Hockeyklubben ska driva jätte-arenan

Petter Stordalen fortsätter sin expansion  med hotellbolaget Stawberry. Han gör en Friends i Åbo. Här investerar i ett nytt hotell, med 249 rum vid stadens, och ett av Finlands, största utvecklingsprojekt just nu, jätteanläggningen Ratapiha Arena. Klubben TPS Åbo  har också en nyckelroll . Arenan ska nämligen  drivas av Turku Live, dotterbolag till TPS Åbo

Ett stort område i Åbo är reserverat för arena, hotell, bostäder och kontor

Närmare 370 miljoner euro satsas på en hypermodern eventarena i Åbo. Storsatsningen omfattar butiker, restauranger, kontor, bostäder och hotell. handlar det om är 700 miljoner euro och runt 4 miljarder för hela området. Via ett avtal med fastighetsägaren Turun Ratapihan Kehitys Oy ska Stawberry driva hotellet i arenan.

Direkt ingång i arenan

- Vi har länge haft ögonen på Åbo och är därför oerhört glada över att möjligheten upstod. Nu får vi öppna ett hotell i ett av Finlands just nu mest spännande stadsutvecklingsområden och bidra med vårt kunnande och vår erfarenhet av stadsutveckling och skapandet av attraktiva områden, säger Petter Stordalen.

Det nya hotellet med direkt ingång till arenan ska innehålla 249 hotellrum samt eventytor på 1 000 kvmför ytterligare möten, kongresser och event.

På tolfte våningen blir det en stor skybar och i planerna ingår också en exklusiv restaurang.-

Byggstart beräknas till 2025. Och från 2028 och framåt kommer området gradvis öppnas upp för verksamhet. Hotellet och arenan är tidsberäknat för öppning sent 2028.

Arenan som planeras i den nya stadsdelen Bangården i Åbo ska rymma 8 900 personer under hockeymatcher men över 10 000 personer under konserter.

– Och vårt mål är så klart att publiksiffran ska öka klart när vi spelar i centrum, säger Koskinen.

I planerna ligger att förutom cirka 40 hockeymatcher per år ordna andra idrottsevenemang, konserter med både inhemska och med utländska artister, familjeevenemang och mässor i hallen.

Totalt finns det plats för 56 loger, men antalet blir väntas bli färre eftersom några blir större.

Isen kommer vara täckt hela tiden som det inte spelas hockeymatcher på den, vilket möjliggör en mångsidig användning.

80 evenemang per år, motsvarar dagens arena,Gatorade centers användning i dag,  och skulle innebära  att arenan går runt ekonomiskt. Men målen är så klart högre ställda.

Många  partners klara

Nu har finns finansiärer till ungefär 80 procent av arenakostnaderna. Åbo stad har beslutat stöda projektet med 30 miljoner euro. Staten skjuter också till pengar, men ännu är det oklart hur mycket.

680 miljoner euro beräknas den nya stadsdelen Åbo bangård kosta.

Totalkostnaden delas in i tre delar där husen med 1 000 bostäder beräknas kosta 300 miljoner euro, arenan 110 miljoner euro och affärslokalerna med bland annat kontor för 1 500 personer 270 miljoner euro.

Förhoppningen är att rivningsarbetena kommer i gång nästa år, så att projektet till stor del kan stå färdigt år 2027.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

SOK:s orsförande, hans von Uthman har bestämda åsikter om Framtidens eliidrott i Sverige.
Idrottsrörelsen söker ökat stöd  från både politiker och näringsliv, samt ökad förståelse för elitidrottens fördelar och utmaningar.
Bakgrunden är en rapport från  Centrum för Idrottsforskning (CIF), presenterad i Idrottens Affärer. CIF:s utredare Johan R Norberg slår fast att internationell toppidrott präglas av global kapprustning.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.