TV4-sporten på shoppingrunda

TV4 har öppnat plånboken ordentligt under den senaste veckan. Bolaget har köpt in rättigheterna till tre sporter. Satsningen fortsätter på bandy, nu tillkommer 2013 års SM-säsong i rally och TV4-Gruppen har också erövrat tv-rättigheterna till långloppscupen Swix Ski Classics
Bandy-VM 2013 spelas i Vänersborg och Göteborg 27 januari-3 februari och TV4-Gruppens sportkanaler sänder fem av turneringens matcher. Sedan tidigare har TV4 också rättigheterna till Elitserien. Foto: Jonas Ekströmer, Scanpix


Bilderna till bandy-VM 2013 har säkrats via ett avtal med Internationella bandyförbundet. Rättigheterna gäller för samtliga plattformar.

- Bandy-VM har genom åren bjudit på många klassiska matcher och blir ett starkt tillskott till vårt vintersportutbud, säger Hans Pekkari, sportchef TV4-Gruppen.

Blir bandykanalen

Bandy-VM 2013 spelas i Vänersborg och Göteborg 27 januari-3 februari och TV4-Gruppens sportkanaler sänder fem av turneringens matcher. Öppningsmatchen Sverige-Finland, Sveriges semifinal och finalen sänds i TV4, medan avslutande gruppspelsmatchen Sverige-Ryssland och den andra semifinalen visas i TV4 Sport.

Sedan tidigare har TV4 också rättigheterna till Elitserien i ytterligare två säsonger. På lördag har Elitserien i bandy premiär och då visas Villa Lidköping-Sandviken.

- Att bandy-VM sänds i en stor rikstäckande kanal lyfter arrangemanget ytterligare, säger Stig Bertilsson, ordförande i organisationskommittén för VM och IFK Vänersborg.

Rally tillbaka i TV4

Rally-SM gör comeback i tv. SM-gruppen har slutit ett avtal med TV4 Sport för 2013 års SM-säsong. Avtalet innebär sex halvtimmes långa sammandrag från tävlingarna.

- Det är något vi har strävat efter hela året och förutom att vi nu tar Rally-SM till tv-sofforna kommer det också att underlätta vårt arbete med att finna samarbetspartners, säger Mats Jägerhult.

För att få SM-serien att lyfta ordentligt har tv mer eller mindre varit ett krav.

Många intresserade av rally

Programledare för de sex sammandragen blir Andreas Odén.

- Det var alldeles för länge sedan vi fick se Rally-SM på tv, så det känns väldigt inspirerande att få lyfta fram sporten igen. Intresset bland åskådarna finns där, säger Andreas Odén.

- Vi ska försöka komma nära sporten. Dels med analyser, specialstudier av förare, kartläsare och körteknik, men också med initierade reportage och porträtt av företeelser och förare.

TV4 sänder Swix Ski Classics

TV4-Gruppen har även säkrat rättigheterna till långloppscupen Swix Ski Classics för samtliga plattformar de två närnmaste säsongerna. Avtalet gäller fem av de sex långloppen 2013-2014.

- Långloppen i Swix Ski Classics har utvecklats väldigt positivt de senaste åren med en kraftig ökning av antalet motionärer - inte minst från Sverige - som deltar sida vid sida med världseliten. Vi vill spegla denna växande svenska och internationella folkrörelse genom en kraftigt utökad tv-exponering, säger Hans Pekkari sportchef TV4-Gruppen.

Swix Ski Classics är den internationella långloppscupen inom längdskidåkning, den består av de sex mest prestigefulla tävlingarna i världen: Jizerská Padesatká i Tjeckien, Marcialonga i Italien, König Ludwig Lauf i Tyskland, Vasaloppet i Sverige (sänds även fortsättningsvis av SVT), Birkebeinerrennet i Norge och avslutningsvis Swix Ski Classics Final i Sverige. Alla lopp i cupen är 50 kilometer långa eller längre och i samtliga lopp tävlar professionella åkare och motionärer sida vid sida.

Skuldtyngda Östersunds FK:s desperata handling att skriva upp värdet på spelartruppen till 64,9 miljoner kronor för att rädda elitlicensen får bakläxa av Svenska fotbollförbundets ekonomichef Kjell Sahlström.  ÖFK gick med drygt 50 miljoner i förlust 2019 och det egna kapitalet visade på minus 19,7 miljoner vid årets slut.

- Nej, man kan inte göra på det här sättet och det vet alla klubbar, säger Sahlström, som också är sekreterare i licensnämnden, till SVT Sport. 

Svenska bandyförbundets avtal med Uppsala kommun går ut i år. Bli inte ett dugg förvånade om nästa års final spelas i Västerås. Jag ställde frågan till Bandyförbundets ordförande Per Anders ”Nöne” Gustafsson. Hans svar: ”Rocklunda är vår största inomhusarena”. Det är svar nog. Cirka 7 000 åskådare ryms i arenan.

Nu finns svart på vitt. 22 personer i Fifas exekutivkommitté fick mutor för att rösta så att Ryssland och/eller Qatar tilldelades fotbolls-VM 2018 och 2022 menar amerikanska åklagare enligt The New York Times.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

I tider av stor ekonomisk oro har SHL-laget Malmö Redhawks skrivit ett tre-årigt samarbetsavtal, värt 5 miljoner, med RSA-gruppen, el och data. Företaget, med sin bas i syd-Sverige, är först på den nya nivån ”Stjärnpartner” och blir Redhawks största partner.

ATG delar ut vinster i efterhand efter att ha avslöjat en spelkupp.

Nu har ATG tagit beslut.. Spelaren på Malta som vann 15,5 miljoner får ingapengar utan de går i stället till 95 000 kunder.

Nent Group med Viasat förlorar rättigheterna till Champions League efter 29 år. En ny aktör tar över efter säsongen 2021?  Dagens Media skriver att Telia, som äger TV4, har köpt rättigheterna för 1 miljard kronor per år. Telia uppges ha köpt rättigheten till 2024.

Det uppges vara samma summa som Nent Group betalade för rättigheten i Sverige, Danmark och Norge för att få sända Champions League. 

För mindre än en månad sedan avbröts den hockeyallsvenskan finalen mellan Björklöven och Modo – ställningen var 1-1 i matcher och båda lagen tvingades ställa in resten av säsongen med anledning av corona-utbrottet.

I dag är Modo:s trupp slagen i spillror och ledarduon Björn Hellqvist, tränare och Fredrik Glader, sportchef, har den svåra uppgiften att bygga ett helt nytt lag inför säsongen 2020-2021.