Toivonens ja utlöste tre miljonvinnare

Värdet av en klausul som gäller vidareförsäljning har bevisats igen. Örgryte högaktar kontraktets rader om ”25 procent på summan” den dagen Malmö FF säljer Ola Toivonen. Den dagen är nu här. Samtidigt jublas det också i Degerfors.

Hasse Borg är både omdiskuterad och hårdhudad, men ingen kan ta ifrån honom konsten att förhandla. Han har varit lyhörd omväxlande förhalande i kontakterna med holländska PSV Eindhoven och nådde slutligen en mycket lyckad uppgörelse.

Tack vare Borg får MFF runt 30 miljoner, Örgryte cirka 9 miloner och moderklubben Degerfors en miljon. Alla är glada och handelsvaran, Ola Toivonen, får sin vilja fram, han får flytta utomlands.

Malmös lyckade försäljningar

MFF är Sveriges rikaste klubb, inte minst bidrog Zlatan Ibrahimovics flytt till Ajax för 82,5 miljoner, och försäljningen av Ola Toivonen förstärker ekonomin ytterligare. Därtill är det samme klubbdirektör som också har sålt tre andra spelare med bra ränta.

Markus Rosenborg gick till Ajax (sedan vidare till Bremen) för dryga 40 miljoner kronor. Afonso Alves var också en övergång på 40-miljonersnivå. Och under senare år har också Jimmy Dixon flyttat med flera miljoner i vinst.

Noterbart är att Malmö FF ofta gör bra affärer via Göteborg. Toivonen och Alves köptes från Örgryte. Dixon kommer från Häcken och nu senast värvades Daniel Larsson. Samtidigt kan påpekas att både Zlatan och Markus kommer från egna led.

Degerfors glöms inte bort

En lirare lämnar Sverige, men tre fotbollsklubbar förstärker sin ekonomi avsevärt. 22-årige Ola Toivonen kommer ursprungligen från Degerfors som för fyra år sedan inte fick in någon klausul om vidareförsäljning i kontraktet med Örgryte. Det bekräftar Lars-Erik Dalin, ordförande i Degerfors:
– Det finns inget inskrivet i Ola kontrakt som ger oss pengar vid en vidareförsäljning, men enligt Uefas regelverk har vi rätt till hälften av den så kallade solidaritetsersättningen.

Han hoppas på minst en miljon.
– Vi tappade nästan fyra miljoner i bidrag från svensk elitfotboll när vi åkte ur superettan, plus att vi befinner oss i en lågkonjunktur. Därför är givetvis de här pengarna mer än välkomna.
Ola Toivonen blir fotbollshistoriens andre degerforsare i den holländska storklubben. Föregångaren är Ralf Edström som startade sin utlandskarriär i PSV på 1970-talet.

Örgryte väntas få cirka 9 miljoner av övergångssumman eftersom klubben sålde Ola Toivonen 2006 för 5,5 miljoner kronor. Då avtalades om en vidareförsäljningsklausul på 25 procent, minus Öis försäljningssumma (5,5 miljoner) och därtill en speciell bonus.
- Vi har inte fått summan bekräftat, men helt klart förstärker vi klubbkassan rejält, säger ordföranden Lars Ranäng som vill att pengarna delvis ska användas till renovering och tillbyggnad av Öis-gården.

MFF ska köpa ersättare

Ola Toivonen ska genomgå en läkarundersökning och sedan inrikta sig på att flytta till Holland. Han är uttagen till landslagets USA-turné, men tackar troligen nej och ansluter i stället till PSV Eindhovens träningsläger i Spanien.

I Malmö sitter en nöjd Hasse Borg som än en gång har dragit ur en utländsk proffsklubb maximalt mycket pengar.
- Klubben blir i och för sig finansiellt starkare vilket inte är oviktigt, särskilt i dessa tider. Men det känns lite tråkigt för vi tappar en fantasisk fin kille och en bra fotbollspelare, säger han.

- Nu får vi se om vi kan hitta en bra ersättare. Vi visste att risken att förlora Toivonen var stor och har samtidigt tittat på nya spelare.
Många artiklar har ifrågasatt Borg, men den kritiken skjuter han undan.
- Det har blivit en del olyckliga rubriker och så vidare. Det har försvårat och gjort att det tagit längre tid. Förhandlingarna ska ju skötas mellan klubbarna, inte i media, säger Hasse Borg.
 

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

I SM-final för andra året i rad, och i final för nionde gången på 13 år. Skellefteå AIK är den nya stormakten i svensk ishockey. Det är också mitt tips i kommande duell med den ”gröna väggen” , den forna bandyklubben Rögle BK och i final för andra gången – den första, pandemisäsongen 2021,  slutade med tårar mot Växjö Lakers. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.