Gothia Cup 4, privatiseringen hotar

Varför har vi några av världens största ungdomsevenemang?

Det hade varit enkelt att svara på frågan om varför just Gothia Cup och varför just Göteborg skulle komma att stå som värd för en av världens största årliga evenemang med att vi antagligen är bäst på vad vi gör. 

En av hundratals kommunala skolsalar som under Gothia Cu fylls av tusentals fotbollsungdomar som här ska sova mellan matcherna, skriver Dennis Andersson i fjärde avsnittet i serien om Gothia Cup..

Dessutom, vi har ”bamba” eller skolmatsalar. Tillsammans skapade detta en helt unik möjlighet att med kommunernas hjälp starta upp dessa ungdomsevenemang som, i många sporter, kom att bli världsledande. 

Idén om att använda sommarstängda skolor för övernattning och matsalar kom från Gunnar Qvist och Partille Cup. Redan 1963 användes skolorna i kommunen för övernattning. Göteborg kom sedan att bli centrum för denna utveckling som snabbt spred sig till övriga Sverige och därefter till de andra nordiska länderna.

Succén med stora ungdomsturneringar i Norden spreds vidare ut i världen men utvecklingen stannade upp då man hade problem att hitta såväl skolboende som planer/hallar. Det fanns helt enkelt inte tillräckligt med kommunala anläggningar och eviga förhandlingar med privata aktörer fungerade inte. 

Se där kanske den största anledningen till att Sverige är världsledande i ”ungdomsturneringsbranschen”.

Men, skolor rivatiseras

Privatiseringsivern i Sverige gör det dock allt svårare att kunna behålla de volymer som våra turneringar haft. Framför allt är det skolorna som privatiseras. Kommunala skolor blir privata, nybyggda skolor är ofta privatägda samtidigt som kommunala skolor läggs ner. Vi befinner oss snart i samma situation som europeiska länder haft i alla år. 

Tänk att ha en verksamhet som omsätter över 120 miljoner kr, med 60 000 gäster årligen och bara ha en ensam leverantör att tillgå till det du behöver allra mest. Så är fallet med Gothia Cup. Allt nödvändigt som skolor för övernattning och planer att spela på ägs och drivs av kommunen. 

Samtidigt som detta naturligtvis är väldigt riskfyllt så är det ändå själva förutsättningen för evenemangets existens. 

Gothia Cup betalar för allt man hyr till en form av självkostnadspris. I gengäld får staden turistintäkter och PR över världen. Allt är frid och fröjd om det inte vore att Gothia Cups behov av förnyelse och utveckling av dessa produkter (skolor och planer) är långt mycket större än vad kommunens normala verksamheten kräver. 

Efter mer än 40 år av samarbete med vår ”enda” leverantör och partner, Göteborgs Stad, så kan vi ändå konstatera att staden varit en god sådan. 

Från ansvarigt håll insåg man redan i början av 80-talet, långt innan Gothia Cup gjorde sig känt runt om i världen, att det fanns något intressant i tanken att förena världen, just här i vår stad. 

Vi skrev långsiktiga avtal på att hyra planer och skolor och fastställde en hyra som skulle baseras på självkostnadsprincip. Utvecklingsfrågor kunde exempelvis vara att stadens bestånd av fotbollsplaner nästan uteslutande hade grus som underlag. Vilka problem vi hade bara att förklara vad detta innebär på de olika språken  eftersom det saknades ord som beskrev ordet ”grusplan”. 

De anmälde sig aldrig

Ordet ”gravel” för grus väckte frågor om hur stora dessa småstenar var. Och använde vi ordet ”sand” så trodde man det var någon form av beachfotboll…

Jag började förstå problemet med alla våra grusplaner först när Senor Anavitarte från den förnäma klubben Nacional i Uruguay kom på besök en kulen novemberkväll. 

Stolt visade jag alla grusplaner på Heden, mitt i Göteborg. Senor Anavitarte böjde sig ner, krafsade upp en halv näve grus och utbrast imponerat: ”Fantastiskt, så ni lägger nytt gräs här varje sommar”. Behöver väl knappast säga att Nacional aldrig besökte Gothia Cup. 

Dennis Andersson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

AIK Fotboll AB:s delårsrapport, perioden januari-mars 2024, är ingen munter läsning för nyvalde ordföranden Mikael Jomer, 40 år, civilekonom och operativ chef för ett medicinteknikföretag. Han kommer närmast från förtroende uppdrag i Svarta Massan, en fristående ekonomisk förening som finns i AIK:s bakgrund.

Resultatet, drift, för perioden är minus 37,5 miljoner kronor och vd Fredrik Söderberg flaggar för att spelarförsäljningar blir nödvändiga under sommarens transfer fönster.

Reglerna för moms på uthyrning av fastigheter är ett hinder och gör det svårt för idrottsföreningar att hyra lokaler. Idag har regeringen beslutat att reglerna ska ses över. Johan Karlsson, skattejurist å Riksidrottsförbundet, har ansvar för ärendet och gläds över snabb hantering

Nej, några pengar tillbaka blir det inte för de motionslöparna som hade betalat in startavgift till Göteborgsvarvet 2021, men som sedan tvingades acceptera att Coronapandemin stoppade ett genomförande.

Göteborgs Friidrottsförbund stämdes då av Konsumentombudsmannen och Nu har två domstolar instämt i arrangörens linje – och de slipper betala tillbaka pengarna, enligt Göteborgs-Posten.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.