Jätteaffären som läckte ut

Det var mångmiljonaffären som skulle förbli hemlig till dess att allt var klart. Men nu har uppgifterna läckt ut runt en av svensk hockey dyraste övergångar någonsin.
Hugo Stenbeck har ett finger med i spelet när Linus Klasen är aktuell för en flytt från Malmö Redhawks till Linköpings HC. Foto: Foto: Fredrik Sandberg, Scanpix

 

Hugo Stenbeck sägs vara beredd att finansiera och därmed hjälpa Malmö Redhawks att bli av med den spelare som har högsta lönen.

Kontrakt på 21 miljoner

Hugo Stenbeck med hjälp av sina svenska advokater har inte vänt Malmö Redhawks ryggen helt och hållet.

Nu framkommer att han i en unik spelaraffär är beredd att gå in med ytterligare miljoner. Stenbeck själv låg till stor del bakom värvningen av Linus Klasen och försöker nu övertala stjärnan att fortsätta karriären i Linköpings HC – med en lön åtminstone delvis betald att just Stenbeck själv.

Från Nashville handplockades Linus Klasen, 25, för ett år sedan och fick överlägset mest betalt i hockey-Sverige. Han skrev på ett kontrakt värt 21 miljoner kronor netto på tre år. Då inräknat en sign on-bonus på 9 miljoner kronor.

Alla blir vinnare

Dagens Redhaws saknar pengar att betala sin stjärna och det är ingen hemlighet av att klubben helst ser att han flyttar.

Sydsvenska Dagbladets hockeykommentator Kent Jönsson skriver:

”Ska Hugo Stenbeck sträcka ut en hjälpande hand åt Redhawks är det precis en sådan aktion som skulle kunna vara tänkbar. Stigarna mellan Linköpings vd Mike Helber och Hugo Stenbeck är upptrampade sedan miljardären finansierade Jan Hlavac och Jaroslav Hlinka.

Dessutom är det fullt möjligt att Stenbeck inte behöver öppna plånboken för att lösa ut stjärnforwarden, eftersom Klasen har fått stora delar av sin ersättning för treårskontraktet i förskott.

Vi kan sniffa en situation som doftar win-win-win-win. Klasen får lira i elitserien, Redhawks blir av med ett tungt avtal. Stenbeck får hjälpa till och Linköping HC kanske kan reafynda (ja, ja, allting är förstås relativt)”.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Vimmerby, cirka 15 000 invånare, är inte längre bara Astrid Lindgrens värld,  kändisar som Pippi Långstrump och Madicken har nu konkurrens av tätortens hockeylag som sensationellt klivit in i Hockeyallsvenskan, HA, efter seger i Hockeyettans kvalserie.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.