Bara elitserien som saknas hos Viasat

Viasat har tecknat ett avtal om att förvärva rättigheterna till direktsändningarna från den nordamerikanska National Hockey League (NHL). Konsekvensen är att tittarna hos Canal+ inte får chansen att se NHL i fortsättningen.

Med NHL, ryska KHL och Hockeyallsvenskan bra täckning. Men Elitserien saknas för att fullt ut kunna ange full täckning.

I kampen mellan tv-bolagen sker nu inte bara det att Canal+ tappar NHL utan att också kommentatorerna Niklas Holmgren och Calle Johansson går till Viasat.

Fem matcher i veckan

Rättigheterna till NHL omfattar såväl Sverige som, Norge, Finland och Danmark. Sportmediebolaget ESPN syndikerar rättigheterna till NHL i Norden och resten av Europa.

I Sverige sänds NHL-matcherna på Viasat Hockey, som blir Sveriges enda renodlade hockeykanal. Avtalet med ESPN och NHL omfattar fem exklusiva NHL-matcher per vecka under grundsäsongen mellan oktober och april, nyheter och höjdpunkter från samtliga NHL-matcher och delade exklusiva rättigheter med ESPN till hela Stanley Cup-slutspelet mellan april och juni.

NHL-matcher kommer även att visas på andra Viasat-kanaler i Sverige utöver Viasat Hockey. Avtalet säkrar även de delade exklusiva rättigheterna till streaming via internet för alla NHL-matcher på Viasat OnDemand i samarbete med ESPN360, ESPNs bredbandstjänst.

NHL Premier Games - 2009/2010 års säsongs första matcher – spelas i Globen i Stockholm och i Hartwell-arenan i Helsingfors den 2 och 3 oktober. Under 2009 års NHL Premier Games i Stockholm möter Detroit Red Wings, som vann Stanley Cup 2008 och var i final 2009, St. Louis Blues. Dessa matcher kommer att visas på TV6 i Sverige. NHL sammanför ledande spelare från hela världen, inklusive 50 svenska och 40 finska spelare, varav ett antal spelar för Detroit Red Wings och St. Louis Blues.

64 matcher från KHL

Lanseringen av Viasat Hockey tillkännagavs i början av maj då Viasat förvärvat de exlusiva sändningsrättigheterna till HockeyAllsvenskan för de kommande fyra åren. HockeyAllsvenskan är en av de mest populära sportligorna i Sverige och rättigheterna inkluderar både grundserien och kvalserien till Elitserien.

Samtidigt hade Viasat förlängt de exklusiva sändningsrättigheterna till KHL för ytterligare tre år. KHL är en internationell hockeyliga med 21 lag från Ryssland och ett lag från vardera Lettland, Vitryssland och Kazakstan. Minst 64 KHL-matcher ska sändas på Viasat Hockey varje säsong, inklusive de 18 play-off-matcherna och All-star-matchen.

Dessutom kommer Viasat Hockey självklart att ha den bredaste tänkbara täckningen av ishockey-VM.

– NHL är den bästa professionella hockeyligan i världen och är extremt populär i Sverige med tanke på hur många av våra bästa spelare som är proffs där. Vi kommer att följa NHL på ett bredare sätt, med försnack och eftersnack, på samma sätt som vi lyft bevakningen av Formel 1 genom Viasat Motor. Att NHL-premiären för den kommande säsongen inleds i Sverige med Detroit Red Wings och St. Louis Blues i Globen kommer naturligtvis att öka intresset ytterligare. Vi väljer att visa premiären på TV6 för att ge en tittarna en inblick i vad de kan förvänta sig av Viasat Hockey, säger Per Tellander, sportchef för Viasat och fortsätter:

Viasat Hockey blir den sjätte kanalen som följer efter Viasat Sport, Viasat Fotboll, Viasat Motor, Viasat Sport HD och Viasat Golf i ett utbud om 5 000 timmar direktsänd sport per år.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Vimmerby, cirka 15 000 invånare, är inte längre bara Astrid Lindgrens värld,  kändisar som Pippi Långstrump och Madicken har nu konkurrens av tätortens hockeylag som sensationellt klivit in i Hockeyallsvenskan, HA, efter seger i Hockeyettans kvalserie.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.