TV4-sporten på shoppingrunda

TV4 har öppnat plånboken ordentligt under den senaste veckan. Bolaget har köpt in rättigheterna till tre sporter. Satsningen fortsätter på bandy, nu tillkommer 2013 års SM-säsong i rally och TV4-Gruppen har också erövrat tv-rättigheterna till långloppscupen Swix Ski Classics
Bandy-VM 2013 spelas i Vänersborg och Göteborg 27 januari-3 februari och TV4-Gruppens sportkanaler sänder fem av turneringens matcher. Sedan tidigare har TV4 också rättigheterna till Elitserien. Foto: Jonas Ekströmer, Scanpix


Bilderna till bandy-VM 2013 har säkrats via ett avtal med Internationella bandyförbundet. Rättigheterna gäller för samtliga plattformar.

- Bandy-VM har genom åren bjudit på många klassiska matcher och blir ett starkt tillskott till vårt vintersportutbud, säger Hans Pekkari, sportchef TV4-Gruppen.

Blir bandykanalen

Bandy-VM 2013 spelas i Vänersborg och Göteborg 27 januari-3 februari och TV4-Gruppens sportkanaler sänder fem av turneringens matcher. Öppningsmatchen Sverige-Finland, Sveriges semifinal och finalen sänds i TV4, medan avslutande gruppspelsmatchen Sverige-Ryssland och den andra semifinalen visas i TV4 Sport.

Sedan tidigare har TV4 också rättigheterna till Elitserien i ytterligare två säsonger. På lördag har Elitserien i bandy premiär och då visas Villa Lidköping-Sandviken.

- Att bandy-VM sänds i en stor rikstäckande kanal lyfter arrangemanget ytterligare, säger Stig Bertilsson, ordförande i organisationskommittén för VM och IFK Vänersborg.

Rally tillbaka i TV4

Rally-SM gör comeback i tv. SM-gruppen har slutit ett avtal med TV4 Sport för 2013 års SM-säsong. Avtalet innebär sex halvtimmes långa sammandrag från tävlingarna.

- Det är något vi har strävat efter hela året och förutom att vi nu tar Rally-SM till tv-sofforna kommer det också att underlätta vårt arbete med att finna samarbetspartners, säger Mats Jägerhult.

För att få SM-serien att lyfta ordentligt har tv mer eller mindre varit ett krav.

Många intresserade av rally

Programledare för de sex sammandragen blir Andreas Odén.

- Det var alldeles för länge sedan vi fick se Rally-SM på tv, så det känns väldigt inspirerande att få lyfta fram sporten igen. Intresset bland åskådarna finns där, säger Andreas Odén.

- Vi ska försöka komma nära sporten. Dels med analyser, specialstudier av förare, kartläsare och körteknik, men också med initierade reportage och porträtt av företeelser och förare.

TV4 sänder Swix Ski Classics

TV4-Gruppen har även säkrat rättigheterna till långloppscupen Swix Ski Classics för samtliga plattformar de två närnmaste säsongerna. Avtalet gäller fem av de sex långloppen 2013-2014.

- Långloppen i Swix Ski Classics har utvecklats väldigt positivt de senaste åren med en kraftig ökning av antalet motionärer - inte minst från Sverige - som deltar sida vid sida med världseliten. Vi vill spegla denna växande svenska och internationella folkrörelse genom en kraftigt utökad tv-exponering, säger Hans Pekkari sportchef TV4-Gruppen.

Swix Ski Classics är den internationella långloppscupen inom längdskidåkning, den består av de sex mest prestigefulla tävlingarna i världen: Jizerská Padesatká i Tjeckien, Marcialonga i Italien, König Ludwig Lauf i Tyskland, Vasaloppet i Sverige (sänds även fortsättningsvis av SVT), Birkebeinerrennet i Norge och avslutningsvis Swix Ski Classics Final i Sverige. Alla lopp i cupen är 50 kilometer långa eller längre och i samtliga lopp tävlar professionella åkare och motionärer sida vid sida.

De tre senaste åren har Smederna från Eskilstuna blivit svenska mästare i speedway. När Elitserien kör igång den 11 augusti blir det utan Smederna. ”Så länge vi inte kan ha publik som är 50 procent av våra intäkter kan vi inte köra, säger Tobias Spångberg, ordförande.

Det unika beslutet kan bli dyrbart för Smederna. Kommunen sponsrar klubben med 950 000 kronor. Beloppet betalas ut månadsvis och Smederna har hittills fått 450 000. Nu kan kommunen stoppa sponsringen och kräva det utbetalda beloppet tillbaka.

Golfen har medvind. Men det finns också förlorare. rena tragedier. 

Sollerö golfklubbs bana ligger fantastiskt inbjudande vid Siljan, men nu växer gräset okontrollerat .Maskinparken är såld och en av de stora fairwayklipparna hämtades nyligen av en köpare. Nu är det slutklippt.

Seglartävlingen Match Cup Marstrand är högaktuell, men genomförs i år ute till havs och utan publik och kringaktiviteter. Intresserad åskådarefår i stället följa tävlingarna via TV4 Medias kanaler C More och Sportkanalen.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Bauhaus gillar många idrotter. Inget annat företag har så många avtal inom svensk elitdrott. Nu kommer nyheten att bygghandelsföretaget stärker närkontakten med SHL. Bauhaus har varit huvudsponsor till SHL sedan 2018 och med ett år kvar på avtalet har parterna enats om att förlänga samarbetet ytterligare tre år.

ATG:s miniatyrhäst Vinnie har setts av miljontals tv-tittare sedan premiären 2014.

Nu får stjärnan en egen tv-serie – ”Mitt liv som Vinnie” – där tittarna får följa med hem till gården, med kompisarna i hagen och under filminspelning.

TV-profilen Rickard Olsson har fått en ett nytt uppdrag. I nio avsnitt av programmet ”Travsommar med Rickard Olsson” – som visas i ATG Live och ATG Play – ska han lära sig själv och tittarna olika moment i den svenska travsporten.

- Jag älskar hästar, men har inte kommit nära travsporten tidigare. Nu har jag fått chansen och jag tycker att det är superkul, säger den folkkäre programledaren.

Under måndagen höll Cas, Idrottens skiljedomstol, en hearing med Saman Ghoddos och Östersunds FK. Anledningen känner ni till. Ghoddos underskrift med den spanska klubben Huesca, kovändningen till ett nytt kontrakt med franska Rennes som till slut blev ett kontrakt franska Amiens. Någon dom i ärendet kom inte.