men ambitionen är kanske 100 scouter.

Scoutingsamordnare och deras regioner:

Region norr: Roger Sandberg

Region Stockholm: Mikael ”Hella” Hellström

Region mellersta: Tommy Wisell

Region syd: Jonas Andersson

Lycka för en allsvensk fotbollsklubb när det gäller ekonomi är att sälja spelare till en utländsk proffsklubb. Malmö FF som redan har pengar så de klarar sig tog hem mera kapital via internationella matcher i höstas, men inte nog med det. Nu framkommer att MFF tjänade runt 60 miljoner på just spelarförsäljningar. Klubbens kapital är nu uppe i 500 miljoner.

Den världsberömde författaren Mark Twain skrev: ”Ryktet om min död är starkt överdrivet”. Det är mycket diskussion i media om bandyn i dagarna. Häromdagen var det också fler än 100 inlägg på Facebook om den döende bandyn. 

Och det byggs nya konstfrusna bandybanor. Den 26 januari invigs Boda Isstadion i Borås med VM-matchen Finland-Kazakstan

UteblivenPubliktillströmningensom en följd av höga biljettpriser och mindre marknadsföring har diskuterats flitigt i samband med fotbollslandskamper. Men nu har fotbolllförbundet mobiliserat och ansträngningarna ger resultat. Intresset för damlandslagets match mot Tyskland på Friends Arena i april är fortsatt stort. Samtidigt som tjejerna tränar i Sydafrika har försäljningen på hemmaplan nu passerat 18 000 sålda biljetter. Siktet är inställt på att överträffa det befintliga publikrekordet, 20 301. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Vad gör man inte för att visa glädjen över ett nytt sponsorskap. I synnerhet när värdet är så högt, då kan fyra herrar till och med ta på¨sig hockeyutrustning.

200 miljoner kronor i botten plus möjlighet till en mästerskapsbonus. Bonusen är densamma för herr-och damlandslaget och kan uppgå till maximalt 1,5 miljoner kronor per år om både Tre Kronor och Damkronorna vinner VM-guld. 

De nya spelreglerna kräver mycket mer av de bolag som erbjuder spel och vadslagning på nätet. Med nya krav om licens även för kasinon och bettingbolag som finns på servrar i andra länder så förväntas den svenska spelmarknaden bli tryggare.

Staffan Lindeborg ser fram mot sitt nya liv friherre. Efter 50 år på Sveriges Radio och Sveriges Television är han nu Senior Advisor i barnens bolag Lindeborgs Communications AB. Och nu ska han skriva en bok som resande i sportens underbara värld. Han har en del att berätta efter bland annat ha kommenterat 18 olympiska spel.

IFK Göteborgs supportrar börjar se en framtid igen. Under ett halvår har det enbart handlat om förluster, antingen pengar, ledare, anseende eller spelare. Nu vänder strömmen av nyheter. Det uppstår plustecken också. Klubben håller på att att bygga en ny ekonomi och på spelar- och ledarsidan tillkommer nya namn. På måndagen tillkännagav IFK att klubben har gjort klart med ett nytt och långsiktigt samarbete med Ekkono Soccer Services, med huvudkontor i Barcelona.