Kan MTG räkna hem sin jättesatsning?

Köpivern hos MTG saknar all jämförelse. Flera miljarder har bara under det senaste året investerats för att komma över de främsta TV-rättigheterna inom idrott. ”Det går inte att räkna hem de här affärerna”, anser betraktare.

Tittarna erbjuds ett dignande smörgåsbord av TV-bilder från de största och mest populära evenemangen. Så lockande att det inte går att motstå, är övertygelsen hos de ansvariga på MTG.

OS, fotbollen Champions League och Premier League, därtill ett stort ishockeypaket och nu det senaste, att det fanns 1 miljard kronor över för att inhandla den danska fotbollsligan.

Affärer med statliga kanaler

Här gör MTG förvisso gemensam affär tillsammans med danska TV2 Sport, men de här korsbefruktningarna blir allt vanligare.

Nu äger MTG förvisso 49 procent av TV2Sport, övriga 51 av danska TV2, som i sin tur är helägt av danska staten. Men nyligen gjorde MTG affär med SVT.

Parterna kom överens om ett stort hockeypaket som inkluderar Tre Kronors landskamper i Euro Hockey Tour, LG Hockey Games, Karjala Cup, Czech Hockey Games och Channel One Cup samt junior-VM.

"De får ångra sig"

MTG:s investeringar i TV-bilder från stora sporthändelser är omfattande och betraktare ifrågasätter om affärerna verkligen går att räkna hem.

Vid ett av seminarierna vid Kristallen framträdde både TV4-chefen Jan Scherman och SVT:s vd Eva Hamilton och var ytterst tveksamma till att priserna är vettiga.

- De kommer att få ångra sig, ansåg Jan Scherman.

Förlorade godbitar

Han som trodde att han hade erövrat Premier League via köpet av Canal+, men där MTG kom över rättigheterna när TV-bidlerna bjöds ut till försäljning.

Eva Hamilton i sin tur tvingades för en tid sedan medge att SVT förlorat rättigheterna till OS för första gången.Det blir i stället MTG som sänder vid OS 2014 och 2016.

- Vi sträckte oss mycket långt, längre än någonsin tidigare, sa SVT:s vd Eva Hamilton.

"De kommer att erbjuda oss bilder"

Jan Scherman är skeptisk till MTG:s affärer. 

- Det kan vara så att OS kommer tillbaka till någon av oss.

- När MTG har räknat färdigt och inser att det inte var så smart.

- Jag tror de våndas för att de inte kan få ihop kalkylen.

Scherman var övertygad om att MTG kommer att erbjuda hans kanal och SVT bilder från OS.

"Räknar alltid på lönsamhet"

Manfred Aronsson, chef för MTG Sverige, tillbakavisade kritiken:

- Vi köper aldrig rättigheter utan att i förväg ha räknat på lönsamhet och affärsmässighet.

Beträffande OS och ovanan vid att täcka ett så omfattande arrangemang, menade Aronsson:

- Vi producerar redan idag över 5 000 timmar livesänd sport per år och ser fram emot att utveckla och förädla den kronjuvel som OS är i sportsammanhang.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

I SM-final för andra året i rad, och i final för nionde gången på 13 år. Skellefteå AIK är den nya stormakten i svensk ishockey. Det är också mitt tips i kommande duell med den ”gröna väggen” , den forna bandyklubben Rögle BK och i final för andra gången – den första, pandemisäsongen 2021,  slutade med tårar mot Växjö Lakers. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.