Mer TV-reklam under matcherna

Kulturdepartementet vill att det ska bli reklam vid direktsänd TV-sport. Så kallade powerbreaks ska gälla i första hand vid matcher i hockey och fotboll om och när en spelare exempelvis ligger skadad.

Förslaget ska göra den svenska radio- och tv-lagen förenlig med ett EU-direktiv. Kulturdepartementet vill följa EU:s så kallade AV-direktiv som reglerar tv-sändningar.

Det bygger på en flexibilitet om att reklamavbrotten ska kunna ske vid exempelvis skador.

- Man får sända reklam under matcher, men då måste inslaget vara mer än en minut. Då vill man kanske inte lägga in reklaminslaget för man är rädd att matchen ska hinna gå igång igen och tittarna ska bli upprörda om de missar spel, säger Jon Dunås, sekreterare på kulturdepartementet, till Sydsvenska Dagbladet.

I dag gäller regeln om att ett reklaminslag ska vara minst en minut. Därför placeras reklamen av TV-bolagen inför matchstart, i pausen och efter slutsignalen så att inte själva speltiden påverkas. I sin tur får det till följd att kommentarerna i exempelvis pausen förkortas allt mera.

- När TV4 nu sänder fotbollsmatcher har det enligt dem kommit in klagomål på att det bara är reklam i pausen mellan halvlekarna. Det har enligt TV4 att göra med att de måste sända en viss mängd reklam för att finansiera inköpet av rättigheterna till matchen och då får de trycka in allting mellan halvlekarna, säger Jon Dunås.

Från januari 2013 är det tänkt att nyordningen ska gälla och bakgrunden är

AIK Bandyförening och SvartGul Bandy utreder just nu av Skatteverket. Det handlar om från vilket konto spelarnas och ledarnas löner har kommit. ”Jag har hela tiden tyckt att det är fel eftersom det inte är SvartGul Bandy som betalat ut lönerna utan att det är föreningen som har gjort det”, säger Ingemar Andreasson, handläggare på Skatteverket, till SVT Sport.

Åbytravet byter vd.Johan F Lundberg får lämna sin roll och ersättare blir förre vd:n Kenneth Thollström. 

– Efter flera år av tunga investeringar måste vi ta ett steg framåt och lägga ökat fokus på lönsamhet och förbättrade intäkter, säger ordföranden Fredrik Tenfält. 

SKF fortsätter som huvudpartner till Gothia Cup. Det nya avtalet sträcker sig till 2022 och parterna tittar nu på hur de kan utveckla det nära samarbetet som byggts upp under många år. Högt upp på önskelistan: en utbyggnad av SKF Arena på Heden till nästa sommar.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”  The same procedure as last…”. Det passar sannerligen in på rättighetsföretaget ISP Sportunder de här dagarna. Lagom som de nya avtalen för SHE, damhandbollen, hade avslöjats kom nästa presentation. ISP har snickrat ihop en överenskommelse mellan Kopparbergs/Göteborg FC och Prioritet Finans.

Svenska sporträttighetsagenturen Spring Media har inlett ett samarbete med Red Bee för att lansera Wnited /juːˈnaɪtɪd/– världens första globala streamingtjänst tillägnad damfotboll. Presentationen skedde på måndagen under Sportel Monaco. 

IFK Göteborg tog hjälp av agenten Denis Celebic vid 17-åringen Benjamin Nygrens övergång till Genk, en affär på runt 40 miljoner. Denis Celebic fick tre miljoner kronor för besväret. Han har fungerat som förmedlare mellan klubbarna. Det är förbjudet att använda agenter när spelaren är under 18 år.