KTH gör en unik idrottssatsning

På tisdagen invigdes KTH Centrum för idrottsteknik, vars uppdrag är att matcha alla former av idrott med världsledande forskning vid KTH.  Satsningen som sträcker sig från elitaktiviteter på global nivå – till träning och välbefinnande för alla, och är en bekräftelse på KTH:s tidigare initiativ

Syftet med centret är att förbättra utbildningen, designa bättre utrustning och infrastruktur, öka deltagandet och att underlätta hållbara och attraktiva evenemang. Föreståndare för det nya centret på KTH är professor Gunnar Karlsson som också har varit drivande.  

Många har samverkat

Redan från början finns flera samarbetspartners. Förutom Riksidrottsförbundet och SOK finns även Stockholm Stad, Region Stockholm, Falun Kommun, Monark Exercise, POC och Högskolan Dalarna med som partners i centret. Dessutom har KTH sedan många år samarbete med de andra universiteten i Stockholm inom sport. 

Samarbetena med Stockholm och Falun gör det möjligt för KTH att utnyttja infrastrukturen kring Stockholms Stadion likväl som Lugnet för tester och forskning både under träning och i samband med tävlingar.  

Vid Invigningen påvisades också prov på vilka typer av perspektiv KTH redan har i sin forskning och i verksamheter som på olika sätt är kopplade till KTH. Det handlar exempelvis om hur visualisering kan underlätta utveckling av idrottsteknik, men även om hur relationen teknik-idrottare kan utveckla förståelsen och insikter för att vi kan bli bättre. 

Hur teknik kan stödja träning och prestation är något som återfinns flera projekt. Exempelvis finns ett projekt som ser till teknik kan avkoda, förutspå och stärka rörelser. Det handlar om att kvantifiera rörelsestrategier som används av det centrala nervsystemet och på att reda ut det komplexa sambandet mellan rörelseprestanda och underliggande motorisk funktion, med hjälp av en kombination av experiment, simulering och utveckling av enheter.

Vidare finns god kunskap och forskning kring att förstå mätbara idrottsrelaterade signaler i människokroppen och hur man mäter dessa.  Arbetet är viktigt för att förstå tillämpningen av sportgivare, samt hur man bearbetar och presenterar mätresultat som mäter relevant data för att förbättra prestationsförmågan. 

Digital coach

Ett exempel på en kommersialisering av forskning med koppling till KTH är appen Racefox, som är en digital coach för löpning och skidåkning.  Genom en AI-algoritm hjälps skidåkare och löpare i realtid att förbättra sin teknik, en lösning som hjälp många att klättra i seedningsgrupperna i Vasaloppet.

Även MIPS är ett företag med koppling till KTH som är specialiserade på hjälmsäkerhet. Den biomekaniska forskningen har utvecklat säkerhetslösningar för hjälmar som används i skidor, cykel, ridning, motorsport och klättring. 

Förhoppningsvis ska centrumbildningen skapa kraft att samla kompetens och perspektiv så att tekniken i än bättre omfattning kan stärka idrotten och utveckla lösningar som kan göra skillnad framöver.

Staffan Movin 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

AIK Fotboll AB:s delårsrapport, perioden januari-mars 2024, är ingen munter läsning för nyvalde ordföranden Mikael Jomer, 40 år, civilekonom och operativ chef för ett medicinteknikföretag. Han kommer närmast från förtroende uppdrag i Svarta Massan, en fristående ekonomisk förening som finns i AIK:s bakgrund.

Resultatet, drift, för perioden är minus 37,5 miljoner kronor och vd Fredrik Söderberg flaggar för att spelarförsäljningar blir nödvändiga under sommarens transfer fönster.

Politikerna i Motala torde vara nöjda. I fortsättningen slipper de tjatat om att bygga bandyhall.  De styrande har nämligen lyckats krossa elitklubben. IFK Motala ger upp platsen i Elitserien och entusiasmen i klubben försvinner. Likvideringen pågår, spelare och lämnar klubben och entusiasmen allmänt i IFK är på lägsta nivå 

Nej, några pengar tillbaka blir det inte för de motionslöparna som hade betalat in startavgift till Göteborgsvarvet 2021, men som sedan tvingades acceptera att Coronapandemin stoppade ett genomförande.

Göteborgs Friidrottsförbund stämdes då av Konsumentombudsmannen och Nu har två domstolar instämt i arrangörens linje – och de slipper betala tillbaka pengarna, enligt Göteborgs-Posten.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.