En rik, arg och diplomatisk stjärna

Zlatan Ibrahimovic, 30, upplevde sitt livs mest hektiska dygn. Sent på onsdagskvällen återkom han till Stockholm, efter att ha signerat ett av fotbollsvärldens mest lukrativa kontrakt och haft show vid Eiffeltornet. Han höll en glad och diplomatisk ton och dolde kritiken mot Milan. Och samtidigt räknar Malmö FF in den 120:e miljonen tack vare stjärnan.
Likt en rockstjärna färdas Zlatan Ibrahimovic mellan läkarundersökningar, middagar, presentationer och presskonferens i Paris, hela tiden omgiven vakter och PSG:s representanter. Det är tur att han är van. Foto: Jacques Brinon, AP Photo/Scanpix

 

Ett dygn i Paris hade ett späckat program med läkarundersökning, kontraktsskrivande, presskonferens och show vid Eiffeltornet. Det var trängsel, kaos och säkerhetsvakter var han än kom.

På presskonferensen höll Zlatan en mycket officiell ton:

- Jag kommer till ett Dream Team. Klubben gör allt för att vinna och jag vill vara en del av det. Jag vill vara med och skriva historia, sa Zlatan och vållade munterhet.

Han fick applåder

- De tog också hit världens bästa försvarare, så länge jag har Thiago Silva bakom mig, då behöver jag bara titta framåt. Jag är hellre här och är med om framtiden, än är någon annanstans, sa Zlatan och vann ytterligare gehör bland de franska reportrarna. 

Han fick till och med applåder när han svarade apropå sin egen religion:

- Jag är född i Sverige, min pappa är muslim, mamma katolik. Vi har en otrolig mix i familjen och uppfödda på olika sätt. Jag följer mig själv, har inte så mycket för religion. Religion har inget att göra med fotboll, fotbollen är en religion. Och alla är välkomna.

Förvånad och arg

Nu kommer nya uppgifter om hans kontrakt. Enligt tidningen L´Equipe ska Zlatan tjäna 14 miljoner euro efter skatt per år. Det skulle innebära 2 miljoner euro mer än vad han hade i Milan. Den lön som klubben ville halvera…

Det står nu utom allt tvivel att Zlatan Ibrahimovic är både förvånad och arg över att han tvingades bort från Milano. Familjen hade en ny lägenhet, barnen var inskrivna på en skola där de trivdes och Zlatan själv var helt inställd på att rentav avsluta karriären i Milan.

Åtminstone på onsdagen valde han att acceptera det som har hänt och inte öppet kritisera Milans ledning.

"Önskar dem allt gott"

- Den klubben gjorde mycket för mig och min familj, och kommer alltid att finnas i mitt hjärta. Och vad som hände... Jag vill inte kasta någon skugga över min tid där, utan jag vill bara se det positivt. De gjorde det lätt för mig att komma till Paris, och det tackar jag dem för. Jag önskar dem allt gott och tror att de kommer fortsätta göra bra ifrån sig utan mig.

Några alternativ till ny klubb fanns inte och utgör en något märklig omständighet. De övriga storklubbarna i Europafotbollen hade inget intresse att lägga sig i budgivningen och Paris SG fick något av ensamrätt på stjärnan.

Klubben kunde egentligen presentera en annorlunda lönebild, men här har Mino Raiola och Zlatan ändå lyckats nå maximalt resultat.

Mot sin vilja

Bedömare är överens om att Zlatan egentligen gör ett klubbyte mot sin vilja och att han betraktar PSG som ett spännande projekt där i alla fall pengarna var de rätta, men egentligen var Paris inte hans förstaval.

Men åter, villkoren och lönen övertygade Zlatan.

Mino Raiola gjord sitt bästa för att påvisa det förträffliga i uppgörelsen.

- Det här är fantastiskt! En så stor spelare som "Ibra”, det är en riktigt stor händelse för PSG och för fransk fotboll.

- Tidigare fanns det massor med stjärnor i Serie A, och stjärnorna lämnade franska ligan. Nu har det förändrats.

120 miljoner till MFF

Hemma i Malmö faller nya miljoner över Malmö FF. Klubben har fått runt 120 miljoner kronor via Zlatans klubbyten. Ett osannolikt stort och mycket betydelsefullt belopp.

Zlatan-pengarna utgör grunden till den nya stadion och hade stor betydelse när MFF-ekonomin var i gungning för ett drygt år sedan.

- Han har skapat resurser för framtida satsningar och är en del av MFF:s identitet. Många av satsningarna mellan sekelskiftet och 2010 är gjorda med pengar som Zlatan har varit med och skapat, säger Per Nilsson, vd i Malmö FF.

Den så kallad solidaritetsersättning som är totalt 5 procent ska riktas till de klubbar där spelaren var i åldern 12-21 år.

- Vi får mellan tre och tre och en halv procent av övergångssumman, säger klubbens sportchef Per Ågren.

I MFF:s ledning tror man på cirka 5,5 miljoner kronor. Samtidigt räknar klubben med cirka 5 miljoner kronor i ersättning för försäljningen av Jimmy Durmaz. Här hoppas också hans moderklubb BK Forward i Örebro på över miljonen.

Fakta

Zlatans gigantiska lön i kronor

3,80 i sekunden.

228 kronor i minuten.

13699 kronor i timmen.

328767 kronor per dag.

10 miljoner i månaden.

120000000 per år.

Källa: Expressen

De dyraste spelarna

Lön i kombination med övergångssummor, i euro:

1. Zlatan Ibrahimovic (182 miljoner)

2. Nicolas Anelka (134 miljoner)

3. Herman Crespo (121 miljoner)

4. Juan Verón (117 miljoner)

5. Cristiano Ronaldo (112 miljoner)

6. Robbie Keane (104 miljoner)

7. Ronaldo (101 miljoner)

Färjestad ärSHL-ishockeyns mest välmående förening, med ett eget kapital på 150 miljoner, men har nuryggen mot väggen och tvingas vinna fyra matcher i rad för att överleva kvartsfinalserien mot Rögle, på nionde plats i grundserien.
Ännu har inget lag i SHL:s historia, på 41 försök, lyckats med den bedriften.
 För Färjestads BK, tabelletta och mästare säsongen 2021-2022, totalt 10 SM-.guld och 21 finaler, har allt gått snett i jakten på 2024 års mästartrofé, Le Mat pokalen. 

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.