TV4 i miljardaffär med fotbollsförbundet

Svensk fotboll har fått ett nytt tv-avtal för 2011-2015. Det förra var värt 1,3 miljarder, det nuvarande 1,5 miljarder. Köpare då som nu är det schweiziska tv-bolaget Kentaro. Duon Philippe Huber-Rune Hauge är vinnare igen som mäklare. Men framför allt, TV4-gruppen tar över all svensk fotboll.

Affären har genomförts under de senaste dagarna. På tisdagen kom avslöjandet i Expressen, möjligen via tips från broderbolaget hos Bonnier. Samtidigt larmades medieansvariga på såväl fotbollsförbundet som TV4 för att kabla ut egna versioner om nyheten.

Nu framkommer att parallellt med att Huber-Hauge har diskuterat pris och villkor med förbundet har de också haft affärsdiskussioner med TV-Gruppen för en vidareförsäljning. Till slut tog parterna också varandra i hand.

Ett jättepaket svensk fotboll

I dag presenterades överenskommelsen - TV4-Gruppen köper rättigheterna till all svensk fotboll under kontraktstiden 2011-2015:
/Samtliga landskamper på hemmaplan för damer och herrar
/Det gäller också EM- och VM-kvalmatcher
/Allsvenskan för damer och herrar
/Superettan och cupfotboll
/Exklusiva Magasinsrättigheter.

TV-gruppen har agerat snabbt. Skälet kan vara det som inträffade för en dryg månad sedan när uppstickaren bland företag som handlar med tv-rättigheter, det nystartade svenska bolaget Medge Consulting, lyckades ta hem de nordiska rättigheterna till Premier League till och med 2012.

När TV-gruppen i fjol köpte Canal+ utgjorde just rättigheterna till Premier League juvelen i paketet. Lika snabbt stod det nu klart att den juvelen plötsligt inte var lika tillgänglig i fortsättningen. Medge Consulting ska  tjäna pengar på Premier League och risken är att Canal+ tappar all engelsk fotboll. I det läget är svensk fotboll desto mer angeläget. Tisdagens nyhet bekräftar den teorin.

Hauge bygger en förmögenhet

Den norske agenten Rune Hauge har via sitt bolag, Profile Media, hjälpt förbundet att sälja rättigheterna, får enligt Expressen runt 70 miljoner kronor för sitt arbete.

Norrmannen och förbundet blev partners 2005 och har fortsatt samarbetet. Det är en gynnsam överenskommelse för Hauge som lär ha tjänat över 100 miljoner på det förra avtalet. Men 70 nya miljoner är han en varm anhängare till svensk fotboll.

Lars-Åke Lagrell pratar ogärna om arvodet till Rune Hauge.

- Det han får av oss är mycket rimligt i förhållande till vad han gör. Vi är mycket nöjda med det han gjort för oss vid det här tillfället och vid tidigare avtal, säger Lagrell till Expressen.

Fakta

TV4-Gruppen har rättigheterna till stora delar av svensk fotboll även 2010 och startar säsongen med Tipslördag i TV4 redan den 6 mars. Herrallsvenskan sänds den kommande säsongen i huvudsak i Canal+, medan TV4 Sport gör en storsatsning med närmare 60 direktsända matcher från Superettan.

TV4-Gruppen har även rättigheter till VM-turneringarna för herrar 2010 och 2014, VM-turneringen för damer 2011, samt EM-turneringen för herrar 2012. Sommarens VM spelas i Sydafrika den 11 juni-11 juli och TV4 sänder 32 matcher från turneringen.

Dessutom tillkommer alla andra dam- och herrlandskamper, inklusive U-21-landlagets matcher.

Alla 24 nationer som kvalificerar sig till EM 2020 får 100 miljoner kronor från Uefa. Sveriges 2-0 mot Rumänien betyder 100 miljoner till Svenska fotbollförbundet. För VM-platsen i Ryssland fick SvFF 86 miljoner.

Bandy-VM avgörs i Irkutsk vid Bajkalsjöns strand i södra Sibirien 28 mars – 5 april. Den nya hallen är en våt dröm för alla som drömmer om något liknande. Den kostar drygt 1 miljard kronor och rymmer 6 000 åskådare.

Den 27 januari arrangeras Idrottsgalan i Globen. I dag släpptes namnen på de som konkurrerar om Radiosportens Jerringspris för årets bästa idrottsprestation. Svenska folket är jury, konkurrensen är stenhård, vad sägs om Daniel Ståhl, Mondo Duplantis, Hanna Öberg, Sarah Sjöström, Frida Karlsson...

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Från och med 2021 är det slut med sponsorbidrag från Astra Zeneca till ungdomsidrotten i Södertälje!

En traditionell storsponsor, men beslutet är oåterkalleligt.

Konkurrensen om tv-rättigheter till sport är skarp. När väl kanalerna har gjort sin erövringar kommer nästa kamp – att hitta medarbetare. Sportvärlden i Sverige är inte helller så stor så konkurrensen om dugligt folk pågår alltid. Senaste nytt:. Alexander Axén lämnar, enligt Fotboll Direkt, tv-jobbet på C More för konkurrenten Discovery. Och där uppges att Jens Fjällström ska vara klar för en come-back.

När Östersunds stjärna Saman Ghoddos kom hem till Östersund från utflykten till Huesca augusti fjol trodde han att han skrivit på ett papper om läkarundersökning för La Liga-nykomlingen. Papperet var istället ett övergångskontrakt. Sen började cirkusen.