Nej, så många deltagare lockades inte till SM

I information och pressmeddelande inför SM-veckan 2018 så talades det ofta om att 8 000 personer väntades till Helsingborg och Landskrona för att delta i olika grenar. Så många blev det inte. Men hur många som kom är det ingen som riktigt vet. Och på Riksidrottsförbundet vill man bli bättre på att ta reda på verkliga fakta.

”Under SM-veckan beräknas Helsingborg och Landskrona gästas av ca 8 000 aktiva, tränare och funktionärer.” 

”SM-veckan 2018 infaller den 2–8 juli och lockar cirka 8 000 tävlande i olika idrotter.”

Det är citat från några pressmeddelande som arrangörerna skickade ut inför SM-veckan 2018.

Så många kom inte

-Det är uppgifter som är baserade på hur det sett ut tidigare år och det kan skifta år från år beroende på vilka idrotter som finns med, säger Per Bergljung som är evenemangsansvarig på Riksidrottsförbundet (RF)

Men 8 000 deltagare blev det inte. I slutrapporten från arrangörerna står det; ”Under årets SM-vecka deltog cirka 6 000 personer. Merparten var aktiva utövare, men även ledare och massörer ingår i siffran”.

- Den siffran kommer från det som idrotterna rapporterat in till oss, säger Per Bergljung.

Tittar man i stället i den utvärdering av SM–veckan som Upplevelseinstitutet gjort på uppdrag av arrangörerna så kan man läsa att det i Helsingborg var 5 888 deltagare och i Landskrona 2 133 deltagare vilket totalt innebär 8021 deltagare. Och som deltagare räknas enligt rapporten de som ”deltagit i någon av tävlingarna, är tränare/massör etc.”

Olika siffror

- Resultaten bygger på omfattande studier med tusentals intervjuer som bas. Utifrån dessa genomförs beräkningar baserat på hur besökarna har svarat. Skattningen av antal deltagare är gjorda utifrån studierna och hamnar inom felmarginalen (om än i övre delen av intervallet) med de siffror som RF anger i sin slutrapport säger Andreas Andersson som är projektledare på Upplevelseinstitutet.

Det skiljer alltså en hel del i uppskattningen av hur många deltagare det var om man jämför projektets slutrapport och den utvädring som arrangörerna och RF tillsammans beställt.

-Det blir olika uppskattningar, men det är det enda vi har att gå på , säger Per Bergljung som är sponsor- och evenemangsansvarig på Riksidrottsförbundet (RF)

Det finns dock metoder för att ta reda på hur många tävlande det var på en SM-vecka. Idrottens Affärer har gått igenom samtliga start- och resultatlistor för tävlingarna en genomgång som visar att det var cirka 3 800 som var med och tävlande. När RF har summerat deltagare så säger de att det ingår ledare och massörer.

Inga 2 200 ledare

För att komma i 6 000 som är uppgiften i slutrapporten skulle det innebära 2 200 ledare. Det i sin tur skulle betyda varje ledare skulle 1,7 aktiv att ta hand om. Tittar man i listan över idrotter som var med så ser man att många är lagidrotter eller idrotter som simning och gymnastik där en ledare ofta har ansvar för betydligt fler aktiva. Och i andra idrotter som precisionsskytteboule eller skatebordslalom är det inte vanligt men en stor ledarstab.

Att det med Idrottens Affärers egen beräkning finns tre olika uppgifter om hur många deltagare det var på SM-veckan är inte bra tycker Per Bergljung på RF.

-Vi behöver följa upp hur många deltagare det är på ett bättre sätt. Det är något som vi kan bli bättre på säger, Per Bergljung evenemangsansvarig på Riksidrottsförbundet. 

Håkan Svensson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

AIK Fotboll AB:s delårsrapport, perioden januari-mars 2024, är ingen munter läsning för nyvalde ordföranden Mikael Jomer, 40 år, civilekonom och operativ chef för ett medicinteknikföretag. Han kommer närmast från förtroende uppdrag i Svarta Massan, en fristående ekonomisk förening som finns i AIK:s bakgrund.

Resultatet, drift, för perioden är minus 37,5 miljoner kronor och vd Fredrik Söderberg flaggar för att spelarförsäljningar blir nödvändiga under sommarens transfer fönster.

Reglerna för moms på uthyrning av fastigheter är ett hinder och gör det svårt för idrottsföreningar att hyra lokaler. Idag har regeringen beslutat att reglerna ska ses över. Johan Karlsson, skattejurist å Riksidrottsförbundet, har ansvar för ärendet och gläds över snabb hantering

Nej, några pengar tillbaka blir det inte för de motionslöparna som hade betalat in startavgift till Göteborgsvarvet 2021, men som sedan tvingades acceptera att Coronapandemin stoppade ett genomförande.

Göteborgs Friidrottsförbund stämdes då av Konsumentombudsmannen och Nu har två domstolar instämt i arrangörens linje – och de slipper betala tillbaka pengarna, enligt Göteborgs-Posten.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.