Storsponsorn och IFK oeniga

Sveriges största fotbollssponsor tar till storsläggan. Prioritet Finans vd Nils Wiberg är arg och med stöd av sina 12 årliga miljoner ifrågasätter han IFK Göteborg. Hur kan laget misslyckas så pass och hur kan man sälja största talangen för småpengar?
Tobias Sana är beredd att bli fotbolls-Sveriges nästa export till utlandet. han har varit en av IFK Göteborgs bästa hittills i år och nu vill Ajax köpa honom. Foto Björn Larsson Rosvall, Scanpix


Tidigare hotade Prioritet Finans vd att ompröva de här 12 miljoner som han har utlovat årligen till IFK Göteborg.

"Så jävla arg"

Lagom som Nils Wiberg hämtade andan fick han veta att klubben också är på väg att sälja sin kanske mest talangfulle spelare, Tobias Sana, till Ajax för växelpengar.

- Jag är så jävla arg, säger Wiberg.

48 miljoner över fyra år har han lovat klubben. Det är det enskilt största sponsorkontraktet i svensk fotboll, inte bara i år utan någonsin.

Tålamodet tryter

Klart att IFK:s ledning lyssnar, men egentligen vet de inte vad åtgärderna ska bestå utav.

- Vi är definitivt inte nöjda med det sportsliga. Vi vill som alla andra ha avkastning på våra pengar. Klart att om IFK Göteborg spelar sämre ju sämre avkastning får vi. Någonstans finns det en smärtgräns, sa Nils Wiberg efter 0-5 mot Gefle.

Sedan kom nyheten om att laget skulle försvagas och utav alla var det just största talangen som överväger att flytta. Som Tobias Sana har spelat i år har han potential att växa till lagets speldirigent.

"Sen skickar de honom till Sibirien"

Nu kommer rapporter om att Tobias Sana ska vara i det närmaste klar för Ajax och IFK får 3 miljoner kronor. Märkligt billigt, tycker många, men förklaringen är att han IFk får inte ett öre om han flyttar senare i höst. Då upphör nämligen hans kontrakt och och han har inte velat skriva på något nytt.

- Om man nu är agent, kan man inte vara lite ansvarsfull? Sana var en framtida landslagsman som hela svenska folket kunde ha njutit av, för han har en sån talang.

- Nu hamnar han i Ajax, i B-laget och sedan skickar de honom till Sibirien, och sedan har han fått sina jävla miljoner. Han kan lika gärna bli astronaut eller börsmäklare.

Wiberg bedrövad

Nils Wiberg blir bedrövad av det som ske med IFK och svensk fotboll över huvud taget:

- Vi hade ett U21-lag i Sverige med fantastiska spelare som Gustav Svensson och Mattias Bjärsmyr som skulle ha nått landslaget. Men, vad hände? Jo, agenter och annat skickade ut spelarna i Europa, det senaste är väl att Gustav är i Ukraina och Bjärsmyr blev inte ordinarie. Det blev inget av dem, säger Nils Wiberg till fotbollskanalen.se.

Nils Wiberg tycker att Tobias Sana skulle ha nytta av att stanna längre i klubben och inte ha så bråttom att flytta.

- Jag har varit med och betalat Sanas lön eftersom jag är storsponsor. Jag har betalat gräsmattor och varit en del i tränarens lön.

"Sedan sticker han bara"

- Jag är med och betalar för laget och sedan sticker han bara på grund av att en jävla agent ska lura iväg honom. Sedan ska agenten håva in pengarna på ett skatteparadis. Det är det här jag är så jävla arg över, säger han.

Wiberg förtydligar:

- Men jag är inte arg på Sana, jag är irriterad över att det inte finns någon förståndig människa som kan säga till Sana att han ska stanna i Göteborg i ett par år innan han är landslagsspelare och kan gå ut i Europa som en stjärna och få ett jättekontrakt.

Retar sig på agenterna

Han retar upp sig på agenterna:

- Agenterna är ju på ungdomsläger för 14-åringar och signar upp dem. Vi pratar om barnarbete, vad är det agenterna håller på med? Man borde inte få signa någon innan den fyllt 20 år. Agenterna utarmar svensk fotboll.

Patrick Mörk är Gustav Svenssons agent och förstår inte alls kritiken:

- Alla allsvenska spelare utom Anders Svensson vill bli utlandsproffs. Så det är spelarnas uttryck, alla har det önskemålet. Det innebär att agentens huvudsakliga uppgift är att få spelarna utomlands. 

"Det är iq-fiskmås"

Fotbollskanalen har också pratat med Per Jonsson som är ansvarig för Northern Sky som ingår i Kentaro Group. Här jobbar Anders Karlsson som representerar Tobias Sana.

- Nils har väl gått in med pengar i IFK Göteborg för att han själv ska tjäna pengar. Hans miljoner som han satsar, ingen av de tolv miljonerna har gått till Tobias, det kan jag ju säga. Han kan inget om branschen.

- Att man måste stanna i Sverige för att bli landslagsman, vad fan vet han om det. Hans uttalande om att stanna i Sverige är ”iq-fiskmås”, det är urbota dumt. Jag är ingen kärnfysiker, så jag debatterar inte om det, säger Per Jonsson.

Färdig med allsvenskan

Han betonar att Tobias Sana ännu inte har skrivit på några papper och han har inte flyttat:

- Inget är klart med Sana. Han är IFK Göteborgs spelare. När det gäller Wibergs kommentarer om att stanna i tre år till för att bli landslagsman, det finns inte.

- Har man gjort det bra i allsvenskan, är färdig här och får ett fint erbjudande då är det allas dröm att ta nästa steg, vare sig man har en agent eller inte. Vår liga är mil eller ljusår ifrån de bästa ligorna.

Per Jonsson förstår inte varför mittfältaren ska stanna i Sverige om en bra utlandsklubb visar intresse.

- Tobias Sana är inget barn, han är 23 år och gör det riktigt bra i allsvenskan. Om han vill testa vingarna i en större liga för att utvecklas och för att säkra sin framtid så är det klart att han ska göra det. 

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Vimmerby, cirka 15 000 invånare, är inte längre bara Astrid Lindgrens värld,  kändisar som Pippi Långstrump och Madicken har nu konkurrens av tätortens hockeylag som sensationellt klivit in i Hockeyallsvenskan, HA, efter seger i Hockeyettans kvalserie.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.