Miljonspelet runt Alexander Gerndt

Efter 14 månader i Helsingborg drar Alexander Gerndt vidare – som mångmiljonär. Han får en årslön på cirka 8 miljoner i Utrecht. HIF gör ett klipp, men det finns många vinnare i den här affären.

Alla inblandade känner sig tämligen nöjda, kan tyckas.

Utrecht, Alexander Gerndts nya klubb, har en stark övertygelse om att inköpet är idealiskt.

Helsingborg köpte honom för 5 miljoner kronor och säljer för cirka 35 miljoner. Det är att förvalta satsat kapital.

Gefle IF, förra klubben, kan se fram emot 15 procent av försäljningssumman.

15,8 miljoner kvar i skuld

HIF har ungefär 15,8 miljoner kvar av skulden till Helsingborgs kommun efter krisåren i början på 2000-talet. Enligt ett avtal upprättades ingen återbetalningsplan utan parterna enades om att HIF gör sina amorteringar när ekonomin i övrigt tillåter det och utan att själva verksamheten hotas.

- Det blir någon form av återbetalning till kommunen. Jag kan dock inte säga om det blir hela, halva eller delar av skulden, säger ordförande Claes Ohlsson till Helsingborgs Dagblad.

Klubben värnar om en solid balansräkningmed kommunens goda minne.

Bara 600 000 kr i eget kapital

- Det är viktigt att betala tillbaka, men i första hand måste vi prioritera att föreningen mår bra. Gör vi inte det har vi ingen förmåga att betala tillbaka alls.

Vid årsskiftet hade HIF ett eget kapital på inte mer än 600 000 kronor så kassan behver förstärkas.

Alexander Gerndt värvades med hjälp av externt kapital. Investerarna ska nu få tillbaka sina pengar plus ett sedan tidigare fastställt belopp. Dessutom avgår 15 procent till Gefle IF, Gerndts förra klubb.

- Jag går inte in på siffror, men det är mer än hälften vi får. Jag tar gärna in externt kapital om det gäller köp av en spelare för då kan vi använda våra pengar till något annat.

Skyttekung, cuptitel och landslagstitel

Alexander Gerndt minns sina månader i HIF med välbehag. Han vann skytteligan i allsvenskan och var med om att erövra ett cupguld. Ja, glöm heller inte att han fått göra landslagsdebut.

Nu gynnades en proffsövergång av att flera klubbar fanns med i resonemanget. FC Köpenhamns tränare Roland Nilsson ville att hans klubbledning skulle genomföra en affär, men där fanns en gräns för vad ett köp fick kosta och den passerades.

Några av konkurrenterna hade uppenbarligen samma synsätt, men den här konkurrensen fick Utrecht att höja priset.

De 14 månaderna har varit händelserika både för privatpersonen Gerndt och fotbollsspelaren Gerndt. Nu flyttar han till Holland och ser en nystart på livet.

Tre svenskar i laget

Han tycker att det är en idealisk tidpunkt. Bra stad, lagom stor, klubben är ambitiös och inte minst, han får två lagkamrater i Marcus Nilsson, också från HIF, samt Johan Mårtensson (Gais).

På tisdagen var han på besök i nya hemstan, tillsammans med sin agent (Per Jonsson) synade förutsättningarna och genomgick den obligatoriska läkarundersökningen. Han har skrivit på ett fyra-årskontrakt och blir den bäst betalde spelare i laget med 850 000 euro, motsvarande 650 000 kronor i månaden eller nästan 8 miljoner om året.

HIF ville behålla Alexander Gerndt i klubben till den 31 juli, men Utrecht önskade en tidigare ankomst. Holländska ligan startar den 6 augusti, bara fem dagar efter att Gerndt kommer till Utrecht.

I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.