TV4 i miljardaffär med fotbollsförbundet

Svensk fotboll har fått ett nytt tv-avtal för 2011-2015. Det förra var värt 1,3 miljarder, det nuvarande 1,5 miljarder. Köpare då som nu är det schweiziska tv-bolaget Kentaro. Duon Philippe Huber-Rune Hauge är vinnare igen som mäklare. Men framför allt, TV4-gruppen tar över all svensk fotboll.

Affären har genomförts under de senaste dagarna. På tisdagen kom avslöjandet i Expressen, möjligen via tips från broderbolaget hos Bonnier. Samtidigt larmades medieansvariga på såväl fotbollsförbundet som TV4 för att kabla ut egna versioner om nyheten.

Nu framkommer att parallellt med att Huber-Hauge har diskuterat pris och villkor med förbundet har de också haft affärsdiskussioner med TV-Gruppen för en vidareförsäljning. Till slut tog parterna också varandra i hand.

Ett jättepaket svensk fotboll

I dag presenterades överenskommelsen - TV4-Gruppen köper rättigheterna till all svensk fotboll under kontraktstiden 2011-2015:
/Samtliga landskamper på hemmaplan för damer och herrar
/Det gäller också EM- och VM-kvalmatcher
/Allsvenskan för damer och herrar
/Superettan och cupfotboll
/Exklusiva Magasinsrättigheter.

TV-gruppen har agerat snabbt. Skälet kan vara det som inträffade för en dryg månad sedan när uppstickaren bland företag som handlar med tv-rättigheter, det nystartade svenska bolaget Medge Consulting, lyckades ta hem de nordiska rättigheterna till Premier League till och med 2012.

När TV-gruppen i fjol köpte Canal+ utgjorde just rättigheterna till Premier League juvelen i paketet. Lika snabbt stod det nu klart att den juvelen plötsligt inte var lika tillgänglig i fortsättningen. Medge Consulting ska  tjäna pengar på Premier League och risken är att Canal+ tappar all engelsk fotboll. I det läget är svensk fotboll desto mer angeläget. Tisdagens nyhet bekräftar den teorin.

Hauge bygger en förmögenhet

Den norske agenten Rune Hauge har via sitt bolag, Profile Media, hjälpt förbundet att sälja rättigheterna, får enligt Expressen runt 70 miljoner kronor för sitt arbete.

Norrmannen och förbundet blev partners 2005 och har fortsatt samarbetet. Det är en gynnsam överenskommelse för Hauge som lär ha tjänat över 100 miljoner på det förra avtalet. Men 70 nya miljoner är han en varm anhängare till svensk fotboll.

Lars-Åke Lagrell pratar ogärna om arvodet till Rune Hauge.

- Det han får av oss är mycket rimligt i förhållande till vad han gör. Vi är mycket nöjda med det han gjort för oss vid det här tillfället och vid tidigare avtal, säger Lagrell till Expressen.

Fakta

TV4-Gruppen har rättigheterna till stora delar av svensk fotboll även 2010 och startar säsongen med Tipslördag i TV4 redan den 6 mars. Herrallsvenskan sänds den kommande säsongen i huvudsak i Canal+, medan TV4 Sport gör en storsatsning med närmare 60 direktsända matcher från Superettan.

TV4-Gruppen har även rättigheter till VM-turneringarna för herrar 2010 och 2014, VM-turneringen för damer 2011, samt EM-turneringen för herrar 2012. Sommarens VM spelas i Sydafrika den 11 juni-11 juli och TV4 sänder 32 matcher från turneringen.

Dessutom tillkommer alla andra dam- och herrlandskamper, inklusive U-21-landlagets matcher.

Golfen har medvind. Men det finns också förlorare. rena tragedier. 

Sollerö golfklubbs bana ligger fantastiskt inbjudande vid Siljan, men nu växer gräset okontrollerat .Maskinparken är såld och en av de stora fairwayklipparna hämtades nyligen av en köpare. Nu är det slutklippt.

Bandyns SM-finaler 2021 spelas på Studenternas i Uppsala för26:e gången 2021. Och kanske den sista...

–   Vi är glada att vi är överens med Uppsala kommun. Beslutet har dröjt med vi har utmanat med andra alternativa spelorter utifrån den rådande situationen med Corona, säger Per-Anders Gustafsson, ordförande Svenska Bandyförbundet, och fortsätter.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

ATG:s miniatyrhäst Vinnie har setts av miljontals tv-tittare sedan premiären 2014.

Nu får stjärnan en egen tv-serie – ”Mitt liv som Vinnie” – där tittarna får följa med hem till gården, med kompisarna i hagen och under filminspelning.

TV-profilen Rickard Olsson har fått en ett nytt uppdrag. I nio avsnitt av programmet ”Travsommar med Rickard Olsson” – som visas i ATG Live och ATG Play – ska han lära sig själv och tittarna olika moment i den svenska travsporten.

- Jag älskar hästar, men har inte kommit nära travsporten tidigare. Nu har jag fått chansen och jag tycker att det är superkul, säger den folkkäre programledaren.

Under måndagen höll Cas, Idrottens skiljedomstol, en hearing med Saman Ghoddos och Östersunds FK. Anledningen känner ni till. Ghoddos underskrift med den spanska klubben Huesca, kovändningen till ett nytt kontrakt med franska Rennes som till slut blev ett kontrakt franska Amiens. Någon dom i ärendet kom inte.