- Men arbetet har inte varit förgäves

Boende i Uppsala kommun har lätt att hålla sig för skratt.

 Den planerade multiarenan/ishall i Gränby-området i Uppsala har ännu en gång havererat. P 4 Uppland berättar att kommunen, under en 20-årsperiod,  lagt ned 87,1 miljoner i planeringskostnader för en ishockey – evenemangsarena i stadsdelen Gränby.

Nu har kommunalrådet Erik Pelling (s) tryckt på pausknappen.

-Om vi ska gå vidare krävs ett nytt beslut i kommunfullmäktige. I nuläget prioriterar vi annat. Det är förstås trist, allt arbete har inte varit förgäves, men en stor del, säger Erik Pelling. 

Det näst senaste arenaförslaget, ”Oktagonen” från 2021 bokfördes till och med som en förgäveskostnad på 30,4 miljoner när förslaget lades i malpåse.

Det kommunala bolaget Uppsala Arenor och fastigheter gjorde därefter ett omtag, till en kostnad av hittills 4,3 miljoner. Ändå har någon projektering inte påbörjats.

För Almtuna i hockeyallsvenskan är beskedet från Erik Pelling mycket nedslående. En ringa tröst är att kommunalrådet lovar en mindre upprustning av skridskodelen vid Gränby sportfält. Almtuna har en stark säsong bakom sig och var framme i åttondelsfinal. Säsongen tog slut efter förlust mot AIK

I Uppsala har det diskuteras om en ny arena i över 20 år. Tony Mårtensson, sportchef i Almtuna försöker trots allt se positivt på framtiden.

Ändå förståelse

-Arenan måste renoveras och vi är glada över att kommunen vill hjälpa oss i det avseendet. Vi får fokusera på att fylla vår nuvarande arena, och att vara så bra förberedda som möjligt när en ny arena finns på plats, sammanfattar Tony Mårtensson.

En ny multiarena var kostnadsberäknad till 500 miljoner, men efter besked om ökade byggkostnader med 100 miljoner avbröts projekteringen. Trots att kommunen genom åren erlagt nästan 90 miljoner i olika utredningar och planarbeten.

Efterfrågad i 20 år

Gränby är en stadsdel i Uppsalas norra delar med cirka 6 000 invånare. Området består mestadels av flerbostadshus som byggdes på 1960-talet. Området har stämplats som utsatt, med stor kriminalitet och öppen droghandel.

Problem, som är väl kända av kommunen, och satsningen på en evenemangsarena/ishall i området har som nämnts varit efterfrågat i 20-talet år.  Som ett redskap för att vända utvecklingen i området. Ett arbete som tills vidare sätts på paus – av ekonomisk oro som främsta skäl.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

AIK Fotboll AB:s delårsrapport, perioden januari-mars 2024, är ingen munter läsning för nyvalde ordföranden Mikael Jomer, 40 år, civilekonom och operativ chef för ett medicinteknikföretag. Han kommer närmast från förtroende uppdrag i Svarta Massan, en fristående ekonomisk förening som finns i AIK:s bakgrund.

Resultatet, drift, för perioden är minus 37,5 miljoner kronor och vd Fredrik Söderberg flaggar för att spelarförsäljningar blir nödvändiga under sommarens transfer fönster.

Politikerna i Motala torde vara nöjda. I fortsättningen slipper de tjatat om att bygga bandyhall.  De styrande har nämligen lyckats krossa elitklubben. IFK Motala ger upp platsen i Elitserien och entusiasmen i klubben försvinner. Likvideringen pågår, spelare och lämnar klubben och entusiasmen allmänt i IFK är på lägsta nivå 

Det ideella engagemanget är ännu närvarande i svensk idrott. 
-Ja, i varje fall vad gäller orientering, utan alla frivilliga krafter vore den här tävlingen dödsdömd.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.