Varför är inte politikerna modigare?

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Det sägs att vi får de politiker vi förtjänar och kanske är det så. Men det betyder inte att man fortfarande inte kan förvånas över dem. Varför vågar de inte fatta beslut?
Björn Erikssons Huliganutredning för snart två år sedan innehöll allt vad inte minst svensk fotbollspublik önskade - bort med orosmomenten, de som minst av allt är på fotboll för att titta på matchen. Foto: TT

 

Det är nu två år sen Björn Eriksson la fram Huliganutredningen, ett utredningsuppdrag han fick ärva efter hastigt avlidne moderaten Per Unckel.

Många uppskattade förslaget

Utredningsförslaget innehöll bland annat maskeringsförbund, tillträdesförbud och andra praktiska förslag på hur man ska komma till reda med de personer som förstör för så många andra på idrottsmatcher.

Ett förslag var också att ta bort beslutet att idrottsklubbarna skulle betala poliserna för deras matchövervakning.

Idrotts-Sverige jublade och tyckte att förslagen var perfekta; det kostar enorma pengar för alla klubbar när huliganerna är där och slåss.

Många andra instanser tyckte också förslaget var kanon; mycket av det som gjorts i både England och Tyskland fanns med i förslaget, och tacka 17 för det,  utredaren kände sin idrott, sin polis och gjorde många platsbesök, för det måste man göra.

Skulle ses igenom, igen och igen

Justitieministern tackade och tog emot, men var väldigt tveksam just då till förslagen. Det skulle behöva ses igenom nån mer gång och var det verkligen förenligt med svensk lag, osv osv.

Det dröjde nåt år, det skedde fler ”incidenter” på arenorna, och sen kom förslaget om att klubbarna inte skulle betala poliserna. 

Och så kom förslaget om tillträdesförbud. 

Och så kom förslaget om…

Och nu till sist så har förslaget om maskeringsförbud på idrottsarenor till slut också kommit. 

Säg ja direkt!

Det kan tidigast införas om ett år, om allt går vägen och det blir en riksdagsmajoritet som stödjer idén. Vissa politiker verkar inte förstå så mycket om idrott så risken är ju att förslaget läggs undan nånstans, för ”egentligen kanske det inte finns några huliganer”…

Men jag undrar så varför inte justitieministern direkt kunde säga ja tack och amen till de förslag som las fram i Huliganutredningen? Varför vänta två år? Och riskera att inte få igenom förslagen?

Varför är det så svårt att acceptera att förslag och idéer även från personer som man kanske inte alls delar politisk uppfattning med, kan vara bra ändå?

Det är konstigt. Och inte bra för Sverige.

Cecilia Giertta

Gulli (inte verifierad)

ons, 2014-03-26 23:30

1. Varför vänta på politiker?

Varför väntar man alltid på att politiker tar beslut om allt och alla? Det kan knappast vara något som förbjuder klubbana själva att sätta hårda regler om vilka får komma in på arenorna och hur de skall bete sig där. Det behövs inga politiska beslut för att klubbarna själva kan slänga ut folk som inte kan följa regler som gäller för arrangemang som fotbollsmatcher.

Lasse (inte verifierad)

mån, 2014-03-31 10:16

2. Saknar idrottsrörelsen civilkurage?

Ett demokratiskt samhälle innebär att alla ska få vara med att uttrycka sina åsikter vilket är grundläggande för ett bra samhälle. Det finns dock en nackdel och det är att det tar tid och genomföra beslut, ibland upp till flera år. Men ingen behöver vänta på den demokratiska processen utan kan agera, inom demokratin, genom att agera själv. Vi kan inom idrottsrörelsen, precis som Gulli skriver, besluta själva hur vi vill ha det utan att vänta på den lite tröga demokratiska politiska processen. Det gäller alla nivåer allt från förbund till enskild individ. Varför agerar inte enskilda personer mot de enskilda individer som förstör? Mycket av det negativa som händer på och kring arenorna iakttas av många inom idrotten. Men ingen av dessa enskilda personer träder fram och pekar ut det fåtal som förstör för idrotten. Varför ska vi skydda dem som förstör för oss?
”I februari reste jag med familjen på semester. Då hade jag jobbat mer än 14 månader utan en enda ledig dag. Jag är målinriktad och gillar att anta utmaningar men i långa loppet är det inte hållbart att arbeta så”,
Med de orden vill Peja Lindholm lämna  uppdraget som vd i Östersunds fotbollsklubb.

Skytteholms idrottsplats, grannen som s a s blev kvar när Råsunds revs, ska nu bli en fullvärdig arena med större huvudplan,  större läktare och här blir det totalt tre fullstora elvamannaplaner och en sjumannaplan. Solna stad satsar på anläggningen som blir hemmaplan för AIK:s damlag och Vasalunds herrlag och en fast plats för AIK:s akademi.Allt blir möjligttack vare en överenskommelse med företaget JM AB.

Röda siffror i bokslutet, minus 17 miljoner och 10 miljoner i sparbeting. Dåvarande förbundsordföranden, Christer Englund, fick skynda till banken för att lånevägen säkra förbundets drift.
Det var den ekonomiska verkligheten efter 2013 års VM i Globen, där Tre Kronor under Pär Mårts landade ett VM-guld.
VM-general då, som nu inför kommande mästerskap i Avicci Arena i maj 2025 var Tony Wiréhn,

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Pengar i en folkrörelse, är det förenligt, i synnerhet vid behovet av miljoner. Och, räcker de kommersiella krafterna till i vårt land?
Ledande frågor när Center for Sport and Business på Handelshögskolan hade sin partnerdag.   Framtidsfrågor utmanade de närvarande som skulle försöka ta ställning. Ämnet är gränslöst, åsikterna och svaren likaså.
Det här är helgen då trav gäller för 100 000-tals svenskar. Solvalla invaderas av entusiaster och det uppstår en mycket speciell atmosfär med spel och, tävling och den spänning som det leder till.
Närmare 1,5 miljoner svenskar samlas årligen kring travet, en sport som förknippas med gemenskap och tradition som förts vidare över generationer. Inför årets stora travhelg, Elitloppet, vill ATG dessutom rikta nytt ljus åt travets betydelse i svensk historia. 

Champions League kommer tillbaka ! Vipalay Group har lyckats i förhandlingarna och kunde på onsdagen gå ut med nyheten. Från och med i höst sänds världens största klubblagsturnering åter i Viaplays kanaler. Och det blir fler matcher än någonsin, då nya avtalet sträcker sig till och med säsongen 2026/2027. kanaler. Och det blir fler matcher än någonsin, då nya avtalet sträcker sig till och med säsongen 2026/2027. Viaplays kanaler. Och det blir fler matcher än någonsin, då nya avtalet sträcker sig till och med säsongen 2026/2027.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.